1

Temat: Przystąpienie do protest po stronie zamawiającego wbrew jego woli

Witam,
Mam taki problem. Zamawiający popełnił błąd przy wyborze oferty, wybrał wykonawcę, którego kosztorys zawierał błąd, którego Zamawiający nie ?wyłapał? w fazie sprawdzania ofert. ?Zrobił? to za niego jednak inny wykonawca, który złożył protest na wybór oferty.
Zamawiający chce uwzględnić protest, co jednak zrobić z wcześniej wybranym wykonawcą, którego oferta została odrzucona, który chce przystąpić protestu po stronie zamawiającego. Czy oprotestowany wykonawca może przystąpić do protestu po stronie zamawiającego jeśli ten dostrzegł swój błąd i chce uwzględnić protest.
Macie jakieś pomysły jak rozwikłać ten problem?

2

Odp: Przystąpienie do protest po stronie zamawiającego wbrew jego woli

sinek napisał/a:

z wcześniej wybranym wykonawcą, którego oferta została odrzucona, który chce przystąpić protestu po stronie zamawiającego.

To sie kupy nie trzyma wink wybranym czy odrzuconym?

sinek napisał/a:

Czy oprotestowany wykonawca może przystąpić do protestu po stronie zamawiającego jeśli ten dostrzegł swój błąd i chce uwzględnić protest.

Może

3

Dzięki Marko za odzew:)

Mój błąd, oczywiście miałem na myśli ofertę oprotestowaną, nie odrzuconą.

A możesz przyblizyć jak wygląda procedura. Firma oprotestowana przyłączy się do zamawiajacego, a ten następnego dnia uwzględni protest co jednoznacznie oznacza odrzucenie firmy oprotestowanej, czyli tej która przyłączyła się do zamawiajacego. Troszkę to się "kupy nie trzyma" wink.

4 (edytowany przez Marko 2008-08-14 10:00:00)

A skąd wiesz co napisze w przystąpieniu ? Może jednak nie ma błędu w ofercie wink Nie baw sie w wyrocznie i nie rozstrzygaj protestu zanim nie znasz argumentów drugiej strony tongue
Jak nie uznasz arguemntacji przystępującego to uwzględnisz protest ale świętym prawem oprotestowanego jest przystąpienie i bronienie sie.
Dalej sie kupy nie trzyma? wink

Ps. Przystąpienie wbrew woli zamawiającego - dobre smile

5

Pomału sytuacja zaczyna się klarować. wink
Pierwszy raz będę miał przyłączenie do protestu, stąd nie jestem zbyt zorientowany w tym temacie.
Rozumiem, że po przystąpieniu wykonawcy oprotestowanego informuje się innych wykonawców o tym fakcie(?), zapoznaje się z argumentami przystępującego i można (od razu?) ogłaszać rozstrzygnięcie.
Rozumiem, że wg art.184 pkt. 1 nie przysługuje od tego odwołanie i nie trzeba czekać z powtórną oceną ofert?

6

Marko napisał/a:

Ps. Przystąpienie wbrew woli zamawiającego - dobre smile

Też się śmiałem jak to pisałem smile

7

sinek napisał/a:

Rozumiem, że po przystąpieniu wykonawcy oprotestowanego informuje się innych wykonawców o tym fakcie(?),

Nie................, przystępujący wysyła kopie przystąpienia protestującemu

sinek napisał/a:

Rozumiem, że wg art.184 pkt. 1 nie przysługuje od tego odwołanie i nie trzeba czekać z powtórną oceną ofert?

A tego to nie rozumiem...
Poczytaj 181 i nastepne - pomoże Ci wink

8

Dzieki Marko za pomoc.
pozdrawiam:)