Odp: po terminie?
albo początek........Miras i Marko co powiecie na temat wyroku KIO/UZP 31/08
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie mogę znaleźć tego wyroku... Pewnie KIO podjęła wszelkie możliwe kroki, aby wyrok ten nie zobaczył światła dziennego... Masz jakiś link???
niestety, dostałam wyrok od znajomych w wersji papierowej
Powszechnie przyjete w doktrynie i orzecznictwie jest, iż słowo ?wniesienie? oznacza uznanie kwoty wadium przez rachunek Zamawiajacego. Poglad ten podziela również Izba. Zamawiajacy przedstawił pismo otrzymane od BGŻ S.A. IV Oddział Operacyjny
w Warszawie z 18 grudnia 2007 r., w którym posiada rachunek, na który należało wniesc
wadium, z informacja, iż ?w dniu 18 grudnia 2007 r. do godziny 10.46 na rachunek wadium o numerze (?) nie wpłyneła kwota 30.000 PLN od firmy EXATEL S.A. tytułem: wpłata wadium, przetarg na zakup publicznie dostepnych usług telekomunikacyjnych.?
Odwołujacy co prawda również przedstawił pisma ze swojego banku, jednak wynika z nich jedynie, iż ?polecenie przelewu zostało zaksiegowane w dniu 17.12.2007 r. zgodnie
ze złożona przez Klienta dyspozycja. Reiffeisen Bank Polska S.A. nie ponosi
odpowiedzialnosci za ksiegowania wykonywane w innych bankach? oraz iż, ?kwota wpłyneła na wskazany w przelewie rachunek w dniu 18.12.2007 r. po I sesji ELIXIR?. Bank Odwołujacego wiec wcale nie potwierdza faktu, iż wadium wpłyneło na rachunek
Zamawiajacego do wymaganej godziny (stwierdzenie ?po I sesji?, czyli po godz. 7.30 nie jest tożsame ze stwierdzeniem: ?przed 10.00?) ? wrecz wyraznie podkresla, iż nie ponosi za to odpowiedzialnosci.
Poza tym, jako że bank Zamawiajacego jest bardziej miarodajny w tej kwestii (ponieważ to on prowadzi rachunek Zamawiajacego), Izba uznała, iż jego informacja jest informacja
wiarygodna. Zatem Zamawiajacy udowodnił, iż nie otrzymał wadium w wymaganym terminie.
W zwiazku z powyższym niezasadne jest także uznanie, iż Zamawiajacy naruszył przepis
art. 89 ust. 1 pkt 5 ustawy Prawo zamówien publicznych, zgodnie z którym Zamawiajacy
zobowiazany jest odrzucic oferte złożona przez wykonawce wykluczonego z udziału
w postepowaniu.
Co tu jest niejasnego?
oj Miras, Miras, a Ty co byś zrobił?
Wiesz, dobrze... że tylko WYKLUCZENIE wchodzi w grę...
o Marko znalazł,
Marko:
Co tu jest niejasnego?
Agata:
wszystko jasne ale namieszaliście trochę Waść
No widzisz... zapomniałem o wczorajszej deklaracji... Zero mieszania. Inni wyjaśnią jaśniej
a przeczytałeś wierszyk dla Ciebie
ten:
a lubie jak mieszasz,
uciąłeś wierszyki,
niech więc zostaną polemiki
a w Twoim wydaniu
to jak delikatesowe danie
wadium powinno się znaleźć na kącie zamawiającego przed terminem otwarcia ofert a w Twoim przypadku najwyraźniej się nie znalazło - to nie istotne że 2 min. liczy się fakt
NO WŁAŚNIE
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc