W Rzeczpospolitej z dnia 10.10.2006r. ukazał się artykuł na ten temat -dział : Rzeczposolita czytelników. Tydzień zamówien publicznych. Na pytania czytelników odpowiadał Pan Robert Krynicki.
Nie mam możliwości przeslania go maile-m, gdyż mnie przyslano ten arykuł faksem.
Pytanie czytelnika; Czy zamawijący, który udziela zamówien publicznych na pełnienie funkcji inspektora nadzoru inwestorskiego nad różnymi branżami robót budowlanych, musi sumować te zamówienia podczas obliczania wartości?.
Odpowiedź: Nie. Jeżli nadzór będzie dotyczył różnych inwestycji i nie jest to usluga powtarzająca się okresowo, to zamawiający dla kazdej z nich ma prawo zorganizować odrębne postępowania i odrębnie wyliczyć wartość. Jeżeli więc okaże się, że wartość poszczególnych zamówień na pełnienie funkcji inspektora nadzoru inestorskiego nie przekracza 6 tys. euro (obecnie 14 000) , to zleceń tych można udzielic bez konieczności stosowania pzp. W mojej opinii nie będzie to oznaczło dzielenia zamówienia w celu obejścia ustawy. Jeżli nadzór inwestorski byłby jednak usluga powtarzjąca się okresowo, to konieczna jest kumulacja wartości zamówienia zgodnie z art. 34 pzp.
Ja też się z tym zgadzam, że trzeba patrzeć na inwestycje, bo w innym przypadku należloby także sumować dokumentacje projektowe, a zgodnie z art. 9 ust.3 dyrektywy 2004/18/WE nie sumuje się projektów budowlanych dotyczących różnych inwestycji.