Temat: ANEKS DO UMOWY-PRZESUNIęCIE śRODKóW FINANSOWYCH
Witam
Żółtodziobem na forum jestem.
Sytuacja wygląda następująco:
Firma, dzieląca się na wydziały udzieliła zamówienia publicznego na usługi transportowe, każdy z wydziałów zabezpieczył środki finansowe na realizację kontraktacji, jednakże jeden z wydziałów wykorzystał już środki w ramach tejże umowy. W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy mogę skoro jeszcze mam środki (przesunięcie finansowe by nastąpiło z innej tematyki, gdzie zostały środki na usługi transportowe poprzez zmianę harmonogramu zamówień), mogę ANEKSować umowę. Pytam, bo pod wątpliwość moją składa się zapis w PZP o zakazie zmiany umowy co do treści umowy, świadoma jestem, iż wówczas wartość szacunkowa zamówienia (był to przetarg nieograniczony) uległa by zmianie w wyniku ANEKSowania. Dodatkowo zamawiający nie przewidział zamówień uzupełniających, dodatkowych. Umowa ważna jest do końca br. A może art. 144 Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla zamawiającego.
Wdzięczna będę za przemyślenia, sugestie.
Pozdrawiam ciepło Forumowiczów:)