1

Temat: czy odrzucić bo niezgodne z siwz?

witam smile

jeżeli w siwz był wymóg żeby oferta była zbindowana lub szyta a wykonawca poszywał tylko części oferty stanowiące całość dokumentu a nie zbindowal całej oferty to jest to podstawa do odrzucenia? wydaje mi się to zbyt błahy powód.

2) jeżeli w przedmiarze był podany konkretny typ dachówki a wykonawca podał inny typ dachówki (przez co wyszło mniej dachówki, i cena za tym była niższa), to taką ofertę odrzucić? cena ryczałtowa na wykonanie zamówienia, więc jakby treść kosztorysu ofertowego jest tu nie aż tak istotna

pozdrawiam.

2

Odp: czy odrzucić bo niezgodne z siwz?

Masz rację, za coś takiego nie odrzuca się oferty chociaż była kiedyś taka mądra trenerka zamówien publicznych, która kazałaby odrzucić. Na szczęście było to jeszcze pod rządami poprzedniej ustawy z 1994 r, na nieszczęście ta pani szkoli dalej i nawet była arbitrem:-):-)

Jeśli chodzi o drugie pytanie to dlaczego wymagaliście kosztorysu ofertowego przy cenie ryczałtowej?????? Przecież przy ryczałcie to zamawiającego nie obchodzi jak wykonawca skalkulował cenę, chyba że cena jest rażąco niska. Facet ma wykonać robotę i koniec.

3

szad napisał/a:

jeżeli w siwz był wymóg żeby oferta była zbindowana lub szyta a wykonawca poszywał tylko części oferty stanowiące całość dokumentu a nie zbindowal całej oferty to jest to podstawa do odrzucenia?

Mnie też często denerwuje sposób przygotowania oferty, ale staram się nimi nie rzucać.
Pamiętaj, że w razie zniszczenia oferty, mozesz miec kłopoty.

4

wojtemal napisał/a:

Jeśli chodzi o drugie pytanie to dlaczego wymagaliście kosztorysu ofertowego przy cenie ryczałtowej?????? Przecież przy ryczałcie to zamawiającego nie obchodzi jak wykonawca skalkulował cenę, chyba że cena jest rażąco niska. Facet ma wykonać robotę i koniec.

ja to wiem, ale mądrzejsi ode mnie stwierdzili, że jak dołączą ten kosztorys to nie zaszkodzi

5

szad napisał/a:

jak dołączą ten kosztorys to nie zaszkodzi

I co, nie zaszkodziło?

6

wojtemal napisał/a:

Masz rację, za coś takiego nie odrzuca się oferty chociaż była kiedyś taka mądra trenerka zamówien publicznych, która kazałaby odrzucić. Na szczęście było to jeszcze pod rządami poprzedniej ustawy z 1994 r, na nieszczęście ta pani szkoli dalej i nawet była arbitrem:-)

Pod rządzami ustawy z 1994 była to jak najbardziej "powszechna i utrwalona linia orzecznictwa" ZA - nie ma co się biednej kobiety czepiać wink

Chyba, że pogląd taki głosiła na gruncie Pzp...