1

Temat: Unieważnienie postępowania

Po otwarciu ofert okazuje się, że najtańsza ofera przekracza kwotę jaką mogę przeznaczyć na realizację tego zamówienia.
Czy ja muszę sprawdzić te oferty, czy mogę od razu unieważnić postępowanie na podstawie art. 93, ust. 1, pkt 4?

2

Odp: Unieważnienie postępowania

Musisz

3

tak musisz sprawdzic

4

A jeżeli np. znajdę jakieś błędy rachunkowe które można poprawić to muszę je poprawić chociaż i tak pieniędzy mi nie wystaczy?

I czy muszę wypełniać druk ZP-17, i ewentualnie wykluczyć wykonawce lub odrzucić jego ofertę?

Bo jeżeli nie to po co sprawdzać i przedłużać czas do unieważnienia.

5

Musisz doprowadzić do wyboru oferty najkorzystniejszej - czytaj wykonać wszystkie czynności poprzedzające

6

Dzięki za pomoc

7

A jakie są konsekwencje za niesprawdzenie ofert przed unieważnieniem z w/w powodu?

8

Uniewaznienie postepowania z naruszeniem przepisow ustawy moze miec różne konsekwencje... Protesty, problemy przy kontroli itp.

9

Marti napisał/a:

A jakie są konsekwencje za niesprawdzenie ofert przed unieważnieniem z w/w powodu?

Najprostszą konsekwencją jest brak podstawy do unieważnienia skoro nie ma oferty najkorzystniejszej - ba, może być też tak, że jej nie będzie bo uniewaznisz postepowanie z takiego oto powodu, iż nie wpłynęła zadna oferta niepodlegająca odrzuceniu... (wszystkie trza bedzie odrzucić)