1

Temat: ANEKS DO UMOWY-PRZESUNIęCIE śRODKóW FINANSOWYCH

Witam
Żółtodziobem na forum jestem.
Sytuacja wygląda następująco:
Firma, dzieląca się na wydziały udzieliła zamówienia publicznego na usługi transportowe, każdy z wydziałów zabezpieczył środki finansowe na realizację kontraktacji, jednakże jeden z wydziałów wykorzystał już środki w ramach tejże umowy. W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy mogę skoro jeszcze mam środki (przesunięcie finansowe by nastąpiło z innej tematyki, gdzie zostały środki na usługi transportowe poprzez zmianę harmonogramu zamówień), mogę ANEKSować umowę. Pytam, bo pod wątpliwość moją składa się zapis w PZP o zakazie zmiany umowy co do treści umowy, świadoma jestem, iż wówczas wartość szacunkowa zamówienia (był to przetarg nieograniczony) uległa by zmianie w wyniku ANEKSowania. Dodatkowo zamawiający nie przewidział zamówień uzupełniających, dodatkowych. Umowa ważna jest do końca br. A może art. 144 Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla zamawiającego.
Wdzięczna będę za przemyślenia, sugestie.
Pozdrawiam ciepło Forumowiczów:)

2

Odp: ANEKS DO UMOWY-PRZESUNIęCIE śRODKóW FINANSOWYCH

rozumiem, ze pytanie dotyczy mozliwości przedłuzenia aktualnej umowy w formie aneksu, tak?

3

Tak No i co mam z tym zrobić?

4

no wiec przdłuzanie umów zawartych na czas okreslony jest raczej niedopuszcalne a przdłuzenie takiej umowy prowadzi do zwiekszenia swiadczen otrzymywanych od wykonawcy.W rezultacie prowdzi to do rozszerzenia przedmiotu zamówienia i mozna to wtedy potraktowc jako nowe zamówienia które powinno być dokonane zgodnie z przepisami pzp......jestem "na nie" co do aneksu

5

Tez tak sądziłam, chciałam się upewnić bo jeszcze dodatkowo wkroczyłby zapis ustawy o dyscyplinie finansów art 17 i w lp ętych pozostałych prawnych ustanowień, dodatkowo zakazuje sie zmian treści umowy co do treści oferty. Proszę Cię bardzo jako doświadczoną forumowiczkę o potwierdzenie moich spekulacji. Jeszcze jedno jeśli mój szef nie zgodzi się z tak ową interpretacją, mogę swobodnie dociekać swoich racji?
Pozdrawiam ciepło

6

brak przesłanek wynikajacych z art 144 pzp + art. 17 pkt. ust 6 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finanasów poblicznych, który brzmi:
"Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest zmiana umowy w sprawie
zamówienia publicznego z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych." i to wszystko smile

7

madziulek jednymi słowy DZIęKUJę za potwierdzenie moich wątpliwości. W razie potrzeby z miłą chęcią skorzystam z Twoich sugestii oraz przemyśleń, Pozdrawiam ciepło:)