jeżeli wykonawca zastosował złą stawkę podatku VAT... TO NIE JEST BŁĄD RACHUNKOWY!!! W takiej sytuacji nie ma zastosowania art. 88.1.3 PZP - ten bowiem przepis ma zastsowanie tylko i wyłącznie wtedy gdy wykonawca popełni BŁĄD RACHUNKOWY...
Stąd też moje pytanie. Przy rozliczeniu kosztorysowym nie zastanawiałbym się ani przez chwilę i z miejsca odrzuciła ofert. Tyle, że przy rozliczeniu ryczałtowym obowiązują inne reguły gry. Znalazłam interesujące orzeczenie, które rozwiewa moje wątpliwości:
"Jeżeli wykonawca w swej ofercie podał cenę ryczałtową netto i brutto , to w takiej sytuacji należy podać, że cena ryczałtowa brutto została podana prawidłowo, pomimo że wykonawca błędnie obliczył VAT."
rzecz. z 8.12.2005 r. (VII Ca 881/05) SO w Koszalinie.
Znalazłam też coś na temat zamieszczanych wzorów umowy
wyr. z 22.03.2005 UZP/ZO/0-479/05
wzorzec umowy stanowi element składanych przez wykonawców ofert. Element niezwykle istotny, albowiem złożenie projektu umowy w treści oferty jest równoznaczne ze zgodą wykonawcy na zawarcie umowy , według wzoru umownego zaproponowanego przez zamawiającego.
Następnie jest mowa o art. 384 KC i składaniu ofert "wzorzec umowy wiąże drugą stronę, jeśli został zawarty przed podpisaniem umowy".
Skoro wykonawca przedstawia mi wzorzec umowy o innej treści, to wg mnie oznacza, że nie przyjął moich warunków, tylko przedstawia mi swoje, odmienne od moich, warunki. A co za tym idzie, bynajmniej w moim przypadku, są to warunki nie odpowiadające treści specyfikacji, w związku z czym ofertę należy odrzucić.