1

Temat: Zapytanie o cenę, pytań ciąg dalszy

1. Rozumiem, że w trybie zapytania o cenę nie mogę żądać wadium ani innego zabezpieczenia, ale czy mogę w umowie umieścić paragraf o karach umownych np. za nie dotrzymanie terminów dostaw?
2. Jak wybrnąć z sytuacji, kiedy nie wiem ile materiałów zużyję, chodzi np. o tonery itp. jak podać szacowaną wartość zamówienia? U mnie wszystko zależy od czynników zewnętrznych, więc planować budżet sobie mogę sad

2

Odp: Zapytanie o cenę, pytań ciąg dalszy

Art. 34 ust.1 określa jak ustalać wartość zamówienia na dostawy okresowe a tonery wg mnie takimi są. Dodatkowo przecież na poczatku roku musisz mieć zatwierdzony plan, który okresla jakie masz środki do dyspozycji.
Co do zapisu o karach w umowie to jak najbardziej, nawet powinieneś zamieścić zapisy o karach umownych i ewentualnych odszkodowaniach.

3

Z tego co ja się orientowałem to do dostaw okresowych można zaliczyć: dostawę wody, prądu itp... Przynajmniej tak twierdzą szkolący. Czy środki do dyspozycji to to samo co wielkość zamówienia? No nie wiem...?

4

romek2w napisał/a:

Czy środki do dyspozycji to to samo co wielkość zamówienia?

Absolutnie nie !

5

1. W zapytaniu o cene możesz żądać zarówno wadium do oferty, jak i zabezpieczenia do umowy.
2. Musisz określić maksymalną wielkosć zamówienia, a do umowy wpisać możliwość jej redukcji o np. 20%.

6

Piotrek napisał/a:

1. W zapytaniu o cene możesz żądać zarówno wadium do oferty, jak i zabezpieczenia do umowy.

Co w takim razie oznacza przepis art. 71.2 ?

7

Marko napisał/a:

Co w takim razie oznacza przepis art. 71.2 ?

Oznacza, ze jak zamawiajacy nie chce wadium ani zabiezpieczenia, to nie musi o tym pisac w SIWZ.

8

Piotrek napisał/a:

Oznacza, ze jak zamawiajacy nie chce wadium ani zabiezpieczenia, to nie musi o tym pisac w SIWZ.

I po to by pisali ust. w ustawie??
Moim zdaniem nie można w ZOC żądać ani wadium ani zabezpieczenia

9

Z tego co wiem art. 71.2 stanowi dokładnie to, że nie mam możliwośći żądania wadium ani innego zabezpieczenia od wykonawców, a także należytego wykonania umowy. Co wynika z odwołania do art 36 ust. 1 pkt 8 i 15 tj., iż punktów tych nie stosuje się.

10

Przynajmniej tak jest w interpretacji specjalistów wydawnictwa BECK

11

romek2w napisał/a:

Z tego co wiem art. 71.2 stanowi dokładnie to, że nie mam możliwośći żądania wadium ani innego zabezpieczenia od wykonawców, a także należytego wykonania umowy. Co wynika z odwołania do art 36 ust. 1 pkt 8 i 15 tj., iż punktów tych nie stosuje się.

No oczywiście że tak. Nie widze najmniejszego powodu dlaczego w SIWZ np. do PN musze pisać że nie chce wadium a ZOC nie musze.

12

Marko napisał/a:

Nie widze najmniejszego powodu dlaczego w SIWZ np. do PN musze pisać że nie chce wadium a ZOC nie musze.

W PN musisz pisac, ale dopiero od progów unijnych - 36 ust. 3

13

Piotrek napisał/a:

W PN musisz pisac, ale dopiero od progów unijnych - 36 ust. 3

Jasne - tyle, że przepis przez Ciebie podany brzmi - może nie zawierać informacji o których mowa, a nie brzmi nie stosuje sie

14

Piotrek napisał/a:

Nie chce mi sie wierzyc, ze Beck pisze takie rzeczy...

Widzisz Piotrek i tu jest problem w rzeczowej dyskusji - kwestionujesz wszystko i wszystkich o ile jest to niezgodne z Twoim rozumowaniem...

15

A jak myślicie zapis w umowie typu: 'Zamawiający zastrzega sobie prawo do redukcji całkowitej wartości zamówienia wymienionej w punkcie 1 maksymalnie o 20%, zależnie od potrzeb zamawiającego.', bedzie OK wink

16

Marko napisał/a:
Piotrek napisał/a:

Nie chce mi sie wierzyc, ze Beck pisze takie rzeczy...

Widzisz Piotrek i tu jest problem w rzeczowej dyskusji - kwestionujesz wszystko i wszystkich o ile jest to niezgodne z Twoim rozumowaniem...

Hehe... nieporozumienie
Faktycznie wadium sie nie pobiera w ZOC, bo przepisy o tym trybie nie odsyłają do art. 45. A nie dlatego, ze jest 71 ust. 2.
Natomiast zabezpieczenia mozna żądać, bo niby czemu nie? Taka umowa nie musi byc nalezycie wykonana?

17

Właśnie dlatego, że jest 71.2. Czy jakiś przepis w PO odsyła do zabezpieczenia? Nie odsyła.

"Natomiast zabezpieczenia mozna żądać, bo niby czemu nie? Taka umowa nie musi byc nalezycie wykonana?" - a oferta nie musi być zabezpieczona wadium - tak per analogiam?
Zarówno wadium jak i zabezpieczenie w ZOC odpadają

18

Marko napisał/a:

Właśnie dlatego, że jest 71.2. Czy jakiś przepis w PO odsyła do zabezpieczenia? Nie odsyła.

Zabezpieczenie umowy dotyczy umowy i nie ma żadnego związku z trybem postepowania.
A Twoim zdaniem w jakich trybach (i progach) mozna żądac zabezpieczenia?

19

Piotrek napisał/a:

A Twoim zdaniem w jakich trybach (i progach) mozna żądac zabezpieczenia?

We wszystkich oprócz ZOC - tak niestety wynika z ustawy.
Inny przykład - np. 51.4 - czy Twoim zdaniem moge w SIWZ do PO nie napisać o warunkach udziału czy też nie wolno mi napisać?

20

Marko napisał/a:

Inny przykład - np. 51.4 - czy Twoim zdaniem moge w SIWZ do PO nie napisać o warunkach udziału czy też nie wolno mi napisać?

Moge nie napisac.
Moge tez napisac, np. wtedy gdy od razu daje SIWZ na strone www.
Ale zgodnie z Twoim rozumowaniem, w PO nie moge w ogóle stawiac warunków?

21

Nie rozumiemy sie. Chodzi mi o to, że SIWZ w PO przekazujesz z zaproszeniem do składania ofert - czyli po ocenie spełniania warunków. No i ustawa mówi, że w tym SIWZ nie stosujemy przepisów o warunkach i sposobie oceny... - trudno z resztą je stosować.....

22

Marko napisał/a:
Piotrek napisał/a:

Według BECK'A w PO zamawiający warunki udziału w postępowaniu umieszcza w ogłoszeniu jak również w SIWZ. Jak wolno mi się wtrącić w pogaduszkę eksperków wink

23

romek2w napisał/a:

Według BECK'A w PO zamawiający warunki udziału w postępowaniu umieszcza w ogłoszeniu jak również w SIWZ. Jak wolno mi się wtrącić w pogaduszkę eksperków wink

No nie hahaha, tym razem to i ja mam wątpliwości czy BECK to wymyślił wink. A wtrącać sie trzeba - tu nikt nie ma patentu na racje a głos z boku sporu (czy też polemiki) może być kluczowy

24

BECK Pisze dokładnie: "Zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oswiadczeń i dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania. W celu zapewnienia jasności zamawiający wskazuje w ogłoszeniu o zaproszeniu do skłądania ofert, a także w  treści SIWZ, jakie należy dostarczyć oświadczenia i dokumenty potwierdzające spełnienie warunków udziału w postępowaniu."

Natomiast przy zaproszeniu do składania ofert nic nie ma o zmianie treści SIWZ.

25

Marko napisał/a:

Nie rozumiemy sie. Chodzi mi o to, że SIWZ w PO przekazujesz z zaproszeniem do składania ofert - czyli po ocenie spełniania warunków.

Mozna tez umiescic SIWZ na stronie www od dnia ogłoszenia.

Marko napisał/a:

No i ustawa mówi, że w tym SIWZ nie stosujemy przepisów o warunkach i sposobie oceny... - trudno z resztą je stosować.....

Nie stosujemy przepisów o warunkach?? Marko, przeciez jestes prawnikem!
Nie stosujemy przepisu, który brzmi: "Specyfikacja ... zawiera ... opis warunków"
Czyli specyfikacja nie musi zawierac opisu warunków. Ale warunki stosujemy.
Podobnie w ZOC. Specyfikacja nie musi zawierac wymagan dotyczacych zabezpieczenia. Ale zabezpieczenie mozna stosowac.