1

Temat: stosowanie PZP

witam wszystkich. Zaczynam dopiero tematykę zam. publ. Umowę na wywóz odpadów mamy podpisaną ze spółką X w 96r bez stosowania ustawy. Mój porzednik interpretował, że nie musimy stosować PZP poniweaż "tylko kontynujemy umowę". Moim zdaniem to jest naciągane. Są w mieście firmy konkurencyjne, a co rok podpisujemy minimum 1 aneks zmieniający wysokość opłat. Nim pójdę z tym do szefostwa proszę o opinie czy mam rację, nie chcę na początku dać plamy. Oczywiście roczne wydatki przekraczają 14 000 euro. Pozdrawiam i dziękuję.

2

Odp: stosowanie PZP

Jesli nie rozszerzacie zakresu zamówienia ani terminu umowy, to wszystko jest OK. Nie widze problemu w podnoszeniu opłat.

3

Piotrek napisał/a:

Jesli nie rozszerzacie zakresu zamówienia ani terminu umowy, to wszystko jest OK. Nie widze problemu w podnoszeniu opłat.

Z cenami byłbym jednak ostrożny (jeśli jest założenie w umowie pierwotnej, że będą zmieniane, ok, ale inaczej... nie bardzo chyba). http://stare-www.uzp.gov.pl/informator/inf0101.html#_Toc505568438

4

Moim zdaniem stanowisko UZP potwierdza moje stanowisko, zwłaszcza w ostatnim zdaniu:
Za taką interpretacją przemawia nadto zasada nie działania prawa wstecz ( lex retro non agit), jak również zasada praw nabytych oraz pewności obrotu gospodarczego.