Odp: ZP-11!!!!
Czy postępowanie, o którym mowa w art. 17 się nie kończy...???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy postępowanie, o którym mowa w art. 17 się nie kończy...???
Kończy się podpisaniem umowy. Ale ustaliliśmy ze ZP-11 podpisujemy w dniu otwarcia ofert /a w przypadku WR - w dniu negocjacji/, stad moje pytanie, kto podpisuje i kiedy ZP-11.
1/ MIRAS popieram
2/ nie wiem po co kierownik powołał tą komisję ale jeżeli juz jest to chyba w czyms brała udział - nie zaszkodzi przeciez jeżeli wszyscy podpiszą ZP11
3/podisuje wtedy kiedy ma realne szanse zapoznać sie z ofertą
Kończy się podpisaniem umowy. Ale ustaliliśmy ze ZP-11 podpisujemy w dniu otwarcia ofert /a w przypadku WR - w dniu negocjacji/, stad moje pytanie, kto podpisuje i kiedy ZP-11.
w przypadku WR - podpisuja w dniu sporzadzenia zaproszenia - gdyz wtedy dowiedza sie komu moga udzielic zamowienia!!!!!
w przypadku PN podtrzymuje ze dyro nie musi podpisac ZP-11 jesli tylko podpisuje umowe....
w takim przypadku glowna ksiegowa rowniez u was sklada zp??
nie, księgowa nie.
Do Marata27:
I
1. Jeżeli osoba podlega wyłączeniu - podpisuje ZP-11 o wyłączeniu w dniu w którym powzięła informację o tym, iż podlega wyłączeniu (np. wniosek wykonawcy o SIWZ).
2. Pozostałe osoby: po terminie składania ofert, ale przed terminem otwarcia - o ile beda mieli mozliwość zapoznania sie z tym, kto złożył oferty (np. pieczątka na kopercie).
3. Wszyscy - zawsze, kiedy ulegnie zmianie stan faktyczny, a osoby bede podlegać wyłączeniu (np. oferta złożona po terminie).
II. Podpisują wszyscy, którzy wykonują czynności w postępowaniu, wszyscy w tym np. sekretarka, która zajmuje się korespondencją z wykonawcami...
miras skad te rewelacje?? czytales wogole art 17.3??
sekreterka bierze u ciebie udzial ............??????????? no pieknie a listonosz?
ad : "nie, księgowa nie."
wlasnie....
Art. 17 ma na celu zagwaratowanie bezstronności wszystkich osób występujących po stronie zamawiającego, wykonujących czynności w postępowaniu... (z akcentem na wszystkich)... Listonosz nie bierze udziału po stronie zamwiającego...
Do Marata27:
I
1. Jeżeli osoba podlega wyłączeniu - podpisuje ZP-11 o wyłączeniu w dniu w którym powzięła informację o tym, iż podlega wyłączeniu (np. wniosek wykonawcy o SIWZ).
2. Pozostałe osoby: po terminie składania ofert, ale przed terminem otwarcia - o ile beda mieli mozliwość zapoznania sie z tym, kto złożył oferty (np. pieczątka na kopercie).
3. Wszyscy - zawsze, kiedy ulegnie zmianie stan faktyczny, a osoby bede podlegać wyłączeniu (np. oferta złożona po terminie).II. Podpisują wszyscy, którzy wykonują czynności w postępowaniu, wszyscy w tym np. sekretarka, która zajmuje się korespondencją z wykonawcami...
Ło matko,
u nas podpisuje komisja przetargowa i kierownik zamawiającego podczas otwarcia ofert!
To straszne... ,
...a mąż sekretarki wygrywa przetarg...
z tą sekretarką to przesada, a jak jej mąż wygra to super, nie ma to nic do rzeczy, sekretarka nie bierze udziału w postępowaniu , zp 11 podpisujesz gdy już znasz skład zarządu firm więc po otwarciu ofert
Ja bym jeszcze dodał do waszych rozważań art. 18.1 i 2 Ustawy.
Zatem sekretarka jeśli zostały jej powierzone do wykonywania czynności w postępowaniu to też składa oświadczenie z art. 17
Natomiast kierownik zamawiającego zawsze odpowiada za postępowanie i moim zdaniem jeśli tylko nie był w jakiś usprawiedliwiony sposób wyłączony z postępowania to zawsze składa oświadczenie z art 17
... z tym, że nie zawsze wykonawcą musi być spółka z o.o.... może to być np. s.c.
Czy ktoś zna inne zdarzenia prawne, które kończą postępowanie o udzielenie zam... ???
Oczywiście, wszyscy (no, prawie wszyscy) je znają. Ty też.
A dla tych co nie znają wyjasniam, że chodzi o wybór oferty.
Co do składania oświadczeń po upływie terminu składania ofert, a przed ich otwarciem (czyli niosąc oferty z kancelarii do sali konferencyjnej), to... nie skomentuję.
Nie widzę też sensu tworzyć wykazu stanowisk biorących udział w postępowaniu i zastanawiać się np. czy sekretarka bierze udział czy nie... bo każdy przypadek jest inny. Jeśli sekretarka redaguje pisma związane z postępowaniem (i składa swoją parafkę), to uczestniczy w postępowaniu, a jeśli tylko je przepisuje, to nie uczestniczy.
Nagłowek druku ZP-11:
Oświadczenie
kierownika zamawiającego/ pracownika zamawiającego, któremu kierownik zamawiającego powierzył wykonanie zastrzeżonych dla siebie czynność/ członka komisji przetargowej/ biegłego/ innej osoby wykonującej czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia
czy ktoś może mi wskazać przykład, tej ostatniej???
Wybór oferty nie kończy postępowania - wykonawca moze uchylić się od podpisania umowy, może zostać złożony protest, etc...
Piotrek napisał: Co do składania oświadczeń po upływie terminu składania ofert, a przed ich otwarciem (czyli niosąc oferty z kancelarii do sali konferencyjnej), to... nie skomentuję.
Nie łap mnie za słowa, chodziło mi o to, ze ZP-11 składa się niezwłocznie po termine składania ofert, od którego - do otwarcia ofert może upłynąć nawet 23h 59 '
Nagłowek druku ZP-11:
Oświadczenie
kierownika zamawiającego/ pracownika zamawiającego, któremu kierownik zamawiającego powierzył wykonanie zastrzeżonych dla siebie czynność/ członka komisji przetargowej/ biegłego/ innej osoby wykonującej czynności w postępowaniu o udzielenie zamówieniaczy ktoś może mi wskazać przykład, tej ostatniej???
Inne osoby to te, które wykonują czynności w postępowaniu a nie są wymienione w nagłówku oświadczenia. To np. osoby, które dokonują otwarcia ofert, sporządzają dokumentację (zamiast sekretarza komisji), odpowiadają na zapytania wykonawców.
Co do poprzednich kwestii to ZP-11 wypełnia Zamawiający nawet jeśli tylko podpisuje umowę (bo to czynność w postępowaniu). Oświadczenie to wypełniają również wszystkie osoby wykonujące czynności w postępowaniu nawet jeśli nie została złożona żadna oferta. Najlepiej zrobić to po niezwlocznie po terminie otwarcia ofert. W punkcie 5 oświadcza się bowiem, że nie było się karanym. Uwiarygadnia się w ten sposób uczciwość ww. osób, chociażby po to żeby nie bylo wątpliwości, że oferty nie wylądowały w koszu, wyrzucone przez skorumpowanych pracowników zamawiającego.
IZU napisała: Uwiarygadnia się w ten sposób uczciwość ww. osób, chociażby po to żeby nie bylo wątpliwości, że oferty nie wylądowały w koszu, wyrzucone przez skorumpowanych pracowników zamawiającego...
... w tym przez sekretarkę, która oferty przyjmuje... he he
Wybór oferty nie kończy postępowania...
To Twoje zdanie.
Ja uważam, że wybór oferty jest tą czynnością zamawiającego, która kończy postępowanie o udzielenie zamówienia. Choć oczywiście może być oprotestowana, ale to inna bajka...
Podobne zdanie znajdziesz w komentarzu UZP do art. 92 (pkt 2).
No dobrze, a w przypadku WR, kiedy komisja/osoby uczetniczące w postępowaniu itp./ podpisują ZP-11? w dniu zaproszenia do negocjacji czy w dniu samych negocjacji?
No dobrze, a w przypadku WR, kiedy komisja/osoby uczetniczące w postępowaniu itp./ podpisują ZP-11? w dniu zaproszenia do negocjacji czy w dniu samych negocjacji?
Po wykonaniu pierwszej czynności w postępowaniu (np. pierwszym spotkaniu negocjacyjnym) i po zapoznaniu się z osobami po stronie wykonawcy, o których mówi art. 17 (zarząd, rada nadzorcza, pełnomocnik itp.).
MIRAS napisał/a:Wybór oferty nie kończy postępowania...
To Twoje zdanie.
Ja uważam, że wybór oferty jest tą czynnością zamawiającego, która kończy postępowanie o udzielenie zamówienia. Choć oczywiście może być oprotestowana, ale to inna bajka...
Podobne zdanie znajdziesz w komentarzu UZP do art. 92 (pkt 2).
Podobne, tak... Przeczytałem UWAŻNIE i tylko utwierdziłem się w swoim przekonaniu...
Dokonujesz wyboru oferty i na tym koniec... Fajnie Ci...
i owszem ze to koniec... ale czynnosci w postepowaniu.....nastepna czynnosc(podpisanie umowy) jest czynnoscia wykonywana po zakonczeniu postępowania. A art 17 o którym wczesniej wspomniałam odnosi sie do podpisywania oswiadczen osób uczestniczacych w postepowaniu.
Co do podpisywania oswiadczenia przez kierownika to uwazam ze jest to obligatoryjne i wynika wprost z art 20 pzp.
i owszem ze to koniec... ale czynnosci w postepowaniu.....nastepna czynnosc(podpisanie umowy) jest czynnoscia wykonywana po zakonczeniu postępowania. A art 17 o którym wczesniej wspomniałam odnosi sie do podpisywania oswiadczen osób uczestniczacych w postepowaniu.
Co do podpisywania oswiadczenia przez kierownika to uwazam ze jest to obligatoryjne i wynika wprost z art 20 pzp.
A co jeśli wybrany wykonawca odmówi podpisania umowy???
A jeżeli będzie tylko jedynym wykonawcą???
To już żadych czynności nie podejmujesz w postępowaniu???
Dokonałaś wyboru i koniec czynności???
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc