1

Temat: oferta wyższa niż wartość zamówienia

Mam takie pytanie - przetarg nieograniczony, jedna oferta, która niewiele przewyższa wartość zamówienia.Zamawiający posiada środki aby za kwotę zaoferowaną w ofercie wykonać zamówienie. Co zrobić? Bo słyszałam, że  w takich wypadkach nie trzeba unieważniać postępowania.

2

Odp: oferta wyższa niż wartość zamówienia

Zauważ, że ustawa, przy otwarciu ofert mówi o kwocie jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinasowanie a nie jaką ostatecznie przeznaczy. A art. 93 - że odrzucasz, jeżeli cena oferty przewyższa kwotę jaką zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie (a Ty możesz przeznaczyć więcej bo te więcej masz). Jeśli są środki (np. przesunięte z innych zadań) - oczywiście nie trzeba unieważniać postępowania. Podpisuj umowę!

3

Dziękuję za szybką odpowiedż Inga. Pozdrawiam i podpisuje umowę smile

4

Tylko najpierw sprawdź dobrze tę ofertę wink
Właśnie otworzyłam przetarg i mam taką samą sytuację jak Ty. A ponieważ komisja mi się gdzieś rozpierzchła, miałam chwilę żeby Ci pomóc smile

5

oczywiscie najpierw upewnij sie czy takie srodki posiadasz , uzyskaj to na pismie najlepiej a dopiero pozniej podpisz umowe.

6

lolilap napisał/a:

oczywiscie najpierw upewnij sie czy takie srodki posiadasz , uzyskaj to na pismie najlepiej a dopiero pozniej podpisz umowe.

Co racja to racja - najlepiej jakieś pismo klepnięte przez Gł. Księgową np.

7

Pismo napisane przez księgową, podpsiane przez dyrektora posiadam, z kwotą która jest wyższa niż oferta.
Dziękuję za odpowiedzi smile