1

Temat: Ustalenie wartości zamówienia

Witam serdecznie!

Kochani mam kolejne pytanie:

Problem dotyczy ustalenia wartości zamówienia:

Przetarg nieograniczony z możliwością składania ofert częściowych. Wartość zamówienia wynikająca z kosztorysu przygotowanego przez zamawiającego to np. 92.000 zł. A kwota jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia to 100.000 zł. (tyle mamy pieniędzy, które zamierzamy i możemy wydać na realizację zamówienia).

I teraz pytanie: która kwota stanowi podstawę do oszacowania wartości zamówienia. Którą kwotę podajemy podczas otwarcia ofert: tą wynikającą z kosztorysu, czy kwotę jaką zamierzamy i możemy faktycznie wydać na realizację zadania (a która jest o 8000 wyższa niż ta kosztorysowa). Która kwota stanowi podstawę do przeliczania wartości zamówienia w euro???

Zazwyczaj robiliśmy tak:

1.Otrzymywaliśmy określoną kwotę pieniędzy np. 100.000 i kwota ta stanowiła dla nas wartość zamówienia ? tą kwotę podawaliśmy podczas otwarcia ofert i ta kwota stanowiła podstawę do przeliczenia wartości zamówienia wyrażoną w euro.
2.Wartość wynikająca z kosztorysu jest o kilka % niższa niż ta, jaką zamierzamy
i możemy wydać.

Mam wątpliwości czy postepujemy prawidłowo
Wszystkich życzliwych forumowiczów proszę o opinie
Pozdrawiam!

2

Odp: Ustalenie wartości zamówienia

Apollo napisał:

"Przetarg nieograniczony z możliwością składania ofert częściowych. Wartość zamówienia wynikająca z kosztorysu przygotowanego przez zamawiającego to np. 92.000 zł. A kwota jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia to 100.000 zł. (tyle mamy pieniędzy, które zamierzamy i możemy wydać na realizację zamówienia).

I teraz pytanie: która kwota stanowi podstawę do oszacowania wartości zamówienia. Którą kwotę podajemy podczas otwarcia ofert: tą wynikającą z kosztorysu, czy kwotę jaką zamierzamy i możemy faktycznie wydać na realizację zadania (a która jest o 8000 wyższa niż ta kosztorysowa). Która kwota stanowi podstawę do przeliczania wartości zamówienia w euro???"

Odpowiedź: Moim zdaniem, najbardziej racjonalne rozwiązanie:

1. 92.000,00 zł - SZACUNKOWA wartość zamówienia;
2. 92.000,00 zł - kwota, jaką zamawiający ZAMIERZA przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia;
3. 100.000,00 zł - kwota, jaką zamawiający MOŻE przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia (do wiadomości zamawiającego - do czasu wyboru oferty).

*istotne znaczenia mają tu słowa pisane dużymi literami...

Pozdrawiam

3

Powiedzmy, że się z Tobą zgadzam, ale zwróćcie uwagę, że wartość szacunkowa zamówienia jest wartością netto, więc wartość kosztorysowa też teoretycznie (!) powinna być netto.
Ale już kwota odczytywana podczas otwarcia ofert to kwota jaką zamawiający zamierza  przeznaczyć, czyli wyjąć z portfela dla wykonawcy, czyli kwota brutto.
Myślę, że nie mogą to być te same kwoty.

A na euro przeliczasz zawsze wartość szacunkową.

4

W naszym przypadku nie ma vatu. Zamówienie dotyczy usług szkoleniowych, które są zwolnione z vatu.
Reasumując:
Podczas otwarcia ofert podaję kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zadania - czyli jest to kwota wynikająca z kosztorysu??? Kwota z kosztorysu (szacunkowa) stanowi też podstawę do przeliczenia wartości zamówienia na euro???
Inna sprawa to kwota jaką zamawiający może przeznaczyć na realizację zamówienia. Jest ona w naszym przypadku nieco wyższa niż kwota wynikająca z kosztorysu (i tej kwoty nie podajemy podczas otwarcia ofert i ta kwota nie stanowi podstawy do przeliczenia wartości zamówienia na euro???).
Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy???
Pozdrawiam!

5

kawaska napisał/a:

Powiedzmy, że się z Tobą zgadzam, ale zwróćcie uwagę, że wartość szacunkowa zamówienia jest wartością netto, więc wartość kosztorysowa też teoretycznie (!) powinna być netto.
Ale już kwota odczytywana podczas otwarcia ofert to kwota jaką zamawiający zamierza  przeznaczyć, czyli wyjąć z portfela dla wykonawcy, czyli kwota brutto.
Myślę, że nie mogą to być te same kwoty.

Słuszna uwaga... Zapomniałem dodać, że moja odpowiedź dotyczy stytuacji, gdy przedmiot zamówienia jest zwolniony z VAT.  W przypadku, gdy przedmiot zamówienia jest obięty Vatem, odpowiedź powinna brzmieć:

Moim zdaniem, najbardziej racjonalne rozwiązanie:

1. 92.000,00 zł (netto) - SZACUNKOWA wartość zamówienia;
2. (92000,00 zł + stawka podatku VAT)- kwota, jaką zamawiający ZAMIERZA przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia;
3. (100.000,00 + stawka podatku VAT) - kwota, jaką zamawiający MOŻE przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia (do wiadomości zamawiającego - do czasu wyboru oferty).

*istotne znaczenia mają tu słowa pisane dużymi literami...

6

Apollo napisał/a:

W naszym przypadku nie ma vatu. Zamówienie dotyczy usług szkoleniowych, które są zwolnione z vatu.
Reasumując:
Podczas otwarcia ofert podaję kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zadania - czyli jest to kwota wynikająca z kosztorysu??? Kwota z kosztorysu (szacunkowa) stanowi też podstawę do przeliczenia wartości zamówienia na euro???
Inna sprawa to kwota jaką zamawiający może przeznaczyć na realizację zamówienia. Jest ona w naszym przypadku nieco wyższa niż kwota wynikająca z kosztorysu (i tej kwoty nie podajemy podczas otwarcia ofert i ta kwota nie stanowi podstawy do przeliczenia wartości zamówienia na euro???).
Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy???
Pozdrawiam!

Tak, prawidłowy.

Kwota jaką zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia ma znaczenie w kontekście art. 93 ust. pk 4 PZP.

7

Apollo napisał/a:

Pozdrawiam!

Gdybyś napisał to wcześniej to bym się nie wychylała smile

Pozdrawiam serdecznie w poniedziałkowy ranek!

8

Założyłem, że skoro Apollo nie napisał o jakie kwoty chodzi (netto/ brutto) to pytanie dotyczy przedmiotu zw. z VAT. Pozdrawiam...

9

Apollo napisał/a:

W naszym przypadku???
Tak może powiedzieć wykonawca, ale Ty jeśli jesteś zamawiającym musisz uwzględnić VAT w kwocie przeznaczonej na finansowanie zamówienia.