1

Temat: doświadczenie wykonawcy

W miał załączyć do oferty wykaz dostaw (co najmniej trzy, w tym co najmniej jedna o wartości ceny ofertowej) zrealizowanych w okresie ostatnich trzech lat, a jezeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie.
Otwarcie miało miejsce dzisiaj. Wykonawca pisze w wykazie : 2 dostawy 2005-2008 i podaje gdzie i za jaka kwotę oraz 1 dostawę 2007-2008 tez podając gdzie i za jaką kwotę . Wymagane było na formularzu załączonym do siwz, aby podac konkretny termin wykonania od - do tj,dzien m-c,rok. dodam, że obie wykazane kwoty jakie podał przy datach 2005-2008 spełniałyby warunek, iż nalezy wykazać sie jedna dostawą o wartosci ceny ofertowej.
Liczę na Waszą pomoc.
Co z tym robic?

2

Odp: doświadczenie wykonawcy

Wykonawca miał załączyć do oferty wykaz dostaw (co najmniej trzy, w tym co najmniej jedna o wartości ceny ofertowej) zrealizowanych w okresie ostatnich trzech lat, a jezeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie.
Wykonawca załączył następujący wykaz:
1. dostawa ... 2005-2008, wartość ...
2. dostawa ... 2005-2008, wartość ...
3. dostawa ... 2007-2008, wartość ...
Pierwsza i druga  dostawa (każda z osobna) o wartosci ceny ofertowej.
Problem w tym, że w wykazie brak jest konkretnych terminów, czy tak???

3

dokładnie

4 (edytowany przez MIRAS 2008-07-09 11:14:52)

Myślę sobie tak: W rozporzadzeniu  w sprawie dokumentów... jest mowa o tym, że zamawiajacy może żądać podania dat wykonania dostaw. Data - to oznaczenie dnia, miesiąca i roku jakiegoś wydarzenia, nie zaś oznaczenie samego roku. Wprawdzie zamawiający użył w SIWZ zwrotu "termin wykonania" ale dalej sprecyzował co należy przez to rozumieć (dzień, miesiąc, rok). Zamawiający mógł i zażądał daty wykonania zamówienia (termin reazlizacji), natomiast wykonawca podał tylko rok - inaczej mówiąc wykonawca złożył wymagany wykaz jednakże wykaz ten niespełnia wszystkich wymogów zamawiającego dotyczących sporzadzenia tegoż dokumentu...
Konkluzja: wezwałbym do uzupełnienia...

Sugestia na przyszłość: uzywaj ściśle terminologi ustawowej... smile pozdrawiam...

5

dzięki za pomoc, wezwę do uzupełnienia. jeszcze jedno pytanie czy konkretna data rozpoczęcia realizacji zamówienia tj 2005 i np 02.02.2005 ma znaczenie? czy interesuje mnie fakt, ze dostawe zakonczono w 2008r. i to mi wystarczy jako spełnienie warunku? (chyba mi sie cos miesza z robotami budowlanymi).
..i jeszcze drugie: podejrzewam, ze pod tym:
1. dostawa ... 2005-2008, wartość ...
kryje sie po kilka dostaw niekoniecznie w ramach jednej umowy, czy to ma dla mnie znaczenie? a domyslam sie, ze tak jest bo wykonawca dołaczył do oferty referencje których nie chciałam i jest w nich napisane, mniej wiecej, ze firma X w ramach wygranych postępowań przetargowych dostarczała sprzęt i jestesmy z niej zadowoleni.

6

1. Istotna jest data WYKONANIA zamówienia.
2. Jedno zamówienie - jedna dostawa - jedna umowa. Jeżeli pod "1. dostawa ... 2005-2008, wartość ..." kryje sie po kilka dostaw niekoniecznie w ramach jednej umowy to wykonaca nie spełnia warunku zamawiającego (wartość jednego zamówienia - jednej dostawy - jednej umowy, nie jest równa wartosci ceny ofertowej).
3. Punkty 3 jest bez znaczenia, jeżeli "pod 2. dostawa ... 2005-2008, wartość ..." jest mowa o jednym zamówieniu - jednej dostawie - jednej umowy o wartości ceny ofertowej - w takim razie warunek zamawiającego, iż nalezy wykazać sie jedna dostawą o wartosci ceny ofertowej jest spełniony.

*Przez "jedną dostawę" należy rozumieć jednorazową dostawę, jak również dostawy realizowane w ratach (sukcesywnie) - w ramach jednej umowy.

wink