1

Temat: Błąd w SIWZ a termin składania ofert

Witam,
Wykryłem Błąd w umowie załączonej do SIWZ, podałem błędną wysokość zabezpieczenia, inną niż w samej specyfikacji oraz w druku ofertowym.  Do otwarcia ofert zostało 5 dni, rozumiem, że muszę powiadomić wykonawców o tej zmianie i zamieścić info na stronie, jednak czy jestem zobowiązany w związku z tym przesunąć termin składania ofert.  Wykonawcy muszą jedynie poprawić wysokość zabezpieczenia w umowie).
I jeszcze jedno pytanie, przesyłam wykonawcą nową umowę, czy wskazuje co trzeba w niuej skorygować.
dziękuję i pozdrawiam

2

Odp: Błąd w SIWZ a termin składania ofert

Wysokość zabezpieczenia wpływa na cenę oferty, więc jeśli to przetarg unijny musisz przesunąć termin.

3 (edytowany przez sinek 2008-07-31 06:51:37)

Przetarg na dość dużą kwotę jednak poniżej progów unijnych. Czy w takim przypadku muszę to zrobić? Nie chce zmianieć terminu, bardzo zależy nam na czasie. Dodam, że w SIWZ był prawidłowy zapis, tylko w umowie wystąpił błąd.
Rozumiem, że w przypadku kwoty poniżej progów unijnych można przesunąć termin o 1 czy 2 dni (tylko powyżej progu minimum 7 dni) .

4

tak mozesz o 1 dzien.

5

Ok. dzięki
pozdrawiam

6

sinek napisał/a:

Rozumiem, że w przypadku kwoty poniżej progów unijnych można przesunąć termin o 1 czy 2 dni (tylko powyżej progu minimum 7 dni) .

Poniżej progów można o 1 dzień, a powyżej trzeba o 2 dni (7-5=2).
Pamiętaj jednak, że zmiana terminu to wielkie zamieszanie i być może połowe ofert trzeba bedzie odrzucić...

7

Dzięki Piotrek,
nie rozumiem jednak dlaczego piszesz od 2 dniach w przypadku postępowań powyżej progów. Art. 38 mówi o 7 dniach.

8

sinek napisał/a:

Dzięki Piotrek,
nie rozumiem jednak dlaczego piszesz od 2 dniach w przypadku postępowań powyżej progów. Art. 38 mówi o 7 dniach.

Przecież napisałeś: "Do otwarcia ofert zostało 5 dni". Więc do 7 dni brakuje 2 dni.

9

ok. jasne