1

Temat: "niezgodny" harmonogram rzeczowo finasowy

mam "duży" (jak na nasze warunki, nie przekracza kwot unijnych) przetarg, dużo ofert i co rusz nowe pytania się rodzą...

przygotowaliśmy harmonogram rzeczowo finansowy (załącznik do umowy), który uwzględniał czas na pozwolenie na budowę niektórzy z oferentów pominęli ten punkt, przesuwając sobie pracę do końca terminu, co w tym przypadku zrobić, zostawić to, bo to i tak są propozycje, czy prosić o wyjaśnienia? niektórzy potraktowali to jako część umowy i zaparafowali/podpisali bez uzupełnień.

wiele ofert i wiele wątpliwości, już nawet oczywiste rzeczy nie są oczywiste...

pozdrawiam i proszę o pomoc:)

2

Odp: "niezgodny" harmonogram rzeczowo finasowy

treochę niejasno piszesz, tak ogólnie to wykonawcy na etapie składania ofert nie muszą parafować umów ważne że złoż oświadczenie że akceptują warunki umowy (u mnie w treści oferty) o co chodzi z tym pozwoleniem na budowe - nie możesz podpisać umowy bez pozwolenia na budowę (ja nie ogłaszam przetargu jeżeli nie mam pozwolenia na budowę) chyba że masz "zaprojektuj i wybuduj"
napisz o co chodzi

3

nie pozwolenie na budowę a decyzja na użytkowanie
przepraszam

4

przeważnie przyjmuje się że zakończenie robót to podpisanie końcowego protokołu odbioru robót niekiedy zgłoszenie gotowości do odbioru potwierdzone przez insp. nadz. pozolenie na użytkowanie uzykujemy płźniej - to trochę trwa, ale to oczywiście nie błąd
w takim razie jak zapisałaś termin zakończenia robót - to ważne , co będziecie uważali za dotrzymanie terminy - jaka czynność ?

5

w naszym przypadku zakończenie robót budowlanych to uzyskanie wszystkich dokumentów poprzedzających odbiór przez nadzór. chcemy 10%wartości robót wypłacić po uzyskaniu pozwolenia na budowę. niektórzy oferenci nie wzięli tego pod uwagę. w harmonogramie zawarliśmy zapis o uzyskanie pozwolenia na uzytkowanie i na realizację tego punktu jest zarezerwowane 10% wartości zamówienia. niektórzy oferenci nie ujęli tego punktu

mamy zapis w umowie - precyzyjny, że termin 30.11. to termin przekazania obiektu do użytkowania, a do 30.10. to termin złożenia dokumentów wraz z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę.

przepraszam że tak wczesniej nakręciłam:(

6

pytałam bo np. kary umowne liczysz od konkretnego terminu i wykonawca musi jednoznacznie znać ten termin
30.11 - nie przekazania do użytkowania tylko np. zakończenia budowy (a przez zakończenie można rozumieć np.podpisanie końcowego prot. odbioru)
ale jeżeli masz na 30.10 zakończenie budowy to oddanie do użytkowania do 30.11. nie da rady (masz 14 dni dla PIS, PIP PSP oraz 21 dni dla Nadzoru Budowlanego - to już więcej niż 30 dni)
jakoś mi to niegra

7

i jeszcze to uzyskanie pozwolenia na budowe.... troche to dziwne ze ryzyko bierze na siebie wykonawca.... w obecnych czasach roznie to bywa z terminami:) urzedy maja sporo pracy smile

podejrzewam ze beda aneksy.....

8

pozwolenie na budowę pomyliłam z pozwoleniem na użytkowanie...

9

oferent zaparafował - zaakceptował umowę - zakończenie robót budowlano-remontowych 30.10 uzyskanie pozwolenia na użytkowanie - 30.11.
natomiast w załączniku do umowy - harmonogramie rzeczowo-finansowym, wykazuje roboty które będzie wykonywał w listopadzie (roboty budowlane)

czy harmonogram jest ważny?

jeżeli juz wybiorę wykonawcę, po wielkich trudach, to czy harmonogram można przed podpisaniem umowy zmienić?

10

nie rozumiem o co chodzi z tym harmonogramem???

wy go ustalaliscie czy kazecie wykonawcy go wypelnic?? nie rozumiem jakie roboty na XI planujeccie? juz dodatkowe?? smile czy uzupelniajace raczej?? smile

nie lepiej okreslic terminy i poprostu je egzekwowac?? czy to bylo kryterium?? troche tu namieszane jest...

11

harmonogram był tabelką do wypełnienia - propozycje wykonawcy mieli wpisac co i kiedy beda robic.

kryterium cena 100%

przyznaję racje ze lepiej określać terminy, ale to zawsze po fakcie:(

12

narobiliście sobie kłopotu - proponuję na przyszłość odstąpić od nikomu niepotrzebnych harmonogramów (jeżeli są niepotrzebne)
nie możesz odrzucić oferty no bo z jakiego powodu - wykonawca założył roboty (jakieś) na listopad i jeżeli tak chce robić to będzie płacił kary za niedotrzymanie terminu bo zakończenie robót wpisaliście 30.10 - kolejny kłopot to - co u was jest zakończeniem robót?

13

nie nie wykonawca w ofercie nie moze oswiadczyc ze nie wykona zamowienia w terminie... ale ja sam juz nie wiem jakie tu sa ramy czasowe.... smile