1

Temat: Czy to omyłka czy błąd?

Witam, wprawdzie temat oklepany ale przeszukuje forum i nie moge znaleźć podobnego przypadku (chyba przez ten upał smile)
przykład.

cena netto 413.779,52 vat 7% - cena brutto 442.744,08 ( czy nie prawidłowo powinna być 442.744,09). jest to ryczałt.

co ciekawe jeden wykonawca prawidłowo zaokrągla a drugi nie, problem w tym że mój prawnik uzywa kalkulatora zaokrąglającego do 2 miejsc i to co wg mnie jest źle zaokrąglone dla niego jest prawidłowe i odwrotnie big_smile. Pomóżcie i poradźcie cosik.

2

Odp: Czy to omyłka czy błąd?

przy obecnym stanie prawnym tego błedu nie można poprawić i oferta do odrzucenia

3

danaug napisał/a:

przy obecnym stanie prawnym tego błedu nie można poprawić i oferta do odrzucenia

Nie zgadzam się z tym. Uważam, że jeśli jest to ryczałt to przyjmujemy jak jest bez względu na sposób obliczenia 88.1.3a)

4

chyba że w tym zamówieniu występowały części - jeżeli w tych cz. są ceny prawidłowe i ich suma daję cenę którą podał wykonawca jako końcową to oferta jest ok. (może się tak być, sprawdź to)

5

Na przyszłość wprowadź do SIWZ następujący zapis:

Cenę oferty wykonawcy ustalają z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. Cenę zaokrągla się do pełnych groszy, przy czym końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza.

I będziesz miał jasność...

6

Ten sam problem miałam dwa razy. Wszystko zależy od kalkulatora. Od szkolących  usłyszałam - nie wnikać, dał tyle brutto to dał, a my przecież brutto oceniamy, stawka vat jest przecież prawidłowa.
Zauważ, że to jeszcze nawet taniej o grosz dla nas. Co nie zmienia faktu, że spanie z tego powodu miałam z głowy wink

Niedługo nowelizacja ustawy pod kątem poprawek m.in. i chyba przestaną nas nękać takie problemy wink

7

oczywiscie ze 442.744,09 nie ma watpliwosci!!!  i nie ma innej mozliwosci. to co pisze miras jest oczywistoscia (np. Sygn. aktUZP/ZO/0-106/05) z tego co pamietam mozna podeprzec sie rowniez ustawa o VAT...

jesli chodzi o ryczalt, to zgodnie z art 88 .1.3 przyjmujesz oferte!

8

Inga napisał/a:

Ten sam problem miałam dwa razy. Wszystko zależy od kalkulatora. Od szkolących  usłyszałam - nie wnikać, dał tyle brutto to dał, a my przecież brutto oceniamy, stawka vat jest przecież prawidłowa.
Zauważ, że to jeszcze nawet taniej o grosz dla nas. Co nie zmienia faktu, że spanie z tego powodu miałam z głowy wink

Niedługo nowelizacja ustawy pod kątem poprawek m.in. i chyba przestaną nas nękać takie problemy wink

co do tego "niewnikania" nie zgodze sie - jesli powstanie blad ktorego nie mozna nazwac omylka rachunkowa - nie ma mozliwosci innej decyzji jak tylko .... odrzucenie z art 89...

9

No ok, wszystko niby pieknie ale ta oferta najkorzystniejsza ma końcókę 08 czyli źle zaokraglona, druga w kolejności prawidłowo zaokrąglona ale 100.000 droższa, Jak sądzicie jesli wybiorę tą tańszą to czy w razie roz[prawy przed KIO mam szansę ?

10 (edytowany przez pawcio 2008-07-02 19:27:27)

Przecież to chore żeby przez cztery grosze wybirac cos droższego o 100 patyków, ofert częściowych nie było jedynie na cene oferty składaly sie poszczególne sumy ryczałtów tzn.  za wykonanie budynku, przyłączy, chodników. i w tych elementach źle zaokraglał ale ogólna suma brutto jest juz prawidłowo dodana z tych mniejszych. Musialo byc to tak rozbite bo różne stawki vat były na tym zadaniu. wszedzie stawki dali prawidłowe jedynie te zaokrąglenia !!!!!!!!!!!!

11

A nie mówiłam, pawcio, że spanie z głowy? wink
Wiem, sama przerabiałam te sytuacje z 1 groszem i kolejnymi ofertami o kilka tys. wyższymi sad

12

Viki napisał/a:

Uważam, że jeśli jest to ryczałt to przyjmujemy jak jest bez względu na sposób obliczenia 88.1.3a)

I ja też tak uważam - żeby było jasne!