1

Temat: Pełnomocnictwo

W przetargu zamieszczono Upoważnienie do podpisania oferty, w którym całkowicie zmieniono nazwę zamawiającego. Na jakiej podstawie (prawnej) mam wykluczyć/odrzucić ofertę i w którym momencie. Praktycznie wg mnie cała oferta jest podpisana przez osobę nie posiadającą uprawnień w tym zakresie (jest nieważna)

2

Odp: Pełnomocnictwo

1. Odrzucasz - 89.1.8 PZP
2. W momencie - 92.1 PZP

3

Włąściwie pytanie moje powinno brzmieć :czy taką ofertę poddawać jakiejkolwiek ocenie ???

4

Ocenie owszem, ale tylko formalnej...

5

Dziękuję

6

P.S. tz w ocenie formalnej "spełnia / nie spełnia" mam zapisać jako "spełnia" przy załączonych dokumentach mimo, że podpisała je osoba nieuprawniona ???.... (skoro pełnomocnictwo jest nieważne)

7

Hmm... to nie tak...

Ocena ofert to jedna sprawa, natomiast ocena spełniana warunków udziału w postępowaniu to inna kwestia...

8

To może inne pytanie czy mam tę ofertę wpisać w zestwieniu ofert z UWAGĄ - odrzucona ??

9

Ja robie to w ten sposób:

W pierwszym etapie (OCENA FORMALNA OFERT) oceniam oferty w aspekcie formalnym, obejmującym ocenę ofert pod względem ich zgodności z wymogami ustawowymi oraz wymogami SIWZ. Badania poprawności formalnej danej oferty (a więc ustalenia czy oferta jest ważna, jak również czy nie podlega odrzuceniu) dokonuje na podstawie art. 89.1.1-4, 6-8 ustawy PZP.

W drugim etapie oceniam spełnianie przez wykonawcę waunków udziału w postępowaniu -dotyczy tylko tylko wykonawców, którzy złożyli oferty nie podlegające odrzuceniu. Jeżeli wykluczam wykonawcę - to odrzucam jego ofertę na podstawie 89.1.5 PZP.

W trzecim etapie, oceniam oferty (OCENA OFERT MERYTORYCZNA) w aspekcie merytorycznym, tzn. pod względem przyjętych kryteriów wyboru oferty. Ten etap oceny obejmuje wyłącznie oferty nie podlegające odrzuceniu - w tym oferty wykonawców, którzy nie zostali wykluczeni.

Reasumując:

Tylko 1 i 3 etap w zasadzie obejmuje ocenę oferty.
Jeżeli odrzucę ofertę w pierwszym etapie, to nie dokonuje oceny, czy dany wykonawca spełnia warunki udziału w postepowaniu. Nie wypełniam zatem druku ZP-17 w pozycji dotyczącej  wykluczonego wykonawcy.

wink

10

W mojej opinii ocena "spełnia/ nie spełnia" ZP-17 odnosi się doo oceny podmiotowej wykonawcy, nie do oceny jego oferty...

11

Serdeczne dzięki za pomoc. Pozdrawiam smile

12

Małe sprostowanie...

Jest:

Nie wypełniam zatem druku ZP-17 w pozycji dotyczącej  wykluczonego wykonawcy.

A powinno byc:

Nie wypełniam zatem druku ZP-17 w pozycji dotyczącej wykonawcy, ktorego oferte odrzucilem... chyba, że odrzucę jego ofertę w etapie 2.

Ach ten pospiech... smile Pozdrawiam

13

Oczywiście wink
Wielkie dzięki smile