26

Odp: Data doręczenia

MIRAS napisał/a:
Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Żeby była jasność: nie podzielam Twojego zdania co do liczenia terminu na wniesienie protestu ;P

Ciekaw jestem, czy swoje zdanie stosujesz w praktyce. tongue

od dawien dawna...

I odrzuciłeś kiedyś protest wniesiony po 7 dniach od wysłania przez Ciebie informacji, ale przed upływem 7 dni od jej otrzymania?

PS. A jak "dawno" robisz w zamówieniach?

27

art. 93 mówi zawiadamia równocześnie
gdyby przyjąć że tym zawiadomieniem jest moment w którym pismo dotrze do wykonawcy to ustawodawca nie pisałby "równocześnie"
to jeden z argumentów popierających w tym temacie stanowisko Mirasa
zawiadamia - czyli wysyła pisma do wszystkich równocześnie

28

Piotrek napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Piotrek napisał/a:

Ciekaw jestem, czy swoje zdanie stosujesz w praktyce. tongue

od dawien dawna...

I odrzuciłeś kiedyś protest wniesiony po 7 dniach od wysłania przez Ciebie informacji, ale przed upływem 7 dni od jej otrzymania?

PS. A jak "dawno" robisz w zamówieniach?

1. Tak (żeby to raz...)
2. Zapewniam Cię że baaaardzo długooo....

29

I odrzucony wykonawca nie składał odwołania?

30

Piotrek napisał/a:

I odrzucony wykonawca nie składał odwołania?

Wykonawcy, którym odrzucałem protesty wniesionone po terminie nigdy nie składali odwołań. Dobre uzasadnienie do odrzucenia protestu i wykonawca rezygnuje z dalszej walki... wink

31

To miałeś szczęście.
U mnie na pewno byłyby protesty, a potem KIO i wynik łatwy do przewidzenia...

32

Piotrek napisał/a:

U mnie na pewno byłyby protesty, a potem KIO i wynik łatwy do przewidzenia...

Fajnie Ci - masz dar przewidywania wyroków KIO, też bym tak chciał.... wink

Przeczytaj ostatni post danaug... I co Ty na to???

33

MIRAS napisał/a:

Fajnie Ci - masz dar przewidywania wyroków KIO, też bym tak chciał.... wink

To fakt, że KIO składa się głównie z kobiet, a one nigdy nie są do końca przewidywalne...

Ale myślę że łatwiej przewidzieć ich wyrok niż np. wynik losowania toto-lotka. smile

34

danaug napisał/a:

zawiadamia - czyli wysyła pisma do wszystkich równocześnie

To oczywiste.
Ale wniosek, że termin na protest liczy się od zawiadomienia, to już przesada.

35

z tym liczeniem terminu od daty wyslania to chyba zart??? zawiadamia oznacza dokonuje czynnosci!  a jak Wykonawca ma sie dowiedzec o odrzuceniu i umiewaznieniu???

rozumiem fax ale z ta wysylka to kpina....

36

lolilap napisał/a:

a jak Wykonawca ma sie dowiedzec o odrzuceniu i umiewaznieniu???

Już pisałem, chociażby z protokołu....

Protest wnosi się w terminie 7 dni od dnia, w którym powzięto lub można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia. W tym miejscu należy zwrócić uwagę na sformułowanie ?można było powziąć?. Oznacza ono bowiem, że wykonawca nie musi rzeczywiście dowiedzieć się o decyzji (lub braku decyzji) zamawiającego stanowiącej podstawę do wniesienia protestu ? innymi słowy wykonawca musi mieć jedynie możliwość powzięcia wiadomości o takiej decyzji (lub jej braku).

Pytanie: czy w dniu wysłania zawiadmień wykonawca mógł powziąść wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę do wniesienia protestu???

Podpowiedź: zawiadomienia stanowią załczniki do protokołu, protokół wraz załącznikami (ZP-19, ZP-18) jest jawny ...

Wszystko na ten temat...

37 (edytowany przez Piotrek 2008-07-11 10:46:45)

MIRAS napisał/a:

Pytanie: czy w dniu wysłania zawiadmień wykonawca mógł powziąść wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę do wniesienia protestu???

Możliwość (powzięcia wiadomości) trzeba oceniać w kontekście należytej staranności itp. a nie czysto teoretycznie. Teoretycznie można zdobywać informacje o przetargu siedząc non stop u zamawiacza. Ale tu chodzi o możliwosc powzięcia wiadomości z listu lub faksu otrzymanego od tegoż zamawiacza.

38

MIRAS mam nadzieje ze nie wierzysz w to co piszesz... nie bylo u Ciebie zadnej kontrolii?? podaj adres... smile jesli taki pewny jestes... napewno ktos z tych Pań/Panów czyta te posty...
tylko po co ludzi wprowadzasz w blad....??

poczytaj sobie!

UZP/ZO/0-456/05
cyt: "...Wykonawca w odwołaniu podniósł, że stanowisko Zamawiającego, w którym uznaje on, że termin na wniesienie protestu dotyczącego okoliczności wynikających w treści oferty biegnie od dnia, kiedy Protestujący zapoznał się z treścią tej oferty jest niezasadne. Odwołujący podkreślił, że protest można wnieść na czynność Zamawiającego lub zaniechanie przez Zamawiającego dokonania czynności do której jest zobowiązany na podstawie ustawy. Protestu nie można wnosić od swoich działań i dlatego termin na wniesienie protestu dotyczącego czynności wyboru oferty najkorzystniejszej należy liczyć od dnia, kiedy protestujący o tej czynności powziął lub mógł powziąć wiadomość. W ocenie Odwołującego się protest został wniesiony w terminie...."
i:
"Zespół Arbitrów zważył, co następuje:

Stanowisko Zamawiającego o odrzuceniu protestu z powodu uchybienia terminom do jego wniesienia nie jest słuszne. Zgodnie z art. 180 ust l i 2 pzp protest wnosi się wobec czynności podjętych przez Zamawiającego w toku postępowania oraz w przypadku zaniechania przez zamawiającego czynności, do której jest obowiązany na podstawie ustawy. Termin na wniesienie protestu wynosi 7 dni i biegnie od dnia, w którym wykonawca powziął lub mógł powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia. Możliwość wniesienia protestu jedynie wobec czynności podjętych przez Zamawiającego sprawia, że pogląd Zamawiającego jakoby termin na wniesienie protestu biegł od czynności podjętych z własnej inicjatywy przez Wykonawcę nie znajduje uzasadnienia. Nawet w sytuacji, kiedy wykonawca zapoznał się z ofertami konkurentów i w jego ocenie, na podstawie uzyskanej wiedzy, zasadne byłoby wykluczenie oferenta lub odrzucenie oferty nie posiada on prawa do złożenia protestu z żądaniem dokonania takiej czynności przez Zamawiającego. Wykonawca ma bowiem prawo oczekiwać, że Zamawiający dokona w postępowaniu wszystkich czynności zgodnie z ustawą, a więc dopiero kiedy stwierdzi, że czynność lub zaniechanie zamawiającego narusza ustawę może wnieść skuteczny protest..."

pewnie i tak bedziesz sie spieral ale moze inne osoby beda mialy z tego pozytek...

39

lolilap, czytam... i dochodze do następujących wniosków:

1. Podzielam poglądy wyrażone ww. wyroku;
2. Ww. wyrok nie ma żadnego związku z tym, o czym pisałem w poprzednich postach.

Mieszasz pojęcia... i wprowadzasz innych w błąd...

40 (edytowany przez lolilap 2008-07-11 11:19:25)

wykaz bledy prosze .... smile  ja juz nie moge.... wink zawsze taki uparty jestes?

41 (edytowany przez lolilap 2008-07-11 11:21:37)

a wogole czytales wyrok czy tylko to co wkleilem???? to jest jak sie domyslasz//... czesc wyroku...

42

lolilap napisał/a:

wykaz bledy prosze .... smile  ja juz nie moge.... wink zawsze taki uparty jestes?

Jakie błedy - napisałem: zgazdam sie z tezami przedstawionymi w wyroku...

Wykaż związek...

43

Dla dobra innych...:

Konkluzja wyroku: "Wykonawca ma bowiem prawo oczekiwać, że Zamawiający dokona w postępowaniu wszystkich czynności zgodnie z ustawą, a więc dopiero kiedy stwierdzi, że czynność lub zaniechanie zamawiającego narusza ustawę może wnieść skuteczny protest..."

i to jest zgodne z tym, o czym pisałem: zamawiający np. wyklucza wykonawcę (konkretna czynność), po czym wysyła zawiadomienia o wykluczeniu... Wykonawca w tym dniu ma możliwość  stwierdzenia, że czynność lub zaniechanie zamawiającego narusza ustawę i od tego dnia liczy siedem dni jeśli chce wnieść skuteczny protest, bowiem w tym dniu mogł już powziąść ... itd ...

44

dodam conieco zanim znajdziesz wyrok....

np. moze doczytasz - mniej wiecej w srdoku wyroku UZP/ZO/0-381/07 - temat dotyczy powziecia wiadomosci...

45

MIRAS napisał/a:

Dla dobra innych...:

Konkluzja wyroku: "Wykonawca ma bowiem prawo oczekiwać, że Zamawiający dokona w postępowaniu wszystkich czynności zgodnie z ustawą, a więc dopiero kiedy stwierdzi, że czynność lub zaniechanie zamawiającego narusza ustawę może wnieść skuteczny protest..."

i to jest zgodne z tym, o czym pisałem: zamawiający np. wyklucza wykonawcę (konkretna czynność), po czym wysyła zawiadomienia o wykluczeniu... Wykonawca w tym dniu ma możliwość  stwierdzenia, że czynność lub zaniechanie zamawiającego narusza ustawę i od tego dnia liczy siedem dni jeśli chce wnieść skuteczny protest, bowiem w tym dniu mogł już powziąść ... itd ...

czy ty aby umiesz czytac? polecam innym lekture tego wyroku i podzielenie sie spostrzezeniami nt... rece opadaja.... (wielowatkowosc przerasta niektorych)

46 (edytowany przez MIRAS 2008-07-11 11:59:38)

ręce i nie tylko... sad dobrze, że to już prawie weekend smile

47

MIRAS napisał/a:

może via... sms big_smile

48 (edytowany przez MIRAS 2008-07-11 16:28:50)

madziulek napisał/a:
MIRAS napisał/a:

może via... sms big_smile

Może u Ciebie... big_smile

a poważnie... MÓGŁ - skoro zamawiający wysłał zawiadomienia to musiał je sporządzić na piśmie, skoro na piśmie to wykonawca mógł się z nimi zapoznać... tak trudno to zrozumieć...

...ale cóż, tak to jest jak za interpretację ustaw biorą się osoby nie mające elementarnych wiadomości z prawa... polecam studia o tymże kierunku... big_smile

49

no cóż.....pozostaje tylko życzyć Tobie więcej pokory i i tolerancji wobec odmiennych od Twojego zdań smile

50

madziulek napisał/a:

no cóż.....pozostaje tylko życzyć Tobie więcej pokory i i tolerancji wobec odmiennych od Twojego zdań smile

Dziękuję i wzajemnie.... smile