1

Temat: rażąco niśka cena...

mam "wspaniałe" postępowania... mam oferenta który złożył ofertę z najniższą ceną (uważamy że jest rażąco niska) nawet na otwarciu inni wykonawcy byli zdziwieni... kwota brutto nie przekraczała kwoty netto kolejnego wykonawcy...

cena ryczałtowa w ofercie ale chcieliśmy kosztorysu na potwierdzenie ceny - nasz oferent z najniższa ceną go nie załączył...

co ma teraz po kolei zrobić?

ile czasu dać na ewentualne uzupełnienie dokumentów, wniesienie wyjaśnień?

2

Odp: rażąco niśka cena...

Ania UG napisał/a:

kwota brutto nie przekraczała kwoty netto kolejnego wykonawcy...

To nie jest zbyt mocny argument. To ok. 25% różnicy. Ale sprawdzasz czy cena nie jest rażąca w stosunku do przedmiotu zamówienia i oszacowanej przez ciebie wartości zamówienia. Jeżeli twój szacunek+VAT jest podobny z ceną wykonawcy to po co bierzesz pod uwagę inne oferty, gdzie cena może być wygórowana.
My ostatnio otwarliśmy oferty na kanalizację oszacowaną na 8 mln zł, a ceny ofert były na poziomie 4 mln zł. Może takie czasy nastały, że będzie taniej smile

Ania UG napisał/a:

cena ryczałtowa w ofercie ale chcieliśmy kosztorysu na potwierdzenie ceny - nasz oferent z najniższa ceną go nie załączył... co ma teraz po kolei zrobić?
ile czasu dać na ewentualne uzupełnienie dokumentów

wezwać nie możesz do uzupełnienia kosztorysu ofertowego

Ania UG napisał/a:

...wniesienie wyjaśnień

wzywasz (art. 90.1) i sama wyznaczasz konkretny termin na udzielenie wyjaśnień (3 dni, 5, 7 ...)

3

nasz szacunek to około 620 000 netto
a tego wykonawcy 450 000, następna to 505 000

4

A czego dotyczą roboty? Chyba że to nie roboty.

Różnica między wami a najtańszym to niecałe 30%, a następnym niecałe 20%. Pomiedzy wykonawcami niecałe 11%. Jeżeli to kanalizacja to taki rynek się ukształtował. Ja miałem na kanalizacji różnicę między naszym szacunkiem a najtańszą ofertą 58%, kolejna to 57%, trzecia 54%, czwarta i piąta 49% ... dwunasta oferta to różnica 18% w stosunku do naszego szacunku.

5

to co u Ciebie....
jeśli nie mogę wezwać do uzupełnienia kosztorysu to z tym wykonawcą robię?

6

No i rozstrzygnąłem bez wzywania do wyjaśnień, bez protestów smile No i jaka oszczędność dla miasta. A nagrody żadnej dla komisji w związku z powyższym sad

7

chodziło mi o to że to też kanalizacja:)

8

to po czym wnosisz ze razaca?:) przeszacowaliscie a ich sa bardzo zblizone ok 10% rozniicy smile chyba ze kolejna to tez "razaca" ??

9

Ania UG napisał/a:

to co u Ciebie....
jeśli nie mogę wezwać do uzupełnienia kosztorysu to z tym wykonawcą robię?

Odrzucić nie możesz bo ryczałt - chyba że miałaś zapis że kosztorys ma być ze wzgledu na fakt ewentualnej kalkulacji ceny za roboty uzupełniajace lub dodatkowe na podstawie cen jednostkowych z kosztorysu ofertowego. Jeżeli umknął ci taki zapis to oferta jest zgodna z treścią SIWZ. Więc wybierasz bo z robotami na kanalizację krucho  i ceny poszły znaczaco na dół (brak środków UE z okresu programowania 2007-2013 i wykonawcy cenowo mocno walczą o zamówienia) albo masz wątpliwości i wzywasz zgodnie z art. 90.1 (ja bym nie wzywał)

10

a on mi jeszcze nie wskazał kierownika budowy, a było wymagane no i uprawnień kierownika też nie dał a miał dać...

11

Ania UG napisał/a:

a on mi jeszcze nie wskazał kierownika budowy, a było wymagane no i uprawnień kierownika też nie dał a miał dać...

To wzywasz do uzupełnienia chyba że oferta podlega odrzuceniu

12

ja już dziś totalnie zakręcona jestem... sorry

na jakiej podstawie mogę odrzucić ofertę? totalne zaćmienie mnie już bierze:( chyba pora na przerwę... a tu 2 przetargi do rozstrzygnięcia...  i jeden w drodze ;( masakra!!!

podpowiedzcie proszę (już dalsze pytania na forum szykuję...) ale to w następnym wątku, żeby nie mieszać (bardziej) wink

13

nie odrzucaj jej, no bo dlaczego niby? wezwij do uzupełnienia wykazu osób (kierownik) i poproś o uprawnienia , jak dostarczy ci to w terminie to wybierz ofertę

14

bardzo dziękuję:)

15

aniu wszystko przed toba smile ja ostatnio mialem 7 na glowie (w rozych trybach) i nowe sie szykowaly.... smile czasami tak bywa a pozniej jest juz lepiej... wink

16

a nie mogłoby być jakoś spokojnie... tylko zamieszanie cały czas...?!
dokumenty mam nieczytelne zawsze coś...

o wyjaśnienie i uzupełnienie dokumentów tylko raz można, prawda?

na jaki artykuł się powołuję bo nie mogę się odnaleźć dziś w tym wszystkim

przepraszam ze takimi głupotami zawracam Wam głowę, ale może juz spokój niedługo będzie i bez komplikacji przetargi...;)

17

wyjaśnienie treści oferty - jak mi wykonawca w kosztorysie Vat kosmiczny wyliczył w tabelce, a później niby dobrze to wzywam go do wyjaśnień jak wyliczył ten Vat?
-cena ryczałtowa

art 87 ust. 1

18

już mam:) art 26 ust 3 na uzupełnienie

pozdrawiam wszystkich smile

19

a właściwie w moim przypadku art  26 ust 4 bo nieczytelne dokumenty, prawda?