1

Temat: omyłka rachunkowa

Poprawiłam omyłkę rachunkową w ofercie. Kiedyś chyba był przepis, że należy się zwrócić do tego wykonawcy o wyrażenie zgody. A teraz jest tylko w art.89 , że jak w ciągu 7 dni nie wyrazi zgody na poprawienie omyłki to się ofertę odrzuca. Czy w związku z tym, jak on "przemilczy" moją poprawkę to ona  jest ważna czy nie?

2

Odp: omyłka rachunkowa

a jak wyrazi zgode jesli nie wie o poprawce??

3

Karolina, art. 87 ust. 2. spójrz.

4

Oczywiście, że informuję o poprawce Wykonawcę! Pytam czy muszę go zapytać czy się zgadza i co będzie jeżeli on nic nie odpowie.
art. 87 mowi tylko, że zawiadamiamy.

przepraszam że może cos niedopowiedziałam.

5

Art. 89 ust. 1 pkt 7 Ustawy Prawo zamówień publicznych stanowi, iż odrzucenie oferty następuje, gdy wykonawca w terminie 7 dni od dnia otrzymania zawiadomienia nie zgodził się na poprawienie omyłki rachunkowej w obliczeniu ceny. Tak więc oczywistą i bezsprzeczną jest sytuacja gdy wykonawca złożył oświadczenie w którym po prostu nie zgodził się na poprawienie omyłki rachunkowej dyskusyjna jest natomiast sytuacja milczenia w tej kwestii wykonawcy. Tutaj należy w oparciu o art. 14 prawa zamówień publicznych powołać się na przepisy kodeksu cywilnego i tak art. 60 k.c. stanowi "wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny". Tak więc ujawnienie woli powinno nastąpić w sposób dostateczny a milczeniu nie można tego przypisać. Kto milczy, niczego nie ujawnia. W konsekwencji można stwierdzić, że milczenie wykonawcy nie powinno oznaczać konieczności odrzucenia oferty.
Jeżeli po skutecznym zawiadomieniu o poprawieniu omyłki wykonawca milczy, to nie należy temu milczeniu nadawać treści i domniemywać braku zgody na korektę omyłki rachunkowej.

6

Ale jak milczy to czy się zgadza? Czy to jest ujawnienie woli w sposób "dostateczny"?

7

Milczenie Wykonawcy traktowane jest jako brak zgody na poprawienie omyłki. Nie stanowi ono bowiem dorozumianego oświadczenia woli. Zgoda na poprawienie omyłek rachunkowych, ta, która rodzi doniosłe skutki (decyduje o nieodrzuceniu), nie może być domniemana i wywodzona z milczenia i braku sprzeciwu.
Przy braku pisemnej odpowiedzi-zawsze odrzucam.

8

Podzielam stanowisko ArekS...

9

Mój wcześniejszy post zawierał odpowiedź na twoje pytanie ściągniętą z:
http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=19&id=636

To co pisze ruda potwierdza komentarz z 2007 r. autorstwa W.Dzierżanowski, J.Jerzykowski, M.Stachowiak

Ja korzystam z tego pierwszego i cytowanego wcześniej stanowiska (opinii), ale problem jak widać na rzeczy jest

10 (edytowany przez ruda 2008-07-01 13:28:40)

Proponuję poczytać wyrok zespołu arbitrów z 27.05.2005r.
Sygn akt UZP/ZO/0-1113/05

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/odwo142ania/orzecznictwo-za/2005/0-1113-05.pdf/view?searchterm=zgoda%20na%20poprawienie%20omyłki