26

Odp: ZP-11!!!!

Czy postępowanie, o którym mowa w art. 17 się nie kończy...???

27

Kończy się podpisaniem umowy. Ale ustaliliśmy ze ZP-11 podpisujemy w dniu otwarcia ofert /a w przypadku WR - w dniu negocjacji/, stad moje pytanie, kto podpisuje i kiedy ZP-11.

28

1/ MIRAS popieram
2/ nie wiem po co kierownik powołał tą komisję ale jeżeli juz jest to chyba w czyms brała udział - nie zaszkodzi przeciez jeżeli wszyscy podpiszą ZP11
3/podisuje wtedy kiedy ma realne szanse zapoznać sie z ofertą

29

Marta27 napisał/a:

Kończy się podpisaniem umowy. Ale ustaliliśmy ze ZP-11 podpisujemy w dniu otwarcia ofert /a w przypadku WR - w dniu negocjacji/, stad moje pytanie, kto podpisuje i kiedy ZP-11.

w przypadku WR - podpisuja w dniu sporzadzenia zaproszenia - gdyz wtedy dowiedza sie komu moga udzielic zamowienia!!!!!

w przypadku PN podtrzymuje ze dyro nie musi podpisac ZP-11 jesli tylko podpisuje umowe....

w takim przypadku glowna ksiegowa rowniez u was sklada zp??

30

nie, księgowa nie.

31

Do Marata27:

I

1. Jeżeli osoba podlega wyłączeniu - podpisuje ZP-11 o wyłączeniu w dniu w którym powzięła informację o tym, iż podlega wyłączeniu (np. wniosek wykonawcy o SIWZ).
2. Pozostałe osoby: po terminie składania ofert, ale przed terminem otwarcia - o ile beda mieli mozliwość zapoznania sie z tym, kto złożył oferty (np. pieczątka na kopercie).
3. Wszyscy - zawsze, kiedy ulegnie zmianie stan faktyczny, a osoby bede podlegać wyłączeniu (np. oferta złożona po terminie).

II. Podpisują wszyscy, którzy wykonują czynności w postępowaniu, wszyscy w tym np. sekretarka, która zajmuje się korespondencją z wykonawcami...

32 (edytowany przez lolilap 2008-06-26 11:19:32)

miras skad te rewelacje?? smile czytales wogole art 17.3??
sekreterka bierze u ciebie udzial ............??????????? no pieknie smile a listonosz?

ad : "nie, księgowa nie."

wlasnie....

33

Art. 17 ma na celu zagwaratowanie bezstronności wszystkich osób występujących po stronie zamawiającego, wykonujących czynności w postępowaniu... (z akcentem na wszystkich)... Listonosz nie bierze udziału po stronie zamwiającego... tongue

34

MIRAS napisał/a:

Do Marata27:

I

1. Jeżeli osoba podlega wyłączeniu - podpisuje ZP-11 o wyłączeniu w dniu w którym powzięła informację o tym, iż podlega wyłączeniu (np. wniosek wykonawcy o SIWZ).
2. Pozostałe osoby: po terminie składania ofert, ale przed terminem otwarcia - o ile beda mieli mozliwość zapoznania sie z tym, kto złożył oferty (np. pieczątka na kopercie).
3. Wszyscy - zawsze, kiedy ulegnie zmianie stan faktyczny, a osoby bede podlegać wyłączeniu (np. oferta złożona po terminie).

II. Podpisują wszyscy, którzy wykonują czynności w postępowaniu, wszyscy w tym np. sekretarka, która zajmuje się korespondencją z wykonawcami...

Ło matko,
u nas podpisuje komisja przetargowa i kierownik zamawiającego podczas otwarcia ofert!

35

To straszne... yikes,

...a mąż sekretarki wygrywa przetarg...

36

z tą sekretarką to przesada, a jak jej mąż wygra to super, nie ma to nic do rzeczy, sekretarka nie bierze udziału w postępowaniu , zp 11 podpisujesz gdy już znasz skład zarządu firm więc po otwarciu ofert

37

Ja bym jeszcze dodał do waszych rozważań art. 18.1 i 2 Ustawy.

Zatem sekretarka jeśli zostały jej powierzone do wykonywania czynności w postępowaniu to też składa oświadczenie z art. 17

Natomiast kierownik zamawiającego zawsze odpowiada za postępowanie i moim zdaniem jeśli tylko nie był w jakiś usprawiedliwiony sposób wyłączony z postępowania to zawsze składa oświadczenie z art 17

38

... z tym, że nie zawsze wykonawcą musi być spółka z o.o.... może to być np. s.c.

39

MIRAS napisał/a:

Czy ktoś zna inne zdarzenia prawne, które kończą postępowanie o udzielenie zam... ???

Oczywiście, wszyscy (no, prawie wszyscy) je znają. Ty też. smile
A dla tych co nie znają wyjasniam, że chodzi o wybór oferty.

Co do składania oświadczeń po upływie terminu składania ofert, a przed ich otwarciem (czyli niosąc oferty z kancelarii do sali konferencyjnej), to... nie skomentuję. tongue

Nie widzę też sensu tworzyć wykazu stanowisk biorących udział w postępowaniu i zastanawiać się np. czy sekretarka bierze udział czy nie... bo każdy przypadek jest inny. Jeśli sekretarka redaguje pisma związane z postępowaniem (i składa swoją parafkę), to uczestniczy w postępowaniu, a jeśli tylko je przepisuje, to nie uczestniczy.

40

Nagłowek druku ZP-11:

Oświadczenie
kierownika zamawiającego/ pracownika zamawiającego, któremu kierownik zamawiającego powierzył wykonanie zastrzeżonych dla siebie czynność/ członka komisji przetargowej/ biegłego/ innej osoby wykonującej czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia

czy ktoś może mi wskazać przykład, tej ostatniej???

41

Wybór oferty nie kończy postępowania - wykonawca moze uchylić się od podpisania umowy, może zostać złożony protest, etc...

42

Piotrek napisał: Co do składania oświadczeń po upływie terminu składania ofert, a przed ich otwarciem (czyli niosąc oferty z kancelarii do sali konferencyjnej), to... nie skomentuję.

Nie łap mnie za słowa, chodziło mi o to, ze ZP-11 składa się niezwłocznie po termine składania ofert, od którego - do otwarcia ofert może upłynąć nawet 23h 59 ' tongue

43

MIRAS napisał/a:

Nagłowek druku ZP-11:

Oświadczenie
kierownika zamawiającego/ pracownika zamawiającego, któremu kierownik zamawiającego powierzył wykonanie zastrzeżonych dla siebie czynność/ członka komisji przetargowej/ biegłego/ innej osoby wykonującej czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia

czy ktoś może mi wskazać przykład, tej ostatniej???

Inne osoby to te, które wykonują czynności w postępowaniu a nie są wymienione w nagłówku oświadczenia. To np. osoby, które dokonują otwarcia ofert, sporządzają dokumentację (zamiast sekretarza komisji), odpowiadają na zapytania wykonawców.

Co do poprzednich kwestii to ZP-11 wypełnia Zamawiający nawet jeśli tylko podpisuje umowę (bo to czynność w postępowaniu). Oświadczenie to wypełniają również wszystkie osoby wykonujące czynności w postępowaniu nawet jeśli nie została złożona żadna oferta. Najlepiej zrobić to po niezwlocznie po terminie otwarcia ofert. W punkcie 5 oświadcza się bowiem, że nie było się karanym. Uwiarygadnia się w ten sposób uczciwość ww. osób, chociażby po to żeby nie bylo wątpliwości, że oferty nie wylądowały w koszu, wyrzucone przez skorumpowanych pracowników zamawiającego.

44 (edytowany przez MIRAS 2008-06-26 12:40:16)

IZU napisała: Uwiarygadnia się w ten sposób uczciwość ww. osób, chociażby po to żeby nie bylo wątpliwości, że oferty nie wylądowały w koszu, wyrzucone przez skorumpowanych pracowników zamawiającego...

... w tym przez sekretarkę, która oferty przyjmuje... he he

45

MIRAS napisał/a:

Wybór oferty nie kończy postępowania...

To Twoje zdanie.
Ja uważam, że wybór oferty jest tą czynnością zamawiającego, która kończy postępowanie o udzielenie zamówienia. Choć oczywiście może być oprotestowana, ale to inna bajka...
Podobne zdanie znajdziesz w komentarzu UZP do art. 92 (pkt 2).

46

No dobrze, a w przypadku WR, kiedy komisja/osoby uczetniczące w postępowaniu itp./ podpisują ZP-11? w dniu zaproszenia do negocjacji czy w dniu samych negocjacji?

47

Marcia29 napisał/a:

No dobrze, a w przypadku WR, kiedy komisja/osoby uczetniczące w postępowaniu itp./ podpisują ZP-11? w dniu zaproszenia do negocjacji czy w dniu samych negocjacji?

Po wykonaniu pierwszej czynności w postępowaniu (np. pierwszym spotkaniu negocjacyjnym) i po zapoznaniu się z osobami po stronie wykonawcy, o których mówi art. 17 (zarząd, rada nadzorcza, pełnomocnik itp.).

48

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Wybór oferty nie kończy postępowania...

To Twoje zdanie.
Ja uważam, że wybór oferty jest tą czynnością zamawiającego, która kończy postępowanie o udzielenie zamówienia. Choć oczywiście może być oprotestowana, ale to inna bajka...
Podobne zdanie znajdziesz w komentarzu UZP do art. 92 (pkt 2).

Podobne, tak... Przeczytałem UWAŻNIE i tylko utwierdziłem się w swoim przekonaniu...

Dokonujesz wyboru oferty i na tym koniec... Fajnie Ci... smile

49

i owszem ze to koniec... ale czynnosci w postepowaniu.....nastepna czynnosc(podpisanie umowy) jest czynnoscia wykonywana po zakonczeniu postępowania. A art 17 o którym wczesniej wspomniałam odnosi sie do podpisywania oswiadczen osób uczestniczacych w postepowaniu.
Co do podpisywania oswiadczenia przez kierownika to uwazam ze jest to obligatoryjne i wynika wprost z art 20 pzp.

50

madziulek napisał/a:

i owszem ze to koniec... ale czynnosci w postepowaniu.....nastepna czynnosc(podpisanie umowy) jest czynnoscia wykonywana po zakonczeniu postępowania. A art 17 o którym wczesniej wspomniałam odnosi sie do podpisywania oswiadczen osób uczestniczacych w postepowaniu.
Co do podpisywania oswiadczenia przez kierownika to uwazam ze jest to obligatoryjne i wynika wprost z art 20 pzp.

A co jeśli wybrany wykonawca odmówi podpisania umowy???

A jeżeli będzie tylko jedynym wykonawcą???

To już żadych czynności nie podejmujesz w postępowaniu???

Dokonałaś wyboru i koniec czynności???