1

Temat: badanie wniosków w przetargu ograniczonym

W przetargu ograniczonym wpłynęły 2 wnioski. W jednym z nich pełnomocnictwo za zgodność z oryginałem jest podpisane przez osobę, która dostała to pełnomocnictwo. A na dodatek my żądaliśmy i w ogłoszeniu jest to zawarte, że pełnomocnictwo musi być w oryginale lub jeżeli kserokopia to podpisana przez notariusza.
Więc nie możemy wezwać do uzupełnienia, prawda? A na dodatek jak ją odrzucić? Na jakiej podstawie, przecież na tym etapie są wnioski, a nie oferty. A przepis art. 89 wyraźnie mówi o ofertach. Proszę o pomoc. Jak postąpić?

2

Odp: badanie wniosków w przetargu ograniczonym

prawda

89,1,8

3

Ale art. 89 wyraźnie mówi o odrzuceniu ofert, a nie wniosków! Więc jak to mam rozumieć?

4

A może skorzystaj z 104 KC i wyznacz termin na potwierdzenie czynności dokonanych przez pełnomocnika. Podobno jak to sugeruje pewien artykuł w prasie fachowej tak powinno się postepowac w takich przypadkach, problemem są te zapisy w ogłoszeniu.

5 (edytowany przez Viki 2008-06-27 07:36:48)

pawcio napisał/a:

A może skorzystaj z 104 KC i wyznacz termin na potwierdzenie czynności dokonanych przez pełnomocnika.

Na ostatnim szkoleniu spotkałam się również z tą opinią. Podobno z wnioskami można zastosować odwołanie do KC a z ofertami nie, bo art 89 wyraźnie nakazuje odrzucić ofertę a nie wniosek.
Wobec faktu, iż wniosku nie odrzucisz, korzystasz z art. 14 i idziesz do KC a tam (zgodnie z tym co pisał pawcio) art. 104.

pawcio napisał/a:

Podobno jak to sugeruje pewien artykuł w prasie fachowej tak powinno się postepowac w takich przypadkach

Pawcio - co to za artykuł, proszę daj namiar, chętnie poczytam.

6

Przetargi Publiczne maj 2008

7 (edytowany przez pawcio 2008-06-27 07:41:44)

Zacytuje fragmenty z wyroku arbitrów :
"Przedłożenie zatem w ofercie Odwołującego kopii pełnomocnictwa, potwierdzonej za zgodność przez osobę uprawnioną nie stanowi, zdaniem Zespół Arbitrów, podstawy do odrzucenia oferty z przyczyny niezgodności oferty z ustawą Pzp. Należy tu dodać, iż Zamawiający przyjął, iż fakt udzielenia pełnomocnictwa winien być wykazany wyłącznie przez dołączenie do oferty oryginału pełnomocnictwa lub jego kopii potwierdzonej notarialnie. Zespół Arbitrów tego stanowiska Zamawiającego nie podziela i
zwraca uwagę na przepis § 4 ust. 2 powołanego wyżej rozporządzenia dopuszczający, we
wskazanych sytuacjach, możliwość żądania przedstawienia przez wykonawców oryginału lub
notarialnie poświadczonej kopii dokumentu.
Zdaniem Zespołu Arbitrów, nie została też spełniona przesłanka odrzucenia oferty
wskazana w art. 89 ust. 1 pkt. 8 ustawy Pzp (tj. jeżeli oferta jest nieważna na podstawie
odrębnych przepisów). W tym przypadku, w szczególności znajdują zastosowanie przepisy
Kodeksu Cywilnego w zakresie czynności prawnych i wad oświadczenia woli odnoszące się do
czynności udzielenia pełnomocnictwa, nie zaś do formy dokumentu potwierdzającego fakt
udzielenia pełnomocnictwa. Dołączenie zatem do oferty kopii pełnomocnictwa udzielonego w
formie pisemnej, potwierdzonego za zgodność przez umocowaną osobę, nie wywołuje skutku w
postaci nieważności oferty bowiem żadne odrębne przepis prawa z faktem tym nie łączą takiego
rygoru.

Nie powiem, że ta lekturka  nie zamieszała mi nieco w głowie, i teraz sam już nie mam pewności czy dobrze robiłem odrzucając oferty z pełnomocnictwem potwierdzonym przez pełnomocnika.:)

8

pawcio napisał/a:

Nie powiem, że ta lekturka  nie zamieszała mi nieco w głowie, i teraz sam już nie mam pewności czy dobrze robiłem odrzucając oferty z pełnomocnictwem potwierdzonym przez pełnomocnika.:)

Daj sobie na luz, arbitrzy też mogą mieć zły dzień - Ci mieli wjątkowo zły big_smile i nie powinno sie tego wywlekać na łamy forum lol

9

No wiesz, każdy temacik jest dobry, a czy mieli racje czy nie wolałbym się upewnić mając  w rece jakiś "świeży wyrok KIO" w tym temacie, jeśli masz to podrzuć dla rozwiania "nie włosów oczywiście bo te juz od zamówień odparowują big_smile"  watpliwośći. smile