1

Temat: Kiedy odwołanie?

Witam,
Składałam protest na SIWZ. Ogłoszenie Dzienniku UE ukazało się 09.07.2008r. SIWZ na stronie Zamawiającego pojawił się 15.07.2008r. Protest złożyłam 22.07.2008r. Zamawiający prawdopodobnie nie będzie rozstrzygał tego protestu i poczeka na upływ 10-dniowego terminu. I teraz pytanie: Kiedy w takiej sytuacji rozpocznie się bieg 5-dniowego terminu na odwołanie? Pozdrawiam

2

Odp: Kiedy odwołanie?

Skoro przetarg unijny to rozstrzyga protest w terminie 10 dni od upływu 14 dniowego terminu na wniesie protestu. Czyli od ogłoszenia 14 dni + 10 - po upływie tego terminu masz 5 dni na wniesienie odwołania

3

wert napisał/a:

Ogłoszenie Dzienniku UE ukazało się 09.07.2008r. SIWZ na stronie Zamawiającego pojawił się 15.07.2008r.

Niezłe opóźnienie...

4

Wiem jakie są terminy, tylko nie wiem czy te 14 dni liczyć od ogłoszenia czy od zamieszczenia SIWZ na stronie Zamawiającego? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

5

Podstawą wniesienia protestu było zaniechanie zamieszczenia siwz w ustawowym terminie wiec od ogłoszenia a nie od opóźnionego zamieszczenia. Chociaż KIO ma problemy z takimi kwestiami np. jak liczyc termin na protest w przypadku poprawy omyłki rachunkowej - raz twierdzą że od zawiadomienia o poprawie, innym razem od wyboru oferty w której poprawki dokonano big_smile

6

Nie zrozumieliśmy się, mój błąd wink Nie składałam protestu na nieterminowe zamieszczenie SIWZ na stronie Zamawiającego, tylko na konkretne postanowienia SIWZ. I stąd mój problem, bo tak dokładnie z SIWZ można się było zapoznać dopiero 15.07 (chociaż ogłoszenie było bardzo szczegółowe). Pozdrawiam

7

Ustawa mówi "od zamieszczenia siwz" i tego sie trzeba trzymać. Fakt opóźnienia zamieszczenia może działać na niekorzyść zamawiającego a nie wykonawcy.

8

bystre oko smile z tym siwz smile