1

Temat: szacunkowa wartośc zamówienia a kwota jaką zamawiający zam.przezn.

Witam!
Mam problem takiego rodzaju:
Czy Wykonawca może zgłosić się do zamawiającego z prośbą o podanie kwoty jaką zamierzamy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia?
Według mnie - kwotę tą podajemy według ustawy "bezpośrednio przed otwarciem ofert" - i jest to informacja do tego momentu niejawna; zaś szacunkowa wartość postępowania - jest jawna od momentu rozpisania przetargu. jaką kwotę przyjmuję za tą wartość szacunkową? Czy wynikająca z kosztorysu? (chodzi o postępowanie w przedmiocie - dokumentacja projektowa). Czy Wykonawca może w formie zapytania zwrócić się do zamawiającego o podanie wartości szacunkowej, skoro nie było jej w ogłoszeniu?

Proszę o Państwa komentarze..

2

Odp: szacunkowa wartośc zamówienia a kwota jaką zamawiający zam.przezn.

zwrocic sie moze ale co mu to da ? smile

3

Ujawnienie obu kwot (wartości proceduralnej i kwoty na sfinansowanie) zależy od zamawiającego. Ale jeśli ujawnia, to w sposób ogólnodostępny, a nie tylko w piśmie do jednego wykonawcy.

4

ale czy przepisy to dopuszczają, kierując się ustawowym stwierdzeniem "bezpośrednio przed otwarciem ofert"? Jeśli ogłoszenie jest już zamieszczone w BZP, na www i w siedzibie, w jakiej formie mielibyśmy podac ta wartość? (wpłynęło piseme zapytanie od Wykonawcy)?

pozdrawiam

5

w procedurach unijnych podajesz wart szac zamowienia. w twoim przypadku odpisz poprostu ze podasz przed otwarciem ofert zgodnie z art....

6

ok.. myślę, że tak będzie najbezpieczniej.. w protokole ogólnym - w miejscu gdzie podaję wartość zamówienia jest zastrzeżenie, że można podać ją po otwarciu ofert.. więc jakby mnie Wykonawca poprosił o protokół ogólny, to sprawę mam czystą - dostaje go bez tej kwoty smile

dzięki za pomoc

7

dokladnie