1

Temat: czy odrzucić bo niezgodne z siwz?

witam smile

jeżeli w siwz był wymóg żeby oferta była zbindowana lub szyta a wykonawca poszywał tylko części oferty stanowiące całość dokumentu a nie zbindowal całej oferty to jest to podstawa do odrzucenia? wydaje mi się to zbyt błahy powód.

2) jeżeli w przedmiarze był podany konkretny typ dachówki a wykonawca podał inny typ dachówki (przez co wyszło mniej dachówki, i cena za tym była niższa), to taką ofertę odrzucić? cena ryczałtowa na wykonanie zamówienia, więc jakby treść kosztorysu ofertowego jest tu nie aż tak istotna

pozdrawiam.

2

Odp: czy odrzucić bo niezgodne z siwz?

1) tu nie wiem, my nie odrzucamy
2) oferta nie jest zgodnia z SIWZ - chyba ze dopuszczaliście oferty wariantowe, to ja bym to potraktowała wtedy jako wariantową.

3

kserokopie każdego dokumentu powinien potwierdzić wykonawca poprzez złożenie podpisu i pieczątki. czy jeżeli dołączył kserokopie z kserokopii na której była pieczątka i podpis to chyba powinienem wezwać do uzupełnienia tego dokumentu, bo przecież jest to tylko ksero z podpisu i pieczątki a nie oryginal?
dobrze rozumuje?

pozdrawiam

4

1. nie - to nie powód do odrzucenia
2. opisem przedmiotu zam. w RB jest dokumentacja, to ona stanowi treść siwz jeżeli w dokumentacji jest inna dachówka niż w ofercie wykonawcy to oferta do odrzucenia (przedmiar jest w zasadzie jedynie mat. pomocniczym, chyba że w siwz wyrażnie napisałeś że przedmiar należy traktować jako element opisowy dokumentacji albo coś podobnego)
3.tak wezwać do uzupełnienia

5

3 x ok smile

ja dodatkowo zamieszczam zapis w swiz, iz obowiazujacym jest przedmiar zawarty w kosztorysie ofertowym....

6

prawidłowy typ dachówki był w projekcie budowlanym, a pomyłka była w zestawieniu materiałów, który był w sumie nie potrzebnie dodany do przedmiaru. w przedmiarze była tylko łączna powierzchnia dachu i wykonawcy mieli podać cenę za 1 m2 pokrycia dachu

7

uuu.. no to mamy problem... czyli podales 2 sprzeczne informacje. moze masz jakies dodatkowe zapisy o nadrzednosci zapisow smile lub cos czym mozesz sie podeprzec????

8

jeszcze pytanko odnośnie tych kserokopii. jeżeli na jakimś kserze brak pieczątki lub podpisu to wzywam wykonawce żeby dostarczył nowe kserokopie tych dokumentów poprawnie opisane czy wykonawca może nanieść poprawki na kserach jakie załączył do oferty, w siedzibie zamawiającego? chyba tak należy rozumieć uzupełnianie błędów?

9 (edytowany przez Grzegorz B. 2008-07-29 05:43:57)

Słówko "ich" w sformułowaniu "ich uzupełnienia" dotyczy dokumentów i oświadczeń, a nie błędów.

A swoją drogą, uzupełnianie błędów, znaczy jakichś brakuje? wink

10

np. kserokopia krs nie jest podpisana za zgodność z oryginałem na każdej stronie. i chodzi o to czy wykonawca ma dostarczyć nowa kserokopie potwierdzona czy może przyjechać i walnąć te pieczątkę i podpis na tych co załączył do oferty?

11

szad napisał/a:

i chodzi o to czy wykonawca ma dostarczyć nowa kserokopie potwierdzona czy może przyjechać i walnąć te pieczątkę i podpis na tych co załączył do oferty?

Musi dostarczyć nową kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem...

12

szad napisał/a:

np. kserokopia krs nie jest podpisana za zgodność z oryginałem na każdej stronie.

A musi być bezwzględnie podpisana na każdej stronie??? Bo jeśli tak, a wykonawca potwierdzi tylko na ostatniej stronie - to zamawiający będzie miał niezły dylemat... smile

13

u nas w urzędzie jest taka praktyka, że jak ktoś żąda od nas kopii jakichś dokumentów to potwierdzamy każdą stronę za zgodność z oryginałem. zresztą często nawet żądają od nas tego. wydaje mi się, że tak jest wszędzie praktykowane.

14

nie wiem czy to że jest taka praktyka u was to wystarczy - jeżeli dokument na jego ostatniej stronie jest podpisany za zgodność z oryginałem to uważam że należy go uznać za prawidłowy , pismo też podpisuje się na końcu tekstu a nie na każdej stronie
chyba że w siwz miałeś wyraźnie zaznaczone że kopia ma być poświadczona za zgodność na każdej stronie

15

uwazam ze powinno sie parafowac za zgodnosc na kazdej stronie... a najwazniekjsze zebys miala potwierdzenie na stronach na ktorych zawarte sa informacje ktorych potrzebujesz do weryfikacji.

16

lolilap napisał/a:

uwazam ze powinno sie parafowac za zgodnosc na kazdej stronie...

Twój szef też parafuje SIWZ na każdej stronie?

17

lolilap napisał/a:

Uważać to sobie można (zresztą też tak uważam)... ale mam świadomość tego że nie ma podstawy żądania parafowania za zgodność na każdej na stronie pod rygorem wykluczenia wykonawcy... chyba że coś przeoczyłem... wink

18

Piotrek napisał/a:
lolilap napisał/a:

Twój szef też parafuje SIWZ na każdej stronie?

siwz nie jest tego typu dokumentem.... smile

piotrek po urlopie czepialskosc sie wlaczyla smile ciekawe jaki masz zapis w siwz?? wink nie sugerujesz parafowania stron??? weryfikacja to inna sprawa smile

19

Proponuję zapis:

W przypadku, gdy kserokopia złożonego dokumentu składa się z więcej niż jednej strony, zalecane jest aby każda ze stron tej kserokopii była potwierdzona za zgodność z oryginałem... ? bezwzględnie wymagane jest, aby kserokopia dokumentu była potwierdzona za zgodność z oryginałem na ostatniej stronie.

20

mirek to chyba nie do konca tak jest. (ale moge sie mylic) raczej pownienes zapisac zeby poswiadczyli w miejscach w ktorych sa zawarte informacje niezbedne do stwierdzenia spelnienia warunkow...

21

Nie traktowałbym danego dokumentu wybiórczo. Dokument to dokument - jako całość. Potwierdzenie zawsze (bezwzględnie) na ostatniej stronie albo na wszystkich (zalecane)...

22

lolilap napisał/a:

raczej pownienes zapisac zeby poswiadczyli w miejscach w ktorych sa zawarte informacje niezbedne do stwierdzenia spelnienia warunkow...

Nie ma żadne regulacji na to Lolilap wink Moge napisać na pierwszej stronie że stwierdzam zgodność z oryginałem stron od 1 do x i też bedzie dobrze chocby nie wiem co zamawiający wymyślił...

23

rzeczywiscie... w glowie utkwil mi jakis komentarz lub podobny wyrok sprzed lat... zwracam honor. wink

UZP/ZO/0-3059/05, ....2190/05

24

lolilap napisał/a:

piotrek po urlopie czepialskosc sie wlaczyla smile ciekawe jaki masz zapis w siwz?? wink nie sugerujesz parafowania stron??? weryfikacja to inna sprawa smile

Ja piszę: "Dokumenty należy złożyć w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę."

25

ja mam tak:

wykonawca składa przez dołączenie do oferty, w oryginale lub w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę
(tj. osobę/y uprawnioną/e do reprezentowania wykonawcy i składania oświadczeń woli w jego imieniu)............ dokumenty itp itd