1

Temat: Inspektor nadzoru

Mam nastepujący problem.
Ogłosiłam przetarg na roboty budowlane. Nie było jeszcze otwarcia ofert. Już teraz chciałabym ogłosić przetarg na Inspektora nadzoru dla tej inwestycji. Zastanawiam się jednak co mam zrobić jeśli przetarg na tę robotę budowlaną "nie wypali"??

2 (edytowany przez monia13 2008-07-30 05:58:11)

Odp: Inspektor nadzoru

Cięzka sprawa, równie dobrze na roboty budowlane może wypalić , a na inspektora nie. Moze podaj w siwz planowany termin podpisania umowy na rozpoczęcie robót i dodaj jakis zapis , ze zawarcie umowy jest uzaleznione od wyników przetargu na wykonawcę robot. jesli przetar na RB nie wypali to wtedy ten na inspektora trzeba by uniewaznic.
Tak sobie gdybam, ale tak na prawde to nie wiem jak to zrobic. Miałam podobna sytuację, ale u mnie na szczescie oba przetargi wyszły.

3

Myślałam właśnie żeby w SIWZ napisać informację o powiązaniu podpisania umowy na inspektora z przetargiem na roboty budowlane. Tylko jeśli ten przetarg na RB nie wypali to na jakiej podstawie będę mogła unieważnić ten na inspektora. Nie mogę znaleźć sensownej podatwy prawnej.

4

sądzę że dobry byłby tu art. 93.6
ale w siwz na inspektora nadzoru nie stawiaj warunku że jeżeli przetarg na RB nie wyjdzie to .... niema żadnych przesłanek dla takiego zapisu

5

Myślę, że to nie do końca może być dobre rozwiązanie. Art 93.6 - mówi o okolicznościach, których nie można było wcześniej przewidzieć. W tym przypadku można się spodziewać, że z różnych przyczyn przetarg na roboty budolane może nie zakończyć się podpisaniem umowy (za wyskoka kwota, złe oferty).  Dla kontroli mogłoby to być wyjaśnienie niewystarczające.

6

rob spokojnie Przetarg.
zapisz ze rozpoczecie swiadczenia uslugi zalezne jest od terminu rozpoczecia prac budowlanych. przewidywany termin rozpoczecia robot - zalezny od rozstrzygniecia (np) postepowania to:.....

7

dodatkowo jesli masz wart RB ponizej 11.8 (to nie jest w zł smile, a art. ) terminy nie sa zbyt dlugie a oferte inspektora mozesz przedluzyc....

inne rozwiazanie to umowa cywilno prawna z os fizyczna smile (art 4 ust 4)

8

Gdzie mam napisać "rozpoczecie swiadczenia uslugi zalezne jest od terminu rozpoczecia prac budowlanych" w SIWZ czy w warunkach umowy??
Przewidywany termin rozpoczecia robot - zalezny od rozstrzygniecia (np) postepowania to  -   i tu data planowanego rozpoczęcia robót określonego w SIWZ??
Nie rozumiem co masz na mysli że "oferte inspektora mozesz przedluzyc"
Wiem wychodzi na to że "ciemna masa jestem" ale ja się dopiero uczę!!:(

9

chodzi o termin zwiazania oferta smile

zapisy dodatkowe mozesz zamiescic w umowei lub w terminie wykonania zamowienia.

przeciez nie bedzie to twoja wina jesli z innych przyczyn cos sie wydarzy, a wykonawcy (inspektor) o tym zostana powiadomieni. nawet gdybys przeprowadzila postepowanie duzo wczesniej nie masz gwarancji na to ze termin zostanie zachowany. przeprowadzenie post po wyborze wykonawcy ma RB spowodowal by niepotrzebne przeciagniecie terminow

10

Dziękuję bardzo za pomoc smile

11

I jeszcze jeden problem dotyczący insektora budowy tylko dotyczący innej sprawy.
Mamy inwestcję rozpoczetą w roku 2007. Termin realizacji był 31.07.2008. W trakcie trawnia robót okazało się jednak że termin ten trzeba przedłużyć o kolejne 2 miesiące. Umowę o roboty budowlane aneksowano czy umowę z inspektorem nadzoru też mam prawo aneksowaać z art 144?? Czy musze przeprowadzac postępowanie. Myslę że by to było bez sensu.

12

aneksuj na brakujacy okres... smile powod masz zapewne w protokole koniecznosci z budowy. zreszta inspektor powinien byc biegly w tych sprawach smile

13

W Rzeczpospolitej z dnia 10.10.2006r. ukazał się artykuł na ten temat -dział : Rzeczposolita czytelników. Tydzień zamówien publicznych. Na pytania czytelników odpowiadał Pan Robert Krynicki.
Nie mam możliwości przeslania go maile-m, gdyż  mnie przyslano ten arykuł faksem.
Pytanie czytelnika; Czy zamawijący, który udziela zamówien publicznych na pełnienie funkcji inspektora nadzoru inwestorskiego nad różnymi branżami robót budowlanych, musi sumować te zamówienia podczas obliczania wartości?.
Odpowiedź: Nie. Jeżli nadzór będzie dotyczył różnych inwestycji i nie jest to usluga powtarzająca się okresowo, to zamawiający dla kazdej z nich ma prawo zorganizować odrębne postępowania i odrębnie wyliczyć wartość. Jeżeli więc okaże się, że wartość poszczególnych zamówień na pełnienie funkcji inspektora nadzoru inestorskiego nie przekracza 6 tys. euro (obecnie 14 000) , to zleceń tych można udzielic bez konieczności stosowania pzp. W mojej opinii nie będzie to oznaczło dzielenia zamówienia w celu obejścia ustawy. Jeżli nadzór inwestorski byłby jednak usluga powtarzjąca się okresowo, to konieczna jest kumulacja wartości zamówienia zgodnie z art. 34 pzp.
Ja też się z tym zgadzam, że trzeba patrzeć na inwestycje, bo w innym przypadku należloby także sumować dokumentacje projektowe, a zgodnie z art. 9 ust.3 dyrektywy 2004/18/WE nie sumuje się projektów budowlanych dotyczących różnych inwestycji.

14

Ogłosiliśmy przetarg (do kwot unijnych)na wielobranżowych inspektorów nadzoru bez możliwości składania ofert częściowych. W opisie przedmiotu zamówienia napisaliśmy, że do każdej branży ma być inna osoba nawet jeżeli posiada uprawnienia kilku branż. Jesteśmy po otwarciu ofert. Najkorzystniejszą ofertę złożyła firma która do dwóch branż podała tą samą osobę. Teraz dochodzę do wniosku, że ten warunek może być odebrany jako warunek "na wyrost" i jeżeli zażądam podania dodatkowej osoby a firma nie poda, to po odrzuceniu przez nas oferty może podać sprawę do KIO twierdząc, że jedna osoba posiadając dwie specjalności może równie dobrze wywiązać się ze swoich obowiązków jak jedna. Unieważnić przetarg? Potraktować to jako niemożliwą do usunięcia wadę? Może ktoś ma pomysł co zrobić? Pozdrawiam i liczę na pomoc.

15

1. Na tak postawiony warunek wykonawca go nie spełnia.
2. Na warunek przysługiwało odwołanie ale w terminie na jedo wniesienie.
3. Oceniać na podstawie warunku.
4.Wezwać do uzupełnioenia wykazu osób spełniających warunek (z osobna).
5. Jak nie uzupełni to odrzucić.
6. KIO będzie oceniać warunek i sposób jego oceny (czy warunek jest zbyt rygorystyczny nie będzie oceniane na rozprawie  bo czas na to miną).
7. nie ma podstaw do unieważnienia postepowania.
8. Warunek jest na wyrost (nie znam szczeg.) ale teraz to już po ptokach.
9. Jak to nie jest współfinansowane z UE spać spokojnie.

THE END