1

Temat: Brak kwoty słownie

Czy nie podanie kwoty słownie w formularzu ofertowym jest powodem do odrzucenia oferty?

Formularz składał się z dwóch części, w pierwszej był zapis o łącznej oferowanej kwocie przez Wykonawcę, natomiast w części drugiej był wykaz cen jednostkowych (plus na koniec pole łączna wartość zamówienia)

W części pierwszej Zamawiający wymagał podania kwoty brutto również słownie.

Wydaje mi się, że czytałem wyrok który stwierdzał, że cena ma być podana, a forma słowna ją jedynie potwierdza.

2

Odp: Brak kwoty słownie

nie  ma to znaczenia....

3

a podpowiesz mi na co można się powołać, że cena zapisano cyfrowo (nawiasem mówiąc w dwóch formularzach), jest wiążąca?

4

jesli masz watpliwosci - choc nie masz o co... spojrz na art 88

5

odrzucili moją ofertę, wiec wątpliwości mam tongue

Dzięki bardzo za pomoc. Piszę protest.

6

Mrozo napisał/a:

a podpowiesz mi na co można się powołać, że cena zapisano cyfrowo (nawiasem mówiąc w dwóch formularzach), jest wiążąca?

Na ten przepis, który jest podany w uzasadnieniu odrzucenia. Z argumentacją, że został naruszony smile Jeśli na ten przykład powołał się na art. 89 ust. 1 pkt 2 (bo zapewne na ten, choć jeśli taka jest logika zamawiającego, to i trudno jej oczekiwać przy uzasadnianiu odrzucania), to wskazać, że brak ceny słownie nie oznacza, że brak jest ceny w ofercie w ogóle. A dopiero brak ceny "w ogóle" mógłby być uznany za brak w treści oferty...

7

dzięki bardzo mi pomogliście.