Żeby już może rozwiać wątpliwości to spróbuje na przykładzie wyjaśnić.
Miałem w planie na 2006 zakup 100 komputerów. Jako że w firmie remont, reorganizacja itd zapadła decyzja że będziemy kupować sprzęt na raty. Oszacowałem, że te 100 komputerów bedzie kosztowało 300.000 zł (powyżej 60 tys ojro).
No wiec:
w lutym ogłosiłem przetarg na dostawe 30 komputerów - wartość tychże 30 grubo poniżej 60 tys. Jednakże mając na uwadze, że udzielam w częściach zrobiłem przetarg pow. 60 tys (zgodnie z ustawą)
W lipcu ogłosiłem przetarg na dostawe 60 komputerów - również przetarg pow. 60.000 euro (również zgodnie z ustawą)
I wreszcie w październiku chciałem dokupić pozostałe 10 - wartość tych 10 nawet poniżej 6 tys euro - jednakże miałem obowiązek ustawowy ogłosić przetarg biuletynowy dla tychże 10u komputerów.
A teraz sytuacja druga - mam do kupienia komputerki, drukarki, monitory na kwote powyżej 60 tys ojro łącznie. Robie 1 postępowanie z dopuszczeniem składania ofert częściowych - odpowiednio na komputery, drukarki i monitory.
Komputery sie udały - podpisałem umowe
Monitory również sie udały - podpisałem umowe
Drukarki sie nie udały - załóżmy, że oferty spaprane były. Wartość tej części (drukarek) nie przekracza 6 tys euro wobec czego kupuje je poza ustawą - dlaczego? - ano dlatego, że pozostałe części przeprowadzone w ramach tego samego postępowania rozstrzygnąłem - podpisałem umowe. Gdyby sie zdarzyło np tak, że z tych 3 części zawarłem umowe tylko na monitory to musze patrzec na wartość łączną drukarek i komputerów i stosownie do tej wartości dalej procedować.
Sorki Karolina - jaśniej wytłumaczyć nie potrafie