1

Temat: termin związania ofertą - kiedy upływa?

Jeśli termin związania ofertą upływa w sobotę, to czy mogę policzyć że faktycznie kończy się w poniedziałek i wtedy podpisać umowę?
I jeszcze jedno - jeśli nawet chciałabym zawrzeć umowę z Wykonawcą po upływie tego terminu, (np. 3 dni po, bo mi brakło) to czy w aktualnym stanie prawnym muszę występować wcześniej o wyrażenie zgody na przedłużenie, czy jeśli Wykonawca nie ma nic przeciwko - możemy podpisać po terminie? Czy muszę takiego Wyk zapytać?

2

Odp: termin związania ofertą - kiedy upływa?

Inga napisał/a:

Jeśli termin związania ofertą upływa w sobotę, to czy mogę policzyć że faktycznie kończy się w poniedziałek i wtedy podpisać umowę?

Nie, ponieważ sobota nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy.

Inga napisał/a:

I jeszcze jedno - jeśli nawet chciałabym zawrzeć umowę z Wykonawcą po upływie tego terminu, (np. 3 dni po, bo mi brakło) to czy w aktualnym stanie prawnym muszę występować wcześniej o wyrażenie zgody na przedłużenie, czy jeśli Wykonawca nie ma nic przeciwko - możemy podpisać po terminie? Czy muszę takiego Wyk zapytać?

Możesz zawrzeć umowę po terminie związania, jeżeli zawiadomiłaś wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty na 7 dni przed jego upływem i wykonawca wybrany wyrazi na podpisanie umowy zgodę

3

Inga napisał/a:

czy w aktualnym stanie prawnym muszę występować wcześniej o wyrażenie zgody na przedłużenie...

Nie musisz.

4

Dziękuję za pomoc smile