1

Temat: umowy z wolnej ręki

prowadziłam postepowanie 2 razy w trybie przetagu nieograniczonego i zostały one uniewanione z braku ofert czyli na mocy art 67 ust 1 pkt 4 moge kupować materiały z wolnej reki, pytanie czy powinnam zawrzec umowe z wolnej reki w sytuacji takiej, że np. 2 materiały bede kupowac w danej hurtowni, kilka w innej itd. gdyz nikt nie jest mi w stanie sprzedac wszystkie bo ta sa z wielu innych branz a takze sklepy nie maja z danej branzy dane materiały na stanie lub wogóle niektóre ich nie sprowadza. Co mam zrobic w tej sytuacji????

2

Odp: umowy z wolnej ręki

Zawierasz tyle umów ile jest koniecznych. Każda na podst. 67.1.4, do każdej umowy protokół postępowania.

3

Asiunia, z zrobiłaś podział na części w tych nieograniczonych?

Oczywiście nie ma to związku z ilością umów z wolnej ręki, ale mógł to być powód braku ofert.

4

tak zrobiłam, ale mimo to to z danej czesci zamówienia nie ma chetnych by całosc danej czesci był jeden wykonawca, wiec co mam robic na 1 np. materiał umowe?bo akurat ta hurtownia to ma badz tam jest korzystniejsza cena, sa owszem tez takie sklepy co ma kilka materiałów z róznych czesci i co wtedy? nie wiem jak mam to teraz traktowac i czy zawierac umowy

5

zawierać

6

Ja myślę, Ty zawierać umowy z wykonawcy co ma ten materiał i korzystniejsza cena.
wink