1

Temat: dwa dylematy po otwarciu ofert

1/ cena netto + vat nie jest równa cenie brutto, przyjęto rozliczenie ryczałtowe, więc interesuje mnie końcowa cena brutto, ale czy mimo to poprawiam cenę netto, żeby równanie pasowało?
2/ w trakcie procedury nastąpiła zmiana w SIWZ, dokładnie zmienił się zapis we wzorze umowy. Pojawiła się stosowna informacja na stronie, zawiadomieni zostali wykonawcy, co do których wiedziałam, że pobrali SIWZ, niestety, część ofert zawiera załącznik "w starej wersji". Dodam, że zmiana była istotna. oferty te muszę odrzucić jako nieodpowiadajace treści specyfikacji?

2

Odp: dwa dylematy po otwarciu ofert

Wiem, że jest gorąco, ale może ktoś mi coś podpowie smile

3

Pytania pomocnicze:

1. Gdzie wg Ciebie wykonawca popelnil blad? W cenie netto, satwce (kwocie) podatku VAT - a może te składniki są ok, tylko błędnie jest obliczona cena brutto?
2. Czy wzór umowy - zgodnie z wymogami zamawiającego - stanowić miał integralną część oferty?

4

1/ Wykonawca nie dość, że zastosował błędną stawkę vat, to jeszcze źle go wyliczył np netto 100.000,00 brutto - 122.200,00, zamiast 122.000,00, musiał się przepalcować przy pisaniu, a tak wogóle  to stawka jest 7%
2/ wzór umowy stanowi załącznik do ofety i zamawiający wymagał dołączenia zaparafowanego wzoru umowy do oferty.

5

....przepalcowal smile

hehehe

obowiazuje cena ryczaltowa a czy w formularzy nie masz czasami zapisu ze W akceptuje warunki umowy?

6

Fragment formularza oferty:
"3)    akceptujemy wszystkie postanowienia zawarte w SIWZ,
4)    zobowiązujemy  się  do  zawarcia  umowy, o treści zgodnej z załączonym do SIWZ projektem umowy, w miejscu i terminie wyznaczonym przez  Zamawiającego"

7

to po co zadacie zalaczenia umowy do oferty?
zgadzaja sie na za;pisy i jest ok smile

8

Hmmm...
Czyli żadacie oświadczeń treści: "3) akceptujemy wszystkie postanowienia zawarte w SIWZ, 4) zobowiązujemy  się  do  zawarcia  umowy, o treści zgodnej z załączonym do SIWZ projektem umowy, w miejscu i terminie wyznaczonym przez  Zamawiającego" i dodatkowo załączenia zaparafowanej umowy???

9

Zażądaliśmy umowy i w tej chwili nic juz tego nie zmieni. Jeśli mimo modyfikacji treści umowy nie zmienił, to ofertę odrzucam, jako niezgodną z treścią SIWZ? Dodam, że wszyscy byli prawidłowo zawiadomieni zg. z ust.4 art.38

10 (edytowany przez MIRAS 2008-08-01 13:11:01)

P1. cena netto + vat nie jest równa cenie brutto, przyjęto rozliczenie ryczałtowe, więc interesuje mnie końcowa cena brutto, ale czy mimo to poprawiam cenę netto, żeby równanie pasowało?

P2. w trakcie procedury nastąpiła zmiana w SIWZ, dokładnie zmienił się zapis we wzorze umowy. Pojawiła się stosowna informacja na stronie, zawiadomieni zostali wykonawcy, co do których wiedziałam, że pobrali SIWZ, niestety, część ofert zawiera załącznik "w starej wersji". Dodam, że zmiana była istotna. Oferty te muszę odrzucić jako nieodpowiadajace treści specyfikacji?

Odpowiedzi... tylko mnie nie zlinczujcie smile

1.  Nie poprawiasz - brak podstawy prawnej, malo tego ja bym (mając na uwadze przytoczony przez Ciebie stan faktyczny) taka ofertę odrzucił...
2. Musisz odrzucic - oferta nie sformulowana jednoznacznie (zawiera w swojej treści sprzeczne informacje)...

11

przeciez spelniaja Twoje wymogi smile

1. akceptujemy wszystkie postanowienia zawarte w SIWZ,

2. zobowiązujemy  się  do  zawarcia  umowy, o treści zgodnej z załączonym do SIWZ projektem umowy, wink

12

Powtórzę bo nie ma odzewu... he he wink

P1. cena netto + vat nie jest równa cenie brutto, przyjęto rozliczenie ryczałtowe, więc interesuje mnie końcowa cena brutto, ale czy mimo to poprawiam cenę netto, żeby równanie pasowało?

P2. w trakcie procedury nastąpiła zmiana w SIWZ, dokładnie zmienił się zapis we wzorze umowy. Pojawiła się stosowna informacja na stronie, zawiadomieni zostali wykonawcy, co do których wiedziałam, że pobrali SIWZ, niestety, część ofert zawiera załącznik "w starej wersji". Dodam, że zmiana była istotna. Oferty te muszę odrzucić jako nieodpowiadajace treści specyfikacji?

Odpowiedzi... tylko mnie nie zlinczujcie

1.  Nie poprawiasz - brak podstawy prawnej, malo tego ja bym (mając na uwadze przytoczony przez Ciebie stan faktyczny) taka ofertę odrzucił...
2. Musisz odrzucic - oferta nie sformulowana jednoznacznie (zawiera w swojej treści sprzeczne informacje)...

13

Powtórzę bo nie ma odzewu... he he wink

Odpowiedzi... tylko mnie nie zlinczujcie

14

1. smilewink:):):)

2. smilewink:):)

15

Wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze? Te problemy dotyczą oferty najdroższej;)
A było 100 % ceny.
A przy innej sytuacji: też ryczałt netto + vat = brutto, ale zastosowano złą stawkę vatu?

16

Posłuchaj Kotku wink To czy jest to cena ryczałtowa netto, czy brutto - nie ma najmniejszego znaczenia jeżeli wykonawca zastosował złą stawkę podatku VAT... TO NIE JEST BŁĄD RACHUNKOWY!!!  W takiej sytuacji nie ma zastosowania art. 88.1.3 PZP - ten bowiem przepis ma zastsowanie tylko i wyłącznie wtedy gdy wykonawca popełni BŁĄD RACHUNKOWY...
Zastosowanie złej stawki podatku VAT jest błędem w obliczeniu ceny oferty - w takiej sytuacji zastosowanie ma art. 89.1.6 PZP

Jak pisalem wyżej odrzuciłbym taką ofertę... Decyzja należy jednak do Ciebie wink

Lolilap dzięki za odzew... Wiem że na Ciebie zawsze mogę liczyć... smile

17

jeżeli wykonawca zastosował złą stawkę podatku VAT... TO NIE JEST BŁĄD RACHUNKOWY!!!  W takiej sytuacji nie ma zastosowania art. 88.1.3 PZP - ten bowiem przepis ma zastsowanie tylko i wyłącznie wtedy gdy wykonawca popełni BŁĄD RACHUNKOWY...

Stąd też moje pytanie. Przy rozliczeniu kosztorysowym nie zastanawiałbym się ani przez chwilę i z miejsca odrzuciła ofert. Tyle, że przy rozliczeniu ryczałtowym obowiązują inne reguły gry. Znalazłam interesujące orzeczenie, które rozwiewa moje wątpliwości:
"Jeżeli wykonawca w swej ofercie podał cenę ryczałtową netto i brutto , to w takiej sytuacji należy podać, że cena ryczałtowa brutto została podana prawidłowo, pomimo że wykonawca błędnie obliczył VAT."
rzecz. z 8.12.2005 r. (VII Ca 881/05) SO  w Koszalinie.

Znalazłam też coś na temat zamieszczanych wzorów umowy
wyr. z 22.03.2005 UZP/ZO/0-479/05
wzorzec umowy stanowi element składanych przez wykonawców ofert. Element niezwykle istotny, albowiem złożenie projektu umowy w treści oferty jest równoznaczne ze zgodą wykonawcy na zawarcie umowy , według wzoru umownego zaproponowanego przez zamawiającego.
Następnie jest mowa o art. 384 KC i składaniu ofert "wzorzec umowy wiąże drugą stronę, jeśli został zawarty przed podpisaniem umowy".
Skoro wykonawca przedstawia mi wzorzec umowy o innej treści, to wg mnie oznacza, że nie przyjął moich warunków, tylko przedstawia mi swoje, odmienne od moich, warunki. A co za tym idzie, bynajmniej w moim przypadku, są to warunki nie odpowiadające treści specyfikacji, w związku z czym ofertę należy odrzucić.

18

Miraa napisał/a:

Fragment formularza oferty:
"3)    akceptujemy wszystkie postanowienia zawarte w SIWZ,
4)    zobowiązujemy  się  do  zawarcia  umowy, o treści zgodnej z załączonym do SIWZ projektem umowy, w miejscu i terminie wyznaczonym przez  Zamawiającego"

moje zdanie: wykonawca złożył oświadczenie jak powyżej i ono jest wiążące.