1

Temat: protest na odstąpienie od żądania uzupełnienia dokumentów

Witam.
W SIWZ mam zapis, ze wymagam m.in. załączenia do oferty:
- Formularz cenowy wg wzoru określonego w załączniku nr 2 do SIWZ. Do formularza cenowego powinien być załączony wydruk obowiązującej ceny oleju opałowego z dnia 28 lipca 2008 roku.

Wykonawca nie załączył wydruku, po konsultacji z radcą prawnym odrzuciliśmy oferte jaką niezodna z treścią SIWZ. Uznaliśmy, że wydruk ceny nie jest dokumentem potwierdzającym spełnianie warunków o których mowa w art.25 ust.1., bo stanowi podstawę do wyliczenia ceny.
Wykonawca złożył protest i domaga się wezwania do uzupełnienia dokumentu.
Czy Waszym zdaniem słusznie odrzuciliśmy jego ofertę i protest jest zasadny?

2

Odp: protest na odstąpienie od żądania uzupełnienia dokumentów

Wykonawca może i się domaga, ale wezwać do uzupełnienia wydruku go nie mozecie, więc protest niezasadny. A czy odrzuciliście słusznie? Prawdopodobnie tak jako niezgodną z treścią SIWZ.

3

asiek napisał/a:

Czy Waszym zdaniem słusznie odrzuciliśmy jego ofertę i protest jest zasadny?

Rozumiem że wykonawca kwestionuje zaniechanie wezwania do uzpełnienienia??? Jeśli tak to protest jest niezasadny... Jeśli by kwestionował odrzucenie oferty z powodu braku wydruku - to bym sie mocniej zastanowił, ale po krótszym zastanowieniu... uwazam ze chyba tez by nie mial racji... wink

4

wg mnie faktycznie nie masz tresci wymaganej przez siwz. Ja pewnie tez bym odrzucil, ale pamietaj ze nie tylko dokumenty podmiotowe sa do uzupelnienia, przedmiotowe rowniez. Ale powracajac do sytuacji faktycznej ten dokument jest wymogiem na udowodnienie faktu zapewne ceny wyjsciowej do doliczenia marzy lub opustu wiec potraktowalbym go jako cos czego nie uzupelniamy. On nie potwierdza zadnego warunku udzialu w pstepowaniu zarowno co do wykonawcy jak i przedmiotu.  Ja w swojej siwz mam taki wymog tylko dla tych sprzedawcow paliw ktorzy nie publikuja swoich cen w oficjalnych poblikatorach na stronie www.  Reszcie odpuszczam gdyz sam sprawdzam czy przyjeli dobra podstawe wyceny, oczywiscie jezeli may podobna konstrukcje ustalenia ceny dla zamawiajacego.

5

dzięki. będę w takim razie trzymać się wersji, że oferta była niezgodna z treścią SIWZ,a brakujący dokument nie jest dokumentem potwierdzającym spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełniania wymagań przez dostawy, w związku z czym nie mogę wezwać wykonawcy do uzupełnienia dokumentu.