1

Temat: oferty warinatowe

Chyba oszaleję z tymi wykonawcami

W specyfikacji istotnych warunków zamowienia na komputery napsaliśmy tak:
Stacja robocza:
"1.    Procesor (BOX) ? z rodziny x 86, pamięć cache L2 2x2 MB (FSB 800MHz lub HyperTransoprt),"

oczywiście wykonawca skopiował nasz zapis dopisując tylko oferowana firme tego sprzętu ale zapis "(FSB 800MHz lub HyperTransoprt)" pozostawił. nie dopatrzylismy sie w tym błedu, natomiast jeden z wykonawców uważa że jest to oferta wariantowa co jest nezgodne z ogłoszeniem i siwz bo dalej jest zapis że nie dopuszczamy ofert wariantowych. Czy ma rację?  Czy powinnam to potraktować jako ofertę wariantową?

2

Odp: oferty warinatowe

Ja bym poprosiła wykonawcę o wyjasnienie.

3

tyle tylko że my tego nie uczynilismy bo informatyk ktory sprawdzal specyfikacje techniczna sprzetu nie uznal tego za blad i wybralismy oferte najkorzystniejsza wlasnie ta nie zunajac jej na wariantowa.
ale jak czytam ustawe i komentarze to wynika ze oferta wariantowa to taka ktora dopuszcza inny sposob realizacji zamówienia, a sposob to np. miejsce realizacji, inne rozwiazania techniczne ponadto z oferta wariantowa mamy do czynienia jesli cena nie jest jedynym kryterium oceny ofert

to ze wykonawca napisal ze moze dostarczyc mi i taki i taki procesor to nie wydaje mi sie wariantem ale moge sie mylic oczywiscie

4

dorota26 napisał/a:

to ze wykonawca napisal ze moze dostarczyc mi i taki i taki procesor to nie wydaje mi sie wariantem

I słusznie

5

dzieki Marko geniusz jestes:)

6

Gdzie tam, zwykły urzędnik ciągle sie uczący...

7

Ja też uważam że nie jest to oferta wariantowa. I to nie podlega dyskusji. Ponieważ jednak wykonawca napisał, że da "to lub to" (czego ustawa pzp nie przewiduje- bo ma być jedna oferta) poprosiłabym o wyjasnienie, które "to" oferuje.

8

jak twierdzi moj informatyk z opisu technicznego oferowane sprzetu jasno wynika jaki chce nam dać procesor (konkretnej marki)  tyle tylko ze kopiując nasza siwz pomylil sie i nie wykasował nazwy drugiego procesora

9 (edytowany przez Piotrek 2006-10-16 16:20:43)

Ja tu nie widze problemu. Zamawiajacy chciał "to lub to" i wykonawca zaoferował "to lub to" czyli dokładnie to, co było w SIWZ. Nie ma tu nic do wyjasniania.