1

Temat: Zle oszacowana wartość.

Witam,
mam problem z określeniem wartości zamówienia. Ustaliłam na podstawie Rozporządzenia Ministra Infrastruktury wartość wykonania projektu budowlanego na niespełna 50.000 zł. Wysłałam pisma do biur projektowych z zapytaniem o cenę. Niestety oferty, które wpłynęły przekraczają 14 tys. euro, więc jestem zobowiązana zrobić postępowanie przetargowe. Zastanawiam się tylko czy muszę raz jeszcze ustalić wartość zamówienia na podstawie Rozporządzenia, czy otrzymane oferty potraktować jako rozpoznanie rynku. 

dziękuję Ola

2

Odp: Zle oszacowana wartość.

ola2 napisał/a:

Niestety oferty, które wpłynęły przekraczają 14 tys. euro, więc jestem zobowiązana zrobić postępowanie przetargowe.

Coś pomyliłaś. Zapytanie o cenę jest od 14 tys. do 137 tys. euro, a powyżej - przetarg.

3

Dzięki Piotrek za odzew.
Pisząc zapytanie o cenę nie miałam na myśli trybu, jedynie rozeznanie rynku. Przy inwestycjach poniżej 14 tys. euro zapraszamy wykonawców do składania ofert. Wybieramy zazwyczaj najtańszego. Tym razem zrobiliśmy identycznie, jednak oferty, które otrzymaliśmy przekroczyły próg (14 tys.eur). Stąd moje pytanie czy muszę raz jeszcze określać wartość, aby uruchomić przetarg?

4

ustalenie szacunkowej wartosci zamowienia to podstawowa czynnosc przed wszczeciem kazdej procedury.....mozesz to zrobic na podstawie badania rynku... w tym przypadku na podstawie kalkulacji cen w ofertach jakie otrzymalas.

5

dzięki,
Rozstrazł cen w otrzymanych ofertach jest spory (od 60 do 100tys), jak w takim przypadku można ujednolicić wartość?

6

ola2 napisał/a:

dzięki,
Rozstrazł cen w otrzymanych ofertach jest spory (od 60 do 100tys), jak w takim przypadku można ujednolicić wartość?

ja zazwyczaj skłaniam sie do górnej granicy, wtedy mam pewnosc ze nie bedzie koniecznosci uniewazniania na podstawie 93.1.4)......zależy jeszcze czy faktycznie stać Was na taki wydatek ...mam na mysli kwote jaka zamawiajacy zamierza przeznaczyc smile

7

Mamy w budżecie zapewnione odpowiednie środki. Cenę będę jednak musiała wypośrodkować, najwyższa z ofert, znacznie odbiega od pozostałych (o około 40% większa od pozostałych).
Bardzo dziękuję madziulek za pomoc.