1

Temat: warunek doświadczenia

"wykaz wykonanych w okresie ostatnich 5 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy to w tym okresie, robót budowlanych w zakresie remontów budynków wielolokalowych.  Każda z wykazanych robót ma być  poparta dokumentem potwierdzającym, że zlecone roboty zostały wykonane z należytą starannością (np. referencje, protokoły ostatecznego odbioru robót). Remont musi obejmować prace we wszystkich branżach: ogólnobudowlanej, wykonania instalacji wodnej, kanalizacyjnej, CO i elektrycznej, a łączna wartość wszystkich wykazanych robót nie może być mniejsza niż 400.000,00 zł."

Co byście poprawili w tym zapisie?

2

Odp: warunek doświadczenia

na początek wykreśliłbym "wielolokalowe" i pozostałbym na remontach budynków. co do zakresu to bardzo szczegółowy , wg mnie ogolnobudowlane plus instalacyjne brzmiałoby lepiej, poza tym ta wartość łączna, nie lepiej jedną lub dwie konkretne roboty za wiedzmy 200 tys każda, Przecież przy łacznej wartości do ci ktoś wykaz 20 robót po 20 tys. a ty  może masz do wykonania remont za powiedzmy 500tys. Warunek ci spełnią ale czy udźwigną wiekszą robotę tego  przy tak postawionym warunku pewny bym nie był.

3

Miraa napisał/a:

łączna wartość wszystkich wykazanych robót nie może być mniejsza niż 400.000,00 zł."

Każdy robi jak uważa, ale co mi z tego że ktoś zrobił 10 robót po 40 tys i ani jednej dużej wymagającej przygotowania logistycznego itd. Ja w 99% przypadków wymagam jednej ale konkretnej

4

Miraa rzeczywiscie zmien jedynie zapis o robocie o wart np 200 000zl ale jednej...

zakres prac, logistyka, organizacja pracy itp przy malych znacznie sie rozni od wiekszej roboty ...

5

No panowie cóz za zgodność big_smile

6

Marko, myślę identycznie jak Ty, ale rozmawiałam wczoraj z prowadzącym szkolenia z zamówień i on mówił tak:
- na moje stwierdzenie, że wystartuje mi ktoś z drobnicą, np 100 robót po 5000 zł.(wiem, przesadziałam, ale teoretycznie jest to możliwe), stwierdził, że niestety, albo decyduję się na rozwiązanie, że daję roboty lub robotę za 500 tyś. każda, albo 500 tyś. wszystkie roboty w sumie i nie mogę tego ograniczyć liczbą robót np: max 5 robót w sumie na 500 tyś.

7

Marko, co do jednej a konkretnej, to boję się, że nikt mi się nie zgłosi.

8

ale nikt tego nie sugeruje nawet....

mozesz spokojnie zazadac 1 roboty o wart nie mniejszej niz.... i tu w zaleznosci od przedmiotu zamowienia i jego rozciaglosci w czasie mozesz znalezc salomonowe rozwiazanie smile

9

To jeśli z szacunku mam roboty na 400 tyś, to czego według Was mogę zażądać? Po wczorajszej rozmowie z panem wyżej wymienionym niczego nie jestem pewna i chyba pójdę pracować do kasy smile

10

na twoim miejscu żądałbym jednej na 200 tys. tak jak Marko sugerował. bedzie to niewygórowany warunek i ktos kto sie zgłosi z taką robotą spokojnie powinien sobie poradzic

11

Też tak myślałam, ale boję się, że mi ktoś zarzuci, że to 200 tyś. ma się nijak do szacunku za 500 tyś.:(

12

widzisz kociaku smile jest to mozliwe choc malo prawdopodobne smile 

jednakze ciezko to rozstrzygnac nie widzac zakresu i kosztorysu inw.

13

Miraa napisał/a:

ale boję się, że mi ktoś zarzuci, że to 200 tyś. ma się nijak do szacunku za 500 tyś.:(

Jak ktoś "zarzuci" to daj znać na forum wink Zostaną zgliszcza

14

A co mógłby zarzucić? naruszenie 7.1 ? toć to byłaby kpina, przecież przy takich załozeniach to mozna móić o baaaardzoooooo równym traktowaniu wykonawców big_smile

15

Miau!
ja widzę kosztorys i to 200 tyś. mogłoby być, ale już wczoraj usłyszałam, że wyglada na to, ze próbuję kogoś wkręcić w tą robotę yikes
Dla świętego spokoju mogę napisać, że max 3 roboty w sumie na 500tyś?

16

Miraa napisał/a:

Dla świętego spokoju mogę napisać, że max 3 roboty w sumie na 500tyś?

Jeśli chodzi o moje zdanie to predzej taki zapis wygląda mi na próby ustawiania .:D

17

Piszę jedną na 200, ryzyk fizyk. Najwyżej, zgodnie z wytycznymi Marko, dam znać na forum, że biją. Dzięki za pomoc wink

18

miraa najwyzej popros inspektora o pisemko iz wykonanie robot o wart ..... jest tozsame ze specyfika roboty bud bedacej przedmiotem niniejszego zamowienia.

19

Miraa napisał/a:

"wykaz wykonanych w okresie ostatnich 5 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy to w tym okresie, robót budowlanych w zakresie remontów budynków wielolokalowych.  Każda z wykazanych robót ma być  poparta dokumentem potwierdzającym, że zlecone roboty zostały wykonane z należytą starannością (np. referencje, protokoły ostatecznego odbioru robót). Remont musi obejmować prace we wszystkich branżach: ogólnobudowlanej, wykonania instalacji wodnej, kanalizacyjnej, CO i elektrycznej, a łączna wartość wszystkich wykazanych robót nie może być mniejsza niż 400.000,00 zł."

Wiesz co Miraa - na innym forum jakaś Andzia ma identyczne pytanie jak Twoje tongue

20

eh cały Marko, lepszy od CBA