Odp: Zapytanie o cenę, pytań ciąg dalszy
Ale czy oni to na pewno przy PO piszą? Bo w tym momencie sobie przeczą troszke
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Zapytanie o cenę, pytań ciąg dalszy
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale czy oni to na pewno przy PO piszą? Bo w tym momencie sobie przeczą troszke
Nie stosujemy przepisu, który brzmi: "Specyfikacja ... zawiera ... opis warunków"
Czyli specyfikacja nie musi zawierac opisu warunków. Ale warunki stosujemy.
No wiec właśnie - czyli w SIWZ nie ma opisu warunków ani sposobu oceny ich spełniania bo tych przepisów do specyfikacji sie nie stosuje, bo warunki udziału są w ogłoszeniu
Ja nie wiem - może ja niewyraźnie pisze albo co ale przecież nigdzie nie napisałem że w PO sie nie stosuje warunków. Napisałem, że tworząc SIWZ do PO nie pisze w niej warunków udziału i sposobu oceny ich spełniania bo przepisów o ich zamieszczeniu w SIWZ sie nie stosuje.
Nasza polemika dotyczy tylko i wyłącznie kwestii co rozumiemy przez sformułowanie używane w ustawie "nie stosuje sie" i zostawmy już te warunki w PO w spokoju
Napisałem, że tworząc SIWZ do PO nie pisze w niej warunków udziału i sposobu oceny ich spełniania bo przepisów o ich zamieszczeniu w SIWZ sie nie stosuje.
A ja myślę, ze się pisze, z tym, ze się ich nie stosuje gdyż zostały zastosowane wcześniej przy zaproszeniu do składania ofert. Ale SIWZ zawierać je musi.
A ja myślę, ze się pisze, z tym, ze się ich nie stosuje gdyż zostały zastosowane wcześniej przy zaproszeniu do składania ofert. Ale SIWZ zawierać je musi.
Idąc Twoim tropem - proste pytanie. Nie zamieszczam SIWZ w necie bo nie - nie musze sie tłumaczyć. Oceniłem wnioski, chce zaprosić do składania ofert. Pokaż mi racjonalną przesłanke (obowiązek) bym wpisał warunki udziału do SIWZ skoro właśnie co skończyłem ocene ich spełniania przez wykonawców...
Jeśli stwierdzisz, że jednak któryś z wykonawców nie spełnia do końca warunków np. w trakcie postępowania ogłasza upadłość, bo coś mu zeszło (więc jego oświadczenie o płynności finansowej jest .... warte), to go odrzucasz na podstawie SIWZ a nie ogłoszenia do ten etap już przeszedłeś.
Nie zgodze sie Romek. Po pierwsze to go wykluczam a po drugie cały czas operuje warunkami określonymi w ogłoszeniu.
Ale to już spór mniejszy, ważne że masz podobne zdanie co do możliwości żądania zabezpieczenia . Czekam jednak co Piotrek na to - dyskusja jest ciekawa
Nie zgodze sie Romek. Po pierwsze to go wykluczam a po drugie cały czas operuje warunkami określonymi w ogłoszeniu.
A umowę jak podpisujesz, na podstawie ogłoszenia czy SIWZ?
Ja nie wiem - może ja niewyraźnie pisze albo co ale przecież nigdzie nie napisałem że w PO sie nie stosuje warunków. Napisałem, że tworząc SIWZ do PO nie pisze w niej warunków udziału i sposobu oceny ich spełniania bo przepisów o ich zamieszczeniu w SIWZ sie nie stosuje.
Moze troszeczke niewyraźnie
Z całą pewnoscia napisałes za to, ze w ZOC nie stosuje sie zabezpieczenia, bo przepisów o ich zamieszczeniu w SIWZ sie nie stosuje.
Z całą pewnoscia napisałes za to, ze w ZOC nie stosuje sie zabezpieczenia, bo przepisów o ich zamieszczeniu w SIWZ sie nie stosuje.
Potwierdzam
Romek - umowe zawieram na podst. wybranej oferty zgodnie z ogłoszeniem i siwz
Piotrek napisał/a:Z całą pewnoscia napisałes za to, ze w ZOC nie stosuje sie zabezpieczenia, bo przepisów o ich zamieszczeniu w SIWZ sie nie stosuje.
Potwierdzam
Jeżeli nadal nie widzisz sprzeczności, to zrób nastepujący test:
zastąp w tym zdaniu tryb ZOC na tryb PO, a zabezpieczenie (36.1.15) na warunki udziału (36.1.5)
wtedy wyjdzie nonsens, prawda?
Więc zdanie pierwotne jest również nonsensem.
Pomyśle w domu Niczego nie przesądzam
Piotrze ten test jest przekłamany:36.1.5 to nie nie "warunki udziału" tylko "siwz zawiera: warunki udziału". A nie zawiera - bo były już w ogłoszeniu i ocenę spełnienia warunków mamy za sobą.
Piotrze ten test jest przekłamany:36.1.5 to nie nie "warunki udziału" tylko "siwz zawiera: warunki udziału". A nie zawiera - bo były już w ogłoszeniu i ocenę spełnienia warunków mamy za sobą.
Zgadzam sie. Art. 36 mówi o zawartosci SIWZ. I jego stosowanie/niestosowanie wpływa tylko na zawartosc SIWZ. (Niektórzy nie zauważyli tego wstępu: "SIWZ zawiera" )
No dobrze, a co w momencie kiedy wykonawca spełnia warunki przy zaproszeniu do składania ofert, a później przy składaniu oferty są one już nie spełnione. Nie mogę go przecież odrzcić na podstawie ogłoszenia, bo już go na podstawie ogłoszenia dopuściłem, a on w międzyczasie np. stracił koncesję na jakieś tam usługi. Nie mogę odrzucić jego oferty bo jest najkorzystniejsza. No i co przyjmuję? No i w tym momencie stosuję warunki z SIWZ a wcześniej ich nie stosuję, ale być muszą i stosuje (znowu) je przy wyborze oferty. Myślę, że dopuszczenie do składania ofert nie może przesądzać o tym czy później mogę podjąc jakieś działania. Ale ja tu nowy jestem to się mylić mogę
Nie mogę go przecież odrzcić na podstawie ogłoszenia, bo już go na podstawie ogłoszenia dopuściłem, a on w międzyczasie np. stracił koncesję na jakieś tam usługi. Nie mogę odrzucić jego oferty bo jest najkorzystniejsza.
Sęk w tym, że możesz
I jego stosowanie/niestosowanie wpływa tylko na zawartosc SIWZ.
No, no, no jesteś coraz bliżej prawdy. Skoro sie nie stosuje - SIWZ go nie zawiera to jak chcesz żądać zabezpieczenia ?
Piotrek napisał/a:I jego stosowanie/niestosowanie wpływa tylko na zawartosc SIWZ.
No, no, no jesteś coraz bliżej prawdy. Skoro sie nie stosuje - SIWZ go nie zawiera to jak chcesz żądać zabezpieczenia ?
Marko, nie dobijaj mnie! Mówisz jak zupełny laik.
"SIWZ nie zawiera" to znaczy "nie musi zawierac". Ale może.
Zabezpieczenia żąda sie na podstawie art. 147 i tylko jego.
Hehehe - cel zamierzony został osiągnięty. Piotrek sie zirytował
Piotrek sie zirytował
Raczej załamał...
Romek, reasumując:
1. W zapytaniu o cene możesz żądać od wykonawcy zabezpieczenia nalezytego wykonania umowy.
2. Musisz określić maksymalną wielkosć zamówienia, a do umowy wpisać możliwość jej redukcji o np. 20% - taki zapis jak podawałes jest do przyjęcia.
OKi dzięki.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc