51

Odp: ZP-11!!!!

madziulek napisał/a:

Co do podpisywania oswiadczenia przez kierownika to uwazam ze jest to obligatoryjne i wynika wprost z art 20 pzp.

tak masz racje ale mowilismy o innej sytuacji... kiedy kierownik podpisuje TYLKO umowe!! a wiadoomo w takim przypadku KTOS inny posiadajacy PELNOMOCNICTWO kierownika podpisywal inne dokumenty i sklada ZP-11 smile o to nam chodzilo smile

52

MIRAS napisał/a:

A co jeśli wybrany wykonawca odmówi podpisania umowy???

A jeżeli będzie tylko jedynym wykonawcą???

To już żadych czynności nie podejmujesz w postępowaniu???

Dokonałaś wyboru i koniec czynności???

MIRAS daj juz spokoj....
zasady w takich sytuacjach sa jasno okreslone...

53

Postępowanie może się zakończyć wyborem wykonawcy i podpisaniem umowy lub unieważnieniem. Podpisanie umowy jest czynnością kończącą postępowanie. Świadczy o tym chociażby obowiązek wpisania w ZP-1 i ZP-2 faktu zawarcia umowy. W poprzedniej wersji protokołu tego obowiązku nie było. A art. 17 nie precyzuje czy czynności wykonywane w postępowaniu mają mieć wpływ na wybór oferty najkorzystniejszej czy nie, więc każdy kto taką czynność wykonuje ma obligatoryjnie złożyć oświadczenie. Zamawiający, który nie brał udziału w wyborze oferty a jedynie podpisuje umowę niestety też. Jeśli sekretarce powierzono obowiązek wykonania czynności w postępowaniu to ona również składa oświadczenie. A co jeśli przyjmie i zarejestruje ofertę złożoną przez firmę mężą a wyrzuci do kosza ofertę jego konkurenta? ha ha

54 (edytowany przez lolilap 2008-06-27 12:41:00)

ok wypisz prosze osoby ktore wykonuja u Ciebie czynnosci, nazwij je oczywiscie...

pytanie pomocnicze: jezeli zlozono oferte np 2 dni wczesniej czy zp-11 podpisuja rowniez osoby wchodzace do kancelarii lub innego pomieszczenia w ktorym ona sie znajduje do czasu otwarcia of? czy niosac oferte do pomieszczenia w ktorym odbywa sie otwarcie - mijajace nas osoby - ktore przeciez moga nam wyrwac oferte /konkurencji meza, cioci lub babci/ z reki.... wink - rowniez maja obowiazek podpisac zp-11???

nie wiem do czego dazysz ale chcialbym zobaczyc twoja dokumantecje... zapewne kazda ledwo miesci siew conajmniej 3 duzych segregatorach.... smile

55

Miło, że chociaż jedna osoba podziela mój pogląd... Pozdrowienia dla IZU smile

56

loliap daj już spokój....
zasady w takich sytuacjach są jasno określone...

smile

57

moze to Wam pomoże:

Czynnoci wykonywane w postpowaniu to konkretne czynnoci przewidziane
w przepisach Pzp, takie jak wykluczenie wykonawcy, odrzucenie oferty, wybór
najkorzystniejszej oferty czy te wystpienie z wnioskiem o uniewanienie
postpowania o udzielenie zamówienia. Osobami wykonujcymi czynnoci
w postpowaniu nie s np. prawnicy,(...)

wybaczcie pisownie....

58

widziałem ten komentarz... zdania nie zmieniłem... Stosuję PZP...

59

cóż...
nic dodać...

60

Ja bym tak zrobiła:
kierownik Zamawijaćego podpisuje ZP 11 w momencie wysłania zaproszenia do  negocjacji- bo wtedy teoretycznie  powziął informację jaki to wykonawca
Komisja bierze udział w negocjacjach  więc w dniu  w którym  się spotyka z Wykonawcą  podpisuje Zp 11 , chyba że  parafuje zaproszenie to  wsześniej poznała dane Wykonawcy
Członkowie,   których poołał kierownik Zam  maja obowiązek  brać udział w postępowaniu, chyba,że są chorzy , odmówią z jakiś powodów lub właśnie podpiszą Zp 11 że nie mogą brać udziału z powodu określonego w ZP11

61

Dzięki MIRAS za poparcie. Ja nie twierdzę, że należy popadać w paranoję i brać oświadczenie od sprzątaczki, która wchodziła do pokoju z ofertami ale katalog wskazany w komentarzu do ustawy nie wyczerpuje wszystkich czynności w postępowaniu. Czy odpowiedź na zapytanie wykonawcy, która zostanie zredagowana stronniczo nie będzie miała wpływu na póżniejszy wybór oferty. Będzie, a to jest przecież czynność. Zawsze uważałam, że zajmując się zamówieniami trzeba nie tylko znać przepisy ale również mieć wyobrażnie i wyczucie. Dodatkowym aspektem są też doświadczenia z kontroli np. NIK. Nie zawsze ich zarzuty są słuszne ale wnioski należy wyciągać choćby po to żeby nie  mieć kłopotów z kolejną kontrolą.
Co do negocjacji z wolnej ręki to popieram mamę. Najlepiej składać oświadczenie w momencie zapoznania się z "danymi" firmy.

62

IZU napisał/a:

Ja nie twierdzę, że należy popadać w paranoję i brać oświadczenie od sprzątaczki, która wchodziła do pokoju z ofertami ale katalog wskazany w komentarzu do ustawy nie wyczerpuje wszystkich czynności w postępowaniu.

Słusznie... wink