1

Temat: Dostawy wody z wodociągów

Witam,

Mam pytanie związane z podpisaniem umowy jaką otrzymałem od zakładów wodociągowych   jak wiadomo monopolisty w świadczeniu usług, otóż proponuje on zawarcie umowy na czas nieokreślony. Czy w świetle pzp mogę zawrzeć taką umowę na dostawę wody i odprowadzanie ścieków ?  Roczne wydatki na wodę w mojej jednostce wynoszą około 10 000 zł rocznie.

2

Odp: Dostawy wody z wodociągów

cih napisał/a:

...proponuje on zawarcie umowy na czas nieokreślony. Czy w świetle pzp mogę zawrzeć taką umowę na dostawę wody i odprowadzanie ścieków ?

Możesz.
A jeśli roczne wydatki z umowy nie przekraczają 13,5 tys. zł netto, to w ogóle zapominasz o ustawie PZP.

3

Piotrek skąd kwota 13,5 tys zł ?
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, mam jeszcze kilka oddzielnych umów na dostawy wody z wodociągów w innych punktach miasta (targowisko, cmentarz, itp.), w czy świetle ustawy pzp łączyć te zamówienia ? Umowy aktualnie już podpisane na czas nieokreślony wcześniej. Powiem tylko, że dostawa wody do wszystkich punktów w mieście wynosi około 30 tys zł rocznie.

4

chodzilo zapewne o 14 tys E (czeski blad)

5

Żaden czeski błąd, wartoć zamówienia prz takich umowach liczy się na okres 48 m-cy,  i dlatego te 13,5 tys netto smile pomnóż , podziel a zobaczysz smile

6

w zl????

7

13,569,85

swieta prawda smile

8

Czyli jeśli wartość umowy w ciągu roku nie przekracza 13,569,85 netto (umowa zawarta na czas nieokreślony) to nie podlega pod ustawę pzp ?

9

13.569,85 zł x 4 lata = 54.279,40 zł
54.279,40 zł : 3,8771 (kurs...) = 14000 euro

Odpowiedź: NIE PODLEGA

10

MIRAS napisał/a:

To chyba jest odrobinę uproszczone, bo wypadałoby uwzględnić, że w kolejnych latach będzie się za tę wodę płaciło ciut więcej niż obecnie (choćby o inflację).

11

Grzegorz B. napisał/a:
MIRAS napisał/a:

To chyba jest odrobinę uproszczone, bo wypadałoby uwzględnić, że w kolejnych latach będzie się za tę wodę płaciło ciut więcej niż obecnie (choćby o inflację).

Cih napisał: Czyli jeśli wartość umowy w ciągu roku nie przekracza 13,569,85 netto (umowa zawarta na czas nieokreślony) to nie podlega pod ustawę pzp ?

Moja odpowiedź oparta była na nastepujących tezach:

- umowa już został zawarta na czas nieokreśony, 
- wskazaną wartość Cih obliczył z uwględniem mechanizmów waloryzacji ceny zawartej w umowie,
- wartość faktyczna w ciągu roku wynieść może np. 10.000,00 netto (nie przekracza 13.569,89 netto).
- wskazana wartość 13.569,89 jest maksymalną wartością, jaką może osiągnąć wartość zamówienie w każdym z osobna roku w ciągu najbliższych następujących po sobie czterech latach... wink

12 (edytowany przez Grzegorz B. 2008-07-09 13:09:18)

MIRAS napisał/a:

Moja odpowiedź oparta była na nastepujących tezach:

- umowa już został zawarta na czas nieokreśony, 
- wskazaną wartość Cih obliczył z uwględniem mechanizmów waloryzacji ceny zawartej w umowie,
- wartość faktyczna w ciągu roku wynieść może np. 10.000,00 netto (nie przekracza 13.569,89 netto).
- wskazana wartość 13.569,89 jest maksymalną wartością, jaką może osiągnąć wartość zamówienie w każdym z osobna roku w ciągu najbliższych następujących po sobie czterech latach... wink

Wiesz, teoretycznie rzecz biorąc, w pierwszym roku może np. kalkulować 10.000,00, w drugim i trzecim 13.569,89, w czwartym zaś 17.139,78 wink