Temat: zabezpieczeie środków
Witam,
w którym paragrafie ustawy Pzp jest mowa o tym, że zamawiajacy przed rozpoczeciem procedury musi dokonac zabezpieczenia finansowego w planie budżetowym?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → zabezpieczeie środków
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
w którym paragrafie ustawy Pzp jest mowa o tym, że zamawiajacy przed rozpoczeciem procedury musi dokonac zabezpieczenia finansowego w planie budżetowym?
to są środki publiczne i nie można ich wydatkować samowolnie - każde zamówienia (nie tylko to realizowane w oparciu o upzp) musi najpierw znaleźć odzwierciedlenie w bużecie - a mówi o tym raczej ustawa o fin publicznych
A który artykuł?
A który artykuł?
Nie ma żadnego artykułu. Ustawa o finansach publicznych zawiera natomiast zapis, który stanowi o tym, że nie można zaciągać zobowiązań bez pokrycia w budżecie (za wyjątkiem pewnej bardzo szczególnej sytuacji). Oznacza to, że jeśli nie masz pokrycia w budżecie rozpoczynają zamówienie i środki w międzyczasie się nie znajdą, będziesz musiała unieważnić postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 pzp i narazisz się na żądania finansowe wykonawców. A jeśli takie żądanie się pojawi i będziesz je musiała spełnic, to to już jest dyscyplina finansów publicznych.
Są zamawiający, którzy zaczynają postępowania bez środków. Zazwyczaj wtedy, gdy czas goni, a środki "na pewno mają być", ale tak czy owak zawsze to ryzyko.
Witam,
prosze podpowiedzcie mi w pewnej kwestii:
mamy jeno pozwolenie na budowę, w sklad którego wchodzi kilka zadań np budowa budynku oddzielnie garaży i td.
Nie mamy srodków na budowe wszystkiego czy mozemy na jednym pozwoleniu zrobic jeden przetarg dotyczacy samego budynku, pózniej drugi przetarg dotyczacy np. garaży?
Prosze pomóżcie mi a najlepiej jeszcze podajcie konkretne artykuły. mam szefa, który jest bardzo dociekliwy a najlepsze jest to ,ze ja sama nie mam pojecia czy tak mozna czy nie .
Dzieki z góry za pomoc
jeżeli to dzielenie nie będzie w celu ominięcia ustawy to nic się nie stanie jeżeli zrobisz dwa przetargi - kłopot polega na tym że jeżeli wygrają dwie różne firmy to na takiej budowie nie pracuje się dobrze, zawsze powstają jakieś konflikty - nie polecam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc