1

Temat: wartość zamówienia w protokole przy zam częściowym

Jaką należy wpisać wartość szacunkową zamówienia, gdy np. przeprowadzilam postepowanie na  5 części każde po 200 tys. zł (wtedy był 1mln) a teraz powtarzam tylko na jedną część 200 tys.zł. Bo oczywiście przeprowadzam w pełnej procedurze jak to całe. Czy więc piszę znowu 1 mln?

2

Odp: wartość zamówienia w protokole przy zam częściowym

Karolina napisał/a:

Czy więc piszę znowu 1 mln?

Skoro udzielałaś zamówienia w częściach to wartością zamówienia jest suma części -> piszesz milion

3

Dzięki Marko, tak własnie myślałam.

4

Marko napisał/a:

Skoro udzielałaś zamówienia w częściach to wartością zamówienia jest suma części -> piszesz milion

Ale teraz została tylko jedna "część" - więc czy na pewno trzeba doliczac wartość tych poprzednich? Są na to jakies kwity (opinie)??
Pytam dlatego, ze sam robiłem postepowania na "resztówki" w procedurze własciwej dla pozostałej, mniejszej, wartosci...

5

Piotrek napisał/a:

Pytam dlatego, ze sam robiłem postepowania na "resztówki" w procedurze własciwej dla pozostałej, mniejszej, wartosci...

No cóż - art.32.4 raczej nie pozostawia złudzeń, opinie też by sie znalazły...

6

Marko napisał/a:
Piotrek napisał/a:

No cóż - art.32.4 raczej nie pozostawia złudzeń, opinie też by sie znalazły...

A moze to drugie postepowanie nie jest juz "częścią zamówienia" tylko nowym zamówieniem?

7

Piotrek napisał/a:

A moze to drugie postepowanie nie jest juz "częścią zamówienia" tylko nowym zamówieniem?

To sie zdecyduj - czy udzielasz zamówienia w częściach, czy udzielasz 2 zamówień nie podlegających łączeniu...

8

Marko napisał/a:

czy udzielasz zamówienia w częściach, czy udzielasz 2 zamówień nie podlegających łączeniu...

Dokładnie o to chodzi...

9

Piotrek napisał/a:

Dokładnie o to chodzi...

Coś ściemniasz Waść, jak udzielasz w częściach to kazde postepowanie dla pełnej wartości mimo iż to częściowe postepowanie ma np wartość 5 tys ojro... Jesli zaś nie w częściach to o czym my gadamy...

10

Marko napisał/a:

Coś ściemniasz Waść, jak udzielasz w częściach to kazde postepowanie dla pełnej wartości mimo iż to częściowe postepowanie ma np wartość 5 tys ojro... Jesli zaś nie w częściach to o czym my gadamy...

Byłbys dobrym szkoleniowcem, bo tak odpowiadasz, ze nic z tego nie wynika... tongue

Skąd wiadomo, czy "resztówka" po poprzednim przetargu jest czescia zamówienia?

11

Piotrek napisał/a:

Byłbys dobrym szkoleniowcem, bo tak odpowiadasz, ze nic z tego nie wynika... tongue

No Ciebie bym nie chciał szkolić bo słabo z kumaniem u Ciebie... tongue

Co to znaczy resztówka po poprzednim przetargu?
Mamy 2 możliwości:
1. Udzielam zamówienia w częściach - czyli chce kupić w roku 100 komputerów ale z jakichś tam względów nie kupuje na raz tylko w częściach - za każdym razem ogłaszając postępowanie - postępowanie o takiej wartości jaka jest łączna wartość zamówienia
2. Robie 1 postępowanie i dopuszczam składanie ofert częściowych - powiedzmy 4 części. 3 części rozstrzygam i zawieram umowy a jedną unieważniam bo np. nie mam oferty. Jeśli dalej chce kupić to co było w 4 części to wartością zamówienia jest wartość tej 4ej części a nie całości.

Ciekawe czy teraz coś wynika z mojej odpowiedzi. Znając Ciebie to wątpie... wink

12

Marko, teraz ja się pogubiłam bo mam wrażenie ,że Twoja obecna odpowiedź na moje pytanie jest inna niż ta na poczatku wątku. Czy powinnam zrobić postepowanie uproszczone na to powtórzona piatą część (o wartości 200 tys. zł)?

13

Nie trzeba sie gubić. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy
1. Udzielałam zamówienia w częściach czy
2. Przeprowadziłam 1 postępowanie z dopuszczeniem ofert częściowych bo to jest klucz w całym Twym problemie.
I tak stosownie do sytuacji:
w 1 robisz postępowanie o wartości całego zamówienia, (bez względu na wartość tej części)
w 2 robisz postępowanie (lub jeśli poniżej 6.000 to nie robisz) o wartości tej części, która z jakichś powodów wymienionych w art.93.1 nie została rozstrzygnięta

14

Żeby już może rozwiać wątpliwości to spróbuje na przykładzie wyjaśnić.
Miałem w planie na 2006 zakup 100 komputerów. Jako że w firmie remont, reorganizacja itd zapadła decyzja że będziemy kupować sprzęt na raty. Oszacowałem, że te 100 komputerów bedzie kosztowało 300.000 zł (powyżej 60 tys ojro).
No wiec:
w lutym ogłosiłem przetarg na dostawe 30 komputerów - wartość tychże 30 grubo poniżej 60 tys. Jednakże mając na uwadze, że udzielam w częściach zrobiłem przetarg pow. 60 tys (zgodnie z ustawą)
W lipcu ogłosiłem przetarg na dostawe 60 komputerów - również przetarg pow. 60.000 euro (również zgodnie z ustawą)
I wreszcie w październiku chciałem dokupić pozostałe 10 - wartość tych 10 nawet poniżej 6 tys euro - jednakże miałem obowiązek ustawowy ogłosić przetarg biuletynowy dla tychże 10u komputerów.

A teraz sytuacja druga - mam do kupienia komputerki, drukarki, monitory na kwote powyżej 60 tys ojro łącznie. Robie 1 postępowanie z dopuszczeniem składania ofert częściowych - odpowiednio na komputery, drukarki i monitory.
Komputery sie udały - podpisałem umowe
Monitory również sie udały - podpisałem umowe
Drukarki sie nie udały - załóżmy, że oferty spaprane były. Wartość tej części (drukarek) nie przekracza 6 tys euro wobec czego kupuje je poza ustawą - dlaczego? - ano dlatego, że pozostałe części przeprowadzone w ramach tego samego postępowania rozstrzygnąłem - podpisałem umowe. Gdyby sie zdarzyło np tak, że z tych 3 części zawarłem umowe tylko na monitory to musze patrzec na wartość łączną drukarek i komputerów i stosownie do tej wartości dalej procedować.
Sorki Karolina - jaśniej wytłumaczyć nie potrafie smile

15

Marko napisał/a:

Sorki Karolina - jaśniej wytłumaczyć nie potrafie smile

Brawo! Tym razem jasno, a w dodatku korzystnie dla Karoliny.
Bo wartosc jej zamowienia wynosi 200 tys. a nie milion smile

16

Karolina napisał/a:

mam wrażenie ,że Twoja obecna odpowiedź na moje pytanie jest inna niż ta na poczatku wątku. Czy powinnam zrobić postepowanie uproszczone na to powtórzona piatą część (o wartości 200 tys. zł)?

Nie jest inna - teraz chyba jest to już jasne smile. Ja na początku napisałem, że o ile udzielałaś zamówienia w częściach, nie napisałem zaś o ile dopuszczałaś składanie ofert częściowych. smile Jeśli ta wartość 200 tys to pozostałość po postępowaniu z dopuszczonymi ofertami częściowymi to teraz wartość szacunkowa zamówienia wynosi 200 tys. smile

17

Marko napisał/a:

teraz chyba jest to już jasne smile

przed chwilą było jasne, ale znowu sciemniasz... hmm

Marko napisał/a:

Ja na początku napisałem, że o ile udzielałaś zamówienia w częściach

Więc po co to napisałes? Karolina przeprowadziła "postepowanie na 5 czesci", a wiec jedno postepowanie z ofertami czesciowymi, a nie zamówienie w częściach...