1

Temat: wskazanie producentów w dokumentcji

Muszę przeprowadzić przetarg nieograniczony. Dokumentacja , którą sporządził projektant zawiera jednak wszędzie wskazania producentów urzadzeń, w szczegolności są to urzadzenia AKPiA. Czy ja mogę taką dokumentację załączyć do SIWZ informując jednocześnie Wykonawców, że mogą złożyć oferty równoważne?

2

Odp: wskazanie producentów w dokumentcji

tak

3

Ale chyba powinnam okręslić jakieś warunki brzegowe- co to znaczy równoważne, prawda?

4

teoretycznie tak - jesli jestes w stanie okreslic jakie parametry maja byc rownowazne. wiem ze bywa z tym roznie... i wlasciwie okresla to inspektor nie TY - pamietaj smile

5

nie można napisać że urządzenia tej firmy lub równoważne
musisz określić co znaczy "równoważne" np o mocy nie mniejszej niż ....., itd. ... projektanci nie powinni w dokumentacji wskazywać producentów, nazw, systemów - wiem że wskazują bo idą na łatwiznę

6

oczywiscie ze danaug ma racje ale znam z autopsji takie kwiatki... nie zawsze wychwycisz w calej DP takie sytuacje...

dlatego napisalem "teoretycznie" gdyz czesto zamawiajacy "nie jest w stanie" tego dokladnie okreslic - choc wynika to glownie z lenistwa.... (sprawdz dokumenty przygotowywane dla projektantow przez zamawiacza na etapie DP... tam czesto jest wiele ciekawych opisow... i moga pomoc w takiej sytuacji. )