Temat: Próbki jako dokumenty
Rozporządzenie w sprawie rodzaju dokumentów zrównuje złożone Próbki ze złożonymi dokumentami. Tak przynajmniej wydaje się być bo rozporządzenie mówi o dokumentach a w środku jest mowa o próbkach towaru.
Należy stąd wnioskować PRÓBKA=DOKUMENT NA PAPIERZE
przypadek 1
Zamawiający wymaga załączenia próbek do oferty. Jedna z próbek jest nieprawidłowa np. niesprawna lub nie działająca prawidłowo.
Zgodnie z art.26 nieprawidłowo złożone dokumenty można uzupełnić.
Czy według was nieprawidłowe Próbki można uzupełniać? Według mnie tak bo powinny być traktowane na równi z innymi papierami. Co ciekawe nawet jeśli wadliwa próbka potwierdza NIESPEŁNIANIE wymagań zamawiającego.
przypadek 2
Zamawiający zastrzega sobie w SIWZ, że może wezwać do okazania próbek w trakcie oceny ofert. Na wezwanie oferent dostarcza próbkę NIESPEŁNIAJĄCĄ wymagań. Czy w tym przypadku tę próbkę można uzupełniać. I znowu idąc tropem ustawy uważam że tak. Zamawiający mógł jej zażądać jedynie na podstawie rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, zatem te Próbki też są dokumentami i winny być traktowane jak złożone razem z ofertą. Czyli uzupełniać można.
Jakie jest wasze zdanie bo możliwość uzupełnienia wadliwych próbek kłóci się ze zdrowym rozsądkiem. Powinno być: towar nie spełnia wymagań - odrzucenie oferty. Jednak nie widzę tego zbyt przejrzyście.
Przepraszam was za powielenie wątku, W tamtym post pokazał mi się 3 razy a kiedy chciałem usunąć kopię forum usunęło cały wątek