1

Temat: Kadra , a usunięcie oferty

Tematem jest problem średniego wykształcenia kadry w ofertach na roboty budowlane. Zgodnie z SIWZ Kadra powinna posiadać uprawnienia bez ograniczeń. Jednakże z uprawnień dla kadry ze średnim wykształceniem istnieje wątpliwość co do spełniania powyższego warunku. Czy zatem możliwe jest odrzucenie oferty jako nie spełniającej warunków SIWZ tylko na podstawie braków kadrowych?

2

Odp: Kadra , a usunięcie oferty

jaka kadra? i o co chodzi z tym wyksztłceniem?
jeżeli żądałeś że osoby mają posiadać uprawnienia ........ to na pewno żądałeś przedstawienia odpowiednich dokumentów i tylko to jest ważne

3

należało sprecyzować o jakie uprawnienia chodzi i jeśli nie żądałeś odpowiednich dokumentów potwierdzających a tylko np. oświadczenia iż spełniają to na jakiej zasadzie twierdzisz, że średnie wykształcenie wyklucza uprawnienia bez ograniczeń?

4

Sprecyzowano doświadczenie dla kierowników robót. W wymaganiach było zapisane iz maja mieć uprawnienia bez ograniczeń. A wg. załączonych dokumentów większość kadry ma średnie wykształcenie, a co za tym idzie mam wątpliwość czy spełnia warunki zawarte w specyfikacji.

5

przemek napisał/a:

A wg. załączonych dokumentów większość kadry ma średnie wykształcenie, a co za tym idzie mam wątpliwość czy spełnia warunki zawarte w specyfikacji.

A od kiedy wykształcenie decyduje o posiadanych uprawnieniach. Badasz na podstawie wydanych uprawnień oraz zaświadczenia izby.
Chyba że wymagałeś aby osoby legitymowały się również wykształceniem wyższym technicznym.

6

Tak to wychodzi, iż nie można mieć uprawnień bez ograniczeń mając średnie wykształcenie. Żaden z tych kierowników nie ma uprawnień bez ograniczeń.
Mam gdzieś w papierach odpowiedni werdyk arbitrów w tej sprawie.

7

Teraz to nawet majac wykształcenie wyższe inżynierskie nie mozna uzyskać uprawnień bez ograniczeń, bo trzeba mieć również tytuł magistra. Ale kiedyś nawet technicy dostawali bez ograniczeń

8

Nie jest to do końca prawdą. Technicy dostawali uprawnienia na powszechnie znane rozwiązania, tzn taki zapis wprowadzał ograniczenie w ich uprawnieniach.