1

Temat: Zwrot wadium??

Dwaj wykonawcy wnieśli wadium w pieniądzu ... ale w okienku bankowym. Zostali wykluczeniu z postępowania. Czy Zwrot wadium zgodnie z art. 46.2 może odbyć się tylko przelewem na rachunek wskazany przez wykonawcę, czy jest mozliwość Zwrotu wadium np. w kasie Urzędu, bo jeden wykonawca (z Czech) o to pyta? Ale chyba nie bardzo

2

Odp: Zwrot wadium??

Nie bardzo

3 (edytowany przez lolilap 2008-07-02 06:55:00)

a dlaczego zostali wykluczeni???? za okienko????

4

lolilap napisał/a:

a dlaczego zostali wykluczeni????

Bo zgodnie z dyspozycją art. 45 ust. 7 wadium wnoszone w pieniadzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy. Wpłata gotówki w kasie (okienku) banku nie spełnia tego wymogu (UZP/ZO/0-2788/05; KIO/UZP 79/08)

5

CZYLI ZA OKIENKO wink

6

Jak to arbitrzy potrafią stwarzać problemy. hmm
Ja bym uznał, ze wpłata w okienku to też przelew, tyle że "gotówkowy". Ważne, że pieniądze przelano na rachunek bankowy zamawiacza.

7

ale przyznacie chore to jest ... bo niby czym rozni sie pieniadz wplacany w banku gotowka i przelewany na konto Z od tego przelewanego na konto Z?? chyba nie o to chodzilo ustawodawcy....

8

Piotrek napisał/a:

Jak to arbitrzy potrafią stwarzać problemy. hmm
Ja bym uznał, ze wpłata w okienku to też przelew, tyle że "gotówkowy". Ważne, że pieniądze przelano na rachunek bankowy zamawiacza.

popieram!!!

9

komentarz III

Wadium moe by wniesione w pienidzu, przy czym ustawodawca wyłcza
moliwo wniesienia wadium w gotówce. Wadium w pienidzu wpłaca si na
rachunek bankowy wskazany przez zamawiajcego w SIWZ i ogłoszeniu.
200
Na tym rachunku wadium wniesione w pienidzu jest przechowywane, co oznacza,
e zamawiajcy nie moe wydatkowa rodków finansowych stanowicych
wadium do chwili wskazanej w art. 46. Rachunków bankowych dotycz
przepisy art. 49 -62 ustawy Prawo bankowe.1 Umow rachunku bankowego
reguluj przepisy art. 725-733 Kc.

10

a ja tam z takiego powodu nie wykluczam - mam pieniądze na koncie, mam. Wadium  jest w mojej dyspozycji.

11

darek napisał/a:

a ja tam z takiego powodu nie wykluczam - mam pieniądze na koncie, mam. Wadium  jest w mojej dyspozycji.

Ja robię tak samo. smile

12 (edytowany przez MIRAS 2008-07-03 09:31:47)

Piotrek napisał/a:
darek napisał/a:

Ja robię tak samo. smile

Gratuluję radosnej twórczości... wink Tylko wasze postępowanie stoi w sprzecznosci do art. 45 ust. 7 PZP, który kwestię wniesienia wadium w pieniądzu reguluje bardzo jasno...

13 (edytowany przez Viki 2008-07-03 10:49:57)

ArekS napisał/a:

(UZP/ZO/0-2788/05; KIO/UZP 79/08)

Nie mogę znależć tych wyroków. Spróbuj wstawić link.

14

MIRAS napisał/a:

Gratuluję radosnej twórczości... wink Tylko wasze postępowanie stoi w sprzecznosci do art. 45 ust. 7 PZP, który kwestię wniesienia wadium w pieniądzu reguluje bardzo jasno...

Mogę powiedzieć to samo o Tobie. tongue

15 (edytowany przez Viki 2008-07-03 11:02:23)

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Mogę powiedzieć to samo o Tobie. tongue

My też wykluczamy za wpłacenie wadium w kasie. Teraz z tego powodu jedziemy do Warszawy, dlatego chętnie poznam wyroki w tej sprawie.

16

Viki napisał/a:

dlatego chętnie poznam wyroki w tej sprawie.

Do tej pory są jednoznaczne- przegracie

17 (edytowany przez Viki 2008-07-03 11:08:27)

Marko napisał/a:

Podaj, proszę, linki to poczytam. Nic jeszcze nie znalazłam, a podane przez ArekS się nie otwierają.

18 (edytowany przez MIRAS 2008-07-03 11:15:33)

Marko napisał/a:
Viki napisał/a:

Hmmm... tak może się zdarzyć, skoro zamawiający najpierw przyjął wpłatę wadium w kasie (wbrew art. 45 ust. 7 PZP), a następnie z tego powodu wykluczył wykonawcę... Najdelikatniej rzecz ujmując jest to brak konsekwencji zamawiającego...

19

Ale żadnych konkretnych waroków nie dajecie na poparcie waszej teorii.

20

Marko napisał/a:
Viki napisał/a:

Podaj chociaż jeden... wink

21

Oj sorki Viki - przeczytałem że NIEwykluczacie. SKoro wykluczacie to ok. Pani w kasie nie musi znać PZP i to że wadium przyjeto nie znaczy że ono jest. Winny jest wyłącznie wykonawca

22

Marko napisał/a:

Oj sorki Viki - przeczytałem że NIEwykluczacie. SKoro wykluczacie to ok. Pani w kasie nie musi znać PZP i to że wadium przyjeto nie znaczy że ono jest. Winny jest wyłącznie wykonawca

Podaj proszę jakieś wyroki bo zaraz mnie wykończycie. Ciągle nic nie znalazłam.

23

a co co robicie, jeżeli wykonawca składa wniosek o zabezpieczenie(zablokowanie) jego nalezności, którą zamawiający jest mu winien na poczet przyszłego wadium?

24

Marko napisał/a:

Ignorantia iuris nocet...

25

Viki napisał/a:

Ale żadnych konkretnych waroków nie dajecie na poparcie waszej teorii.

Stękasz i stękasz zamiast wleźć na UZP i sobie ściągnąć. Coraz większe wygodnoctwo na tym forum tongue
ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2008/0079-08.pdf