1

Temat: Data doręczenia

Witam,
musze ogłosic drugi przetarg a niestety mam bardzo  mało czasu.
Informacje o odzuceniu i uniewaznieniu postepowania wysłałam poczta ZPO priorytet i czekam teraz na zwrotki, listonosz "optymista" mówi, ze zwrotki moga przyjsc nawet za siedem ,osiem dni a niekiedy później bo sie gubią. Co w tej sytuacji zrobić, dla mnie każdy  dzien jest bardzo wazny, czy musze czekac na zwrotki czy też znacie jakieś inne wyjście.
Wyslałam tez zeskanowane dokumenty w dniu uniewaznienia emailem ale nikt mi nie potwierdził,że otrzymał pisma.
dziekuje z góry za pomoc

2

Odp: Data doręczenia

Jaką formę poruzmiewania się z wykonawcami wybrałaś w SIWZ???

3

pisemnie, faksem lub drogą elektroniczną

4

Wystarczy:
1. pisemnie - nadać pocztą zawiadomienie i od tego dnia liczyć 7 dni,
2. faksem - nadać faksem zawiadomienie i od tego dnia liczyć 7 dni,
3. elektronicznie - wysłać e-mail z zawiadomieniem i od tego dnia liczyć 7 dni .

5

AnnaM napisał/a:

To dlaczego wysyłasz pocztą. Wyślij te pisma szybko faksem i zażądaj potwierdzenia otrzymania przez wykonawców (zwrotnie na wasz faks) i od dzisiaj licz 7 dni na ewentualne protesty. Jak nie będą potwierdzac to dzwoń i mów że maja obowiązek potwierdzić otrzymanie pisma

6

ArekS napisał/a:
AnnaM napisał/a:

To dlaczego wysyłasz pocztą. Wyślij te pisma szybko faksem i zażądaj potwierdzenia otrzymania przez wykonawców (zwrotnie na wasz faks) i od dzisiaj licz 7 dni na ewentualne protesty. Jak nie będą potwierdzac to dzwoń i mów że maja obowiązek potwierdzić otrzymanie pisma

Wysłałam poczta elektroniczną i zadzwoniłam,ze maja obowiazek potwierdzić, niestety nic mi nie odpisali.

7

Ich problem... Ty zrobiłaś co do Ciebie należało...

8

MIRAS napisał/a:

Problem ma zamawiający, bo jak po ogłoszeniu drugiego przetargu wpłynie protest na unieważnienie pierwszego, to KIO może "reaktywować" ten pierwszy i bedą dwa przetargi na to samo...

Chyba, że odwołania do KIO nie przysługują, wtedy faktycznie nie ma problemu...

9

AnnaM napisał/a:

Informacje o odzuceniu i uniewaznieniu postepowania wysłałam poczta ZPO priorytet i czekam teraz na zwrotki

Właśnie, co z tymi zwrotkami, bo wiem że gdzieś była mowa o "skutecznym" doręczeniu?

10

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Problem ma zamawiający, bo jak po ogłoszeniu drugiego przetargu wpłynie protest na unieważnienie pierwszego, to KIO może "reaktywować" ten pierwszy i bedą dwa przetargi na to samo...

Chyba, że odwołania do KIO nie przysługują, wtedy faktycznie nie ma problemu...

... no to Ania czeka... 7 dni... 14 dni... 30 dni... 100 dni... aż jakiś wykonawca w końcu potwierdzi....

11 (edytowany przez MIRAS 2008-07-10 12:34:43)

Jeszcze kilka słów o proteście w kontekście powyższych rozważań:

Protest wnosi się w terminie 7 dni od dnia, w którym powzięto lub można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia. W tym miejscu należy zwrócić uwagę na sformułowanie ?można było powziąć?. Oznacza ono bowiem, że wykonawca nie musi rzeczywiście dowiedzieć się o decyzji (lub braku decyzji) zamawiającego stanowiącej podstawę do wniesienia protestu ? innymi słowy wykonawca musi mieć jedynie możliwość powzięcia wiadomości o takiej decyzji (lub jej braku).
Zatem dniem w którym wykonawca mógł powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę do wniesienia protestu jest dzień w którym zamawiający:
a) podjął decyzję o odrzuceniu oferty i unieważnieniu postępowania,
b) sporządził na piśmie i wysłał do wykonawcy zawiadomienie o podjętej decyzji,
c) i załączył niniejsze zawiadomienia do protokołu (protokół wraz załącznikami jest jawny.

Bez znaczenia dla terminu wniesiania protestu jest zatem data skutecznego doręczenia... wink

12

MIRAS napisał/a:

no to Ania czeka... 7 dni... 14 dni... 30 dni... 100 dni... aż jakiś wykonawca w końcu potwierdzi....

100 dni to przesada... wink
Jeśli wykonawca nie chce odebrać zawiadomienia, wystarczy poczekać aż wygaśnie jego oferta. Zakładając że to przetarg unijny, będzie to maks. 60 dni. smile

13

MIRAS napisał/a:

Bez znaczenia dla terminu wniesiania protestu jest zatem data skutecznego doręczenia... wink

Chyba, że KIO uzna inaczej.
Wtedy będą dwa przetargi na to samo... smile

14

MIRAS napisał/a:

wykonawca musi mieć jedynie możliwość powzięcia wiadomości o takiej decyzji (lub jej braku)

i to mi się gryzie bo jak miał mieć możliwość jeśli 2 dni na poczcie leżało?

15 (edytowany przez MIRAS 2008-07-10 12:57:50)

Inga napisał/a:
MIRAS napisał/a:

wykonawca musi mieć jedynie możliwość powzięcia wiadomości o takiej decyzji (lub jej braku)

Odpowiedź: poprzez wgląd do protokołu wraz załącznikami (m.in. zawiadomienia) - protokół jest jawny... wink

16

MIRAS napisał/a:
Inga napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Odpowiedź: poprzez wgląd do protokołu wraz załącznikami (m.in. zawiadomienia) - protokół jest jawny... wink

Bądźmy poważni.
Po to jest obowiązek wysyłania info do wykonawców i zamieszczania w necie, co by wykonawcy nie musieli codziennie odwiedzać zamawiacza...

17

Rozumiem Piotrek, że liczysz termin na wiesienie protestu (7 dni) od dnia doręczenia zawiadomienia... co w praktyce może oznaczać, że terminów tych może być wiele... ???

18

MIRAS napisał/a:

Rozumiem Piotrek, że liczysz termin na wiesienie protestu (7 dni) od dnia doręczenia zawiadomienia... co w praktyce może oznaczać, że terminów tych może być wiele... ???

To chyba jasne... jak świat światem tak było...

19

MIRAS napisał/a:

Wystarczy:
1. pisemnie - nadać pocztą zawiadomienie i od tego dnia liczyć 7 dni

hmm........ciekawe hmm

20 (edytowany przez MIRAS 2008-07-11 06:12:44)

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

To chyba jasne... jak świat światem tak było...

...a ja pierwszy raz o tym słyszę... ech... smile

21

MIRAS napisał/a:

A widzisz. Człowiek uczy się przez całe życie. smile

22

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

A widzisz. Człowiek uczy się przez całe życie. smile

Zgadzam się z tym.

Żeby była jasność: nie podzielam Twojego zdania co do liczenia terminu na wniesienie protestu ;P

23

No cóz twoja wola, pewnie opierasz się na Czajkowskim, jednak mimo wszystko popieram Piotrka w 100 %. Ale tu już tyle słów na forum o tym popłyneło że się nie bede nad tym pastwił. 7 dni od doreczenia i koniec tongue

24

MIRAS napisał/a:

Żeby była jasność: nie podzielam Twojego zdania co do liczenia terminu na wniesienie protestu ;P

Ciekaw jestem, czy swoje zdanie stosujesz w praktyce. tongue

25

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Ciekaw jestem, czy swoje zdanie stosujesz w praktyce. tongue

od dawien dawna...