1

Temat: podwykonawcy

chciałam aby w ofercie wykonawca zaznaczył czy zamierza korzystac z podwykonawców (przetarg na dostawe), wykonawca nie okreslił sie, czy cos powinnam z ta ofertą zrobic?
help smile pozdrawiam

2

Odp: podwykonawcy

Zastanawiam sie, czy można żądać wyjaśnienia tego w trybie art. 87 ust. 1, ale mam wątpliwości...

3

monia13 napisał/a:

chciałam aby w ofercie wykonawca zaznaczył czy zamierza korzystac z podwykonawców (przetarg na dostawe), wykonawca nie okreslił sie, czy cos powinnam z ta ofertą zrobic?
help smile pozdrawiam

skoro nic nie napisał tzn. ze z podwykonawców korzystac nie zamierza smile

4

madziulek napisał/a:

Akurat smile

5

Odrzucić - 89.1.2 PZP wink

Piotrek napisał:
"Zastanawiam sie, czy można żądać wyjaśnienia tego w trybie art. 87 ust. 1, ale mam wątpliwości..."

Wyjaśnienia takie de facto prowadziły by do zmiany tresci ofert - a to jest niedopuszczalne - 87.1 zdanie drugie PZP.

6

Piotrek napisał/a:
madziulek napisał/a:

Akurat smile

bede przekorna wink i uznam, ze jeżeli Wykonawca w ofercie nie wskazał, iż zamierza skorzystać z podwykonawców i nie wskazał jaką część zamówienia  powierza podwykonawcom, zobowiązany jest do osobistego wykonania zamówienia i nie może korzystać z podwykonawców celem wykonania zp  wink...raczej nie odrzuciłabym takiej oferty.

7

i jeszcze jedno.......art 36.4 ustawy pozwala zamawiajacemu żadac od Wykonawcy wskazania ,która czesc zamówienia zamierza powierzyc podwykonawcy(podwykonawcom), natomiast ustawa nie przewiduje składania oswiadczen " o braku zamiaru powierzenia czesci zamówienia podwykonawcom" Czyli brak takiego wskazania jak juz wspomniałam oznacza,ze oferent wykona wszystko sam smile

8

madziulek napisał/a:

i jeszcze jedno.......art 36.4 ustawy pozwala zamawiajacemu żadac od Wykonawcy wskazania ,która czesc zamówienia zamierza powierzyc podwykonawcy

Ustawa nie pozwala, ale nakazuje, aby zamawiający żądał wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom

9

no i dobrze zamawiający żądał ale wykonawca nie zamierza powierzać c. podwykonawcom - oferta jest ok.
a za co niby miałoby byc to odrzucenie
wyjaśniać wykonawca mógby treść oferty czyli co do przedmiotu zamówienia a tu nie o to chodzi.

10

przyjmij i w domniemaniu - brak podwykonawcow.. dobrze kombinujesz

11

lolilap napisał/a:

przyjmij i w domniemaniu - brak podwykonawcow.. dobrze kombinujesz

tutaj o kombinowaniu raczej mowy nie ma smile.....chociaz bylkiedys wyrok popierajacy w takim przypadku odzrzucenie ale lepiej go nie ujawniac wink

12

w związku z powyższym najlepiej zapisać w siwz, że nie podanie informacji w tym zakresie zostanie uznane jako stwierdzenie samodzielnego wykonania wink

13

Inga napisał/a:

w związku z powyższym najlepiej zapisać w siwz, że nie podanie informacji w tym zakresie zostanie uznane jako stwierdzenie samodzielnego wykonania wink

wg mnie  - nie

14

Stosownie do art. 36 ust. 4 PZP zamawiający zobowiązany jest żądać od wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego wskazania w ofercie części zamówienia, której wykonanie dany wykonawca powierzy podwykonawcom. Obowiązek ten dotyczy wszelkich postępowań bez względu na przedmiot zamówienia (dotyczy zarówno dostaw, usług jak i robót budowlanych), jego wartość jak i tryb w którym postępowanie jest prowadzone (wyjątek: licytacja elektroniczna). Wobec powyższego zamawiający zażądał aby w ofercie wykonawca zaznaczył czy zamierza korzystac z podwykonawców, czy tez nie. Jeżeli wykonawca nie zaznaczył czy zamierza korzystac z podwykonawców ? tym samym nie dopełnił obowiązku który wynikał wprost
z postanowień SIWZ. Wykonawca zatem nie udzielił odpowiedzi zamawiającemu, na pytanie czy zamówienie zostanie wykonane samodzielnie przez niego, czy też powierzy on wykonanie części zamówienia podwykonawcom, a jeśli powierzy on wykonanie części zamówienia podwykonawcom to czy spełnił wymóg wskazania tych części. Wobec powyższego pozwalam sobie na stwierdzenie, iż wykonawca złożył ofertę, która jest niezgodna z ustawą, a jej treść nie odpowiada treści SIWZ. W tym miejscu należy zaznaczyć, iż świetle ustawy, oferta jest odpowiedzią wykonawcy na zapotrzebowanie zamawiającego w przedmiocie umowy. Oprócz tego warunku materialnego, oferta powinna spełniać pewne warunki formalne oraz merytoryczne dotyczące jej treści, określone przede wszystkim w SIWZ ? przepis art. 36 ust. 1 ustawy stanowi, że specyfikacja istotnych warunków zamówienia zawierać musi m.in. opis sposobu przygotowywania ofert . Najważniejszym wymogiem wobec wykonawcy w zakresie dotyczącym przygotowania oferty jest to, by oferta była sformułowana w sposób jednoznaczny ? wykluczający dowolność interpretacyjną i na tyle wyczerpujący, by dawała odpowiedź na wszystkie wymagania w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia, jakie stawia zamawiający ? przepis art. 82 ust. 3 ustawy stanowi, że treść oferty musi odpowiadać treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

Mając na uwadze powyższe, uważam konsekwetnie, że: odrzucić - 89.1.2 PZP

15

majac na uwadze powyzsze, podtrzymuje co napisałam.... ale jak to w pzp, racji jest tyle ile interpretacji wink

16

madziulek napisał/a:

majac na uwadze powyzsze, podtrzymuje co napisałam....

A ja sie pod tym również podpisze wink