1

Temat: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działlaności gospodarczej??

otwarcie ofert dnia 25.06.2008 r. wykonawca załaczył w ofercie zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej z dnia 13.11.03 r.  oraz zaświadczenie burmistrza z dnia 10.06.2008 r., ze wykonawca w chwili obecnej figuruje w rejestrze ewidencji działalności gospod. pod numerem ewid. 6753/2003. czy takie zaświadczenie (o figurowaniu w rejestrze) jest wystarczające i tożsame z zaswiadczeniem o wpisie do ewidencji dz. gospod. ?

2

Odp: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działlaności gospodarczej??

W zupełności

3

bo zaświadczenia się nie wystawia z nową datą tylko potwierdza, że wpis jest aktualny na dzień... smile

4

oki dzieki

5

Inga napisał/a:

bo zaświadczenia się nie wystawia z nową datą tylko potwierdza, że wpis jest aktualny na dzień... smile

tyle że to nie jest aktualizacja dokonana na zaświadczneiu o wpisie do ewidencji działalnosci gospodarczej, a odrębny dokument - zaświadczneie o figurowaniu do chwili obecnej w rejestrze. Mam wyrok ZA 3025/05 i tu piszą: potwierdzenie przez urząd dokumentu poprzez przybicie pieczęci z klauzulą iż przedsiębiorca figuruje w ewidencji dz. gosp. opatrzonej datą nie można uznać za zaświadczenie wystawione nie pócniej niż 6 m-cy przed składaniem ofert. Za prawidlowy można byłoby uznać tylko taki dokument, na którym organ rejestrowy potwierdziłby aktualność danych zawartych w zaświadczeniu na dzień przypadający nie później niż 6 m-cy od terminu wyznaczonego do składnaia ofert. 
a taka sytuacja nie ma tu miejsca.

6

dorota26 napisał/a:

otwarcie ofert dnia 25.06.2008 r. wykonawca załaczył w ofercie zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej z dnia 13.11.03 r.  oraz zaświadczenie burmistrza z dnia 10.06.2008 r., ze wykonawca w chwili obecnej figuruje w rejestrze ewidencji działalności gospod. pod numerem ewid. 6753/2003. czy takie zaświadczenie (o figurowaniu w rejestrze) jest wystarczające i tożsame z zaswiadczeniem o wpisie do ewidencji dz. gospod. ?

Nie jest... ale chyba już o tym wiesz...

7

dorota26 napisał/a:
Inga napisał/a:

tyle że to nie jest aktualizacja dokonana na zaświadczneiu o wpisie do ewidencji działalnosci gospodarczej, a odrębny dokument - zaświadczneie o figurowaniu do chwili obecnej w rejestrze. Mam wyrok ZA 3025/05 i tu piszą: potwierdzenie przez urząd dokumentu poprzez przybicie pieczęci z klauzulą iż przedsiębiorca figuruje w ewidencji dz. gosp. opatrzonej datą nie można uznać za zaświadczenie wystawione nie pócniej niż 6 m-cy przed składaniem ofert. Za prawidlowy można byłoby uznać tylko taki dokument, na którym organ rejestrowy potwierdziłby aktualność danych zawartych w zaświadczeniu na dzień przypadający nie później niż 6 m-cy od terminu wyznaczonego do składnaia ofert. 
a taka sytuacja nie ma tu miejsca.

??? a jakie dane sa na tym dokumencie?? smile

8

dorota26 napisał/a:

czy takie zaświadczenie (o figurowaniu w rejestrze) jest wystarczające i tożsame z zaswiadczeniem o wpisie do ewidencji dz. gospod. ?

Dorotka, dostałaś kategoryczną odpowiedź że nie jest - szkoda że bez uzasadnienia. Ja bym z takim stanowiskiem conajmniej polemizował... Odpowiedzieć sobie trzeba po co sie żąda zaświadczenia z EDG - większość powie że po to by wiedzieć czy oferta dobrze podpisana  - tak, ale nie tylko bo zaświadczenie z EDG potwierdza przesłanke niepodlegania wykluczeniu również - w zakresie likwidacji działalności. Temat do rozstrzygnięcia to kwestia czy figurowanie w rejestrze oznacza brak likwidacji - jeśli tak to temat uważam za zamkniety i zaświadczenie jest ok. Jeśli zaś nie - trzeba wezwać.

9

Ponieważ poczułem się wywołany, odpowiadam:

Marko, jak Twoja powyższa odpowiedź ma się do odpowiedzi pierwotnej, która brzmiała kategorycznie: "w zupełności" - również bez uzasadnienia...

10

Ma sie tak że właśnie to naprawiłem.

Dziwnie znajomy styl pisania....

11

Uzasadnienie do mojeje "kategorycznej" odpowiedzi - NIE JEST, zawarte jest  w wypowiedzi Dortoki... stąd dalsza część mojej odpowiedzi: ALE CHYBA JUŻ O TYM WIESZ...

Co masz na myśli pisząc: "dziwnie znajomy styl pisania" ???

12

w ustawie prawo działalnosci gospodarczej art. 7e mówi, że wpis do ewidencji działalnosci gospodarczej podlega wykresleniu w przypadku zawiadomienia o zaprzestaniu wykonywania działalnosci gospodarczej. można z tego wywnioskować, że jeżeli wykonawca zglosić do organu że zaprzestał prowadzić działlaność to wówczas nie będzie figurowal w rejestrze jednak jeśli nie zgłosił to niestety nadal w nim figuruje.

13

No to jak dla mnie sprawa jest jasna

14

ciekawy przedmiot dyskusji...

dlaczego nie mialby byc wlasciwym dokument potwierdzajacy istnienie wpisu do ew dz gosp?? potwierdzajacy jednoczesnie wszystkie dane wykonawcy??

wg watkotworcy dokument tak nie jest rownoznaczny z pieczatka na kopii wpisu?? formalnie przeformalizowane podejscie smile

15

moze przeformalizowane ale jak dokładnie czytałes nawet stanowisko ZA jest e podobnej sprawie. nie wg mojej opinii dokument nie jest równoanaczny z piecżatką. ale jak się zastanowić, to treśc pieczatki potwierdzajaca aktualnosć danych na konkretny dzień nie znaczy to samo co informacja o figurowaniu w rejestrze

16

na konkretny dzien....

to do czego sprowadza sie taka informacja? czyz nie potwierdza informacji tożsamych z wpisem?? a przeciez taki jest cel uzyskania takowego dokumentu czyz nie? widnieje przedsiebiorca, informacja o istnieniu firmy we wpisie na dzien itd.... czy z oryginalnego dokumentu dowiesz sie wiecej?? czego?? co w nim takiego wyjatkowego??

i pamietaj nie zawsze ZA byl nieomylny... to tez sa ludzie podobnie jak i MY ... smile

17

to z wyroku ZA ktory przytoczylas....

Za prawidłowy można byłoby uznać tylko taki dokument, na którym organ rejestrowy potwierdziłby aktualność danych zawartych w zaświadczeniu...

a czymze jest takowe zaswiadczenie w ktorym urzad wpisuje aktualne dane przedsiebiorcy???

18

Marko napisał/a:

Odpowiedzieć sobie trzeba po co sie żąda zaświadczenia z EDG

Swoją drogą to ciekawe zagadnienie...

Marko napisał/a:

większość powie że po to by wiedzieć czy oferta dobrze podpisana  - tak, ale nie tylko

A tego nie rozumiem: jaki jest wpływ zaświadczenia z EDG na prawidłowość podpisania oferty?

Marko napisał/a:

zaświadczenie z EDG potwierdza przesłanke niepodlegania wykluczeniu również - w zakresie likwidacji działalności

Ale likwidacja działalności gospodarczej nie jest przesłanką do wykluczenia, bo wykonawcą może być również osoba nie prowadząca takiej działalności.

Według mnie zaświadczenia żąda się po to, aby stwierdzić czy wykonawca nie jest w upadłości, chociaż podejrzewam że ustawodawcy "rozjechały się" przepisy i niekoniecznie znajdziemy tę informację w EDG...

19

Piotrek napisał/a:

A tego nie rozumiem: jaki jest wpływ zaświadczenia z EDG na prawidłowość podpisania oferty?

Kolokwialnie rzecz ujmując - czy podpisała ją osoba prowadząca działalność lub czy była mocodawcą pełnomocnictwa.

Piotrek napisał/a:

Ale likwidacja działalności gospodarczej nie jest przesłanką do wykluczenia, bo wykonawcą może być również osoba nie prowadząca takiej działalności.

Upadłość miałem na myśli rzecz jasna, choć otwarcie likwidacji mnie nurtuje z 24.1.2 ale to zdaje sie nie do takiej działalności sie odnosi

20

czyli żadać uzupełnienia czy nie?

21

Marko napisał/a:

Kolokwialnie rzecz ujmując - czy podpisała ją osoba prowadząca działalność lub czy była mocodawcą pełnomocnictwa.

Ale przecież wykonawca nie musi prowadzić działalności...

Marko napisał/a:

Upadłość miałem na myśli rzecz jasna, choć otwarcie likwidacji mnie nurtuje z 24.1.2 ale to zdaje sie nie do takiej działalności sie odnosi

Raczej nie chodzi o likwidację działalności, tylko o likwidację wykonawcy (oczywiście będącego osobą prawną smile).

22

Czy ja sie upieram że musi? wink Jak prowadzi to składa.
A co do likwidacji to racja rzecz jasna

23

z waszych postow LEON ZAWODOWIEC zaczyna przemawiac smile moze panowie na dzisiaj juz dosc ?:) piatek jest smile