1

Temat: referencje konsorcjum i zabawa trwa...

Panowie i Panie pytanie moze wydac sie smieszne lecz.... po kilku ofertach nie do konca wiadomo co sie czyta a wtedy.... NP.pl smile wita smile

W. przedlozyl referencje na wykonaną RB w konsorcjum skladajacym sie z 5 firm , dodatkowo z podwykonawcami.

czy doswiadczenie tegoz (bylego czlonka Konsorcjum) obejmuje pelny zakres wymienionej referencji czy ten zakres ktory dany W. wykonal bezposrednio?

licze na wyrozumialosc smile

2

Odp: referencje konsorcjum i zabawa trwa...

do boju...

3 (edytowany przez MIRAS 2008-08-06 13:06:06)

lolilap napisał/a:

czy doswiadczenie tegoz (bylego czlonka Konsorcjum) obejmuje pelny zakres wymienionej referencji czy ten zakres ktory dany W. wykonal bezposrednio?

Do tak postawionego pytania dodałbym jeszcze: ...czy może żaden z wymienionych zakresów i tylko uznawać należy referencje, wystawione na tego wykonawcę - w sytuacji gdy wykonał on daną RB samodzielnie (nie jako członek konsorcjum)???

4

a teraz odopowiedź:  tylko referencje, wystawione na tego wykonawcę - w sytuacji gdy wykonał on daną RB samodzielnie (nie jako były członek jakiegoś konsorcjum) wink

5 (edytowany przez lolilap 2008-08-06 13:30:10)

?? no teraz namieszales smile a teraz wyjasnienie....

bo mam nadzieje ze zle rozumiem wink

6

i co nikt sie nie wypowie wt.?

7

mam inne zdanie jeżeli W wykazał wykonanie danej roboty i dał na to potwierdzająće należyte wykonanie referencje (wystawione dla niego) to nie ma podstawy aby mu ich nie uznać, z niczego nie wynika że musi wykonać samodzielnie dane roboty
gdybyśmy tak daleko wchodzili w to kto faktycznie jaki zakres wykonywał to mogłoby dojść do absurdu że np. ten wykonawca nie ma już tych pracowników a nowi nie mają przecież tego doświadczenia

8

wiesz chodzi o szcegolny przypadek dotyczacy konsorcjum... i doswiadczenia ale nie potencjalu... smile

wiesz czasami elektrycy biora udzial w konsorcjum z budowlancami przy duzych obiektach np.
czy uznajemy ich doswiadczenie w zakresie wykonywanym przez budowlancow???

9 (edytowany przez Marko 2008-08-07 06:58:45)

danaug napisał/a:

gdybyśmy tak daleko wchodzili w to kto faktycznie jaki zakres wykonywał to mogłoby dojść do absurdu że np. ten wykonawca nie ma już tych pracowników a nowi nie mają przecież tego doświadczenia

No widzisz a KIO nakazuje wyjaśniać takie kwestie wink

Biorąc pod uwagę powyższe Krajowa Izba Odwoławcza podziela stanowisko
Odwołującego, że Zamawiający nie powinien uznawać dokumentów wystawionych na
konsorcjum, tak jakby dotyczyły wyszczególnionego indywidualnie podmiotu, bez wezwania do złożenia wyjaśnień dotyczących zakresu działań wykonawcy w kwestionowanych oświadczeniach lub dokumentach, zgodnie z art. 26 ust. 4 Pzp.

10

wiem ale jeżeli jest szczególnie drastyczny przypadek to można wyjaśnić sprawę np. poprzez wgląd do umowy regulującej współpracę podmiotów występujących wspólnie (xczasami członek konsorcjum służy tylko kasą i niem żadnego udziału w RB - ale to żadkość) jeżeli realizują wspólnie to (no cóż) ten elektryk abywa doświadczenie w budowlance - bynajmniej teoretycznie

11

Nie ma drastycznych i niedrastycznych przypadków - trzeba wyjaśniać jeśli coś jest niejasne.

12

Marko podaj sygnaturke...

13

ja też chętnie pocztam - to ciekawe

14

Mówicie i macie wink 389/08

15

dz

mozna na ciebie liczyc smile

16 (edytowany przez lolilap 2008-08-07 08:37:11)

a co powiesz na KIO/UZP 297/08??

nie ma tu oczywiscie mowy o konsorcjum ale.... co z ta odpowiedzialnoscia? bo przeciez w konsorcjum jest tak samo czyz nie?

17

Tu zakres robót niby wynikał z referencji i z jakichś wyjaśnień - czy to zamawiający wyjaśniał czy były to wyjaśnienia złożone w przystąpieniu lub na rozprawie to to nie wynika z wyroku.

18

w podanym przez ciebie wyroku Marko - sprawa jest jasna. wykonawca poprostu nie spełnił warunku a zamawiający pewnie chciał tego nie zobaczyć
temat który poruszyliśmy wyżej jest jednak inny, ja nie mówię przecież żeby nie badać

19

Nie chodzi o wyrok tylko o zasade  - jeśli wykonawca wykazuje doświadczenie nabyte w konsorcjum i nie wiadomo czy zrobił w ramach konsorcjum to co jest zawarte w warunku to trzeba wyjaśnić - stąd taki cytat z wyroku zawarłem. Wróć ciut wyżej i zobacz co napisałaś w tej kwestii smile

20

Marko a co powiesz na odpowiedzialnosc konosrcjantow za wykonanie umowy w zw z art 141 UPZP?
slyszalem opinie ze jesli sa odpowiedzialni w zw z 141 to "przyjmuje sie" ze posiadaja doswiadczenie w pelnym zakresie umowy????
czy taki wyrok jednoznacznie wskazujacy na to ze tak jest lub nie posiadasz? ja szukalem i nie moge namierzyc... niestety.

21

Nie bardzo wiem do czego zmierzasz...
Przyjmujesz, że posiadają doświadczenie w zakresie zamówienia na podst postawionych warunków - w tym również wobec konsorcjum. Jeśli na podst. oceny spełniania warunków ustaliłeś że konsorcjum je spełnia i dodatkowo złożyło najkorzystniejszą oferte to zawierasz z nim umowe za wykonanie której ponosi solidarną odpowiedzialność. Cosik mi sie zdaje, że to zbyt oczywiste dla Ciebie i chodzi Ci o coś innego czego ja nie potrafie odszukać w pytaniu...;)

22

lolilap napisał/a:

slyszalem opinie ze jesli sa odpowiedzialni w zw z 141 to "przyjmuje sie" ze posiadaja doswiadczenie w pelnym zakresie umowy????

opinia ta byla taka,ze  stosownie do art 141... skoro konsorcjant odpowiada solidarnie za nalezyte wykonanie zamowienia, to w efekcie mozliwe jest poslugiwanie sie referencjami poswiadczajacymi wykonanie zamowienia za ktore ponosi odpowiedzialnosc,i ze to wlasnie w konsorcjum kazdy z czlonkow nabywa doswiadczenie , ktore potem moze wykorzystac do realizacji kolejnego zamowienia.

23

Czyja to opinia Madziulku?

24

Marko napisał/a:

Czyja to opinia Madziulku?

w kazdym badz razie nie moja wink.....troche cierpliwosci to poszukam smile

25

UZP/ZO/0-1752/06  chyba to ,ale mialam jeszcze jeden podobny......poszukam