Temat: zabezpieczenie środków finans. na wszczecie postępowania
Witam ! mam pytanie - czy muszę mieć zabezpieczone środki finansowe wszczynając postępowanie ? czy wystarczy mieć środki dopiero na dzień podpisania umowy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zabezpieczenie środków finans. na wszczecie postępowania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam ! mam pytanie - czy muszę mieć zabezpieczone środki finansowe wszczynając postępowanie ? czy wystarczy mieć środki dopiero na dzień podpisania umowy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Środki musisz mieć w dniu otwarcia ofert.
Środki musisz mieć w dniu otwarcia ofert.
Skąd taka teza???
My mamy tak że środki muszą być na dzień wyboru najkorzystniejszej oferty - zgodnie z ustawą o finansach publicznych - więc po otwarciu ofert czasamy zwiększamy budżet
i prawidłowo jeśli jest z czego zwiększyć
Jako ze zobowiązaniem jest dopiero podpisanie umowy ( udzielenie zamówienia),wtedy środki musza byc koniecznie. Trzeba jednak pamiętać o treści art. 93.4 w sytuacji gdyby tych środków nie udało się zabezpieczyć i w efekcie konieczne byłoby unieważnienie postępowania.
Jako ze zobowiązaniem jest dopiero podpisanie umowy ( udzielenie zamówienia),wtedy środki musza byc koniecznie
he, he dobre
witam ! bardzo dziękuję za pomoc. Dzięki wszystkim
madziulek udzielasz b. rozsądnych rad więc powiedz na jakiej podstawie unieważnisz to postępowanie wszczęte bez zabezpieczonych śr. fin. (wykluczam syt. z udziałem śr. przyrzeczonych "dofinansowania")
Piotrek napisał/a:Środki musisz mieć w dniu otwarcia ofert.
Skąd taka teza???
Według mnie, z treści art. 86 ust. 3.
Aby podać kwotę, trzeba ją najpierw mieć.
wg mnie akurat kwota podana na otwarciu moze zostac zweryfikowana do momentu wyboru najkorzystniejszej....
i okreslenia jakie srodki mozmy przeznaczyc....
napewno nie podpisal bym umowy bez zabezpieczonych srodkow... (i to jest najwazniejszy moment do ktorego sie odnosze w takich sytuacjach...)
madziulek udzielasz b. rozsądnych rad więc powiedz na jakiej podstawie unieważnisz to postępowanie wszczęte bez zabezpieczonych śr. fin. (wykluczam syt. z udziałem śr. przyrzeczonych "dofinansowania")
Pytanie na wstepie tego watku dotyczyło problemu wszczęcia postępowania bez zabezpieczonych środków finansowych. I moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie aby to zrobic a naruszeniem ustawy o finansach jest dopiero zaciagnięcie zobowiazania bez środków.Ale.....wychodze z załozenia ze w praktyce zamawiajacy wszczynajac wtaki sposób postepowanie spodziewa sie otrzymac te srodki z obiecanej dotacji czy tez z przesuniecia w budzecie . Poza tym decydujac sie na taki krok zamawiajacy musi miec na wzgledzie sytuacje uniewaznenia takiego postepowania z powodu ostatecznego nie pozyskania środków.
a wszczynanie postepowania bez srodków po to aby sobie zbadać rynek cenowy jest dla mnie niedopuszcalne
oczywiście - jeżeli istnieje realna szansa pozyskania śr. , tzn w przekonaniu zamawiającego środki posiada to zgadzam się żeby wszczynać postępowanie ale jeżeli liczymy na to że może będą ale na razie nic na to ni wskazuje to nie można wszczynać postępowania a później go unieważniać na podstawie np. 93. 1.6 lub 7 - bo żadna to nieprzewidziana syt. - wręcz przesiwnie, a co do wady no to na własne życzenie
oczywiście - jeżeli istnieje realna szansa pozyskania śr. , tzn w przekonaniu zamawiającego środki posiada to zgadzam się żeby wszczynać postępowanie ale jeżeli liczymy na to że może będą ale na razie nic na to ni wskazuje to nie można wszczynać postępowania a później go unieważniać na podstawie np. 93. 1.6 lub 7 - bo żadna to nieprzewidziana syt. - wręcz przesiwnie, a co do wady no to na własne życzenie
danaug,moge Ci tylko powiedziec ze na "własnym podwórku" przerabiałam sytuacje kiedy srodków nie było nawet na etapie otwarcia a istniała tylko umowa o współfinansowaniu i współinwestor wycofał sie tuz przed podpisaniem umowy...a szansa była taka realna ...pozdrawiam
no dobrze ale to właśnie była sytuacja której wcześniej nie przewidywałaś a w momencie ogłaszania przetargumiałaś chociaż teoretycznie zapewnione śr.
ale jeżeli nie spodziewamy się dofinansowania a w budżecie własnym nie mamy na to dosyć kasy to u nas najpierw idzie wniosek o zwiększenie budżetu i jeżeli zostanie zwiększony to dopiero ogłaszamy
podajcie proszę podstawę prawną dot momentu zaciagniecia zobowiazania z ust o finansach publicznych lub naruszen ustawy.....
szukam i nie moge namierzyc... ;(
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc