1

Temat: ZP-2 jaka wartość

mam problem, druk ZP-2 pkt 2 "wartośc zamówienia ustalona została na kwotę ...." jaka to to być kwota? w poprzednim przetargu nie przeze mnie prowadzonym mam tu kwotę oferty wybranej? czy to jest dobrze> bo mi sie wydaje że to kwota jąką zamawiający zamierza przeznaczyć na ten cel. a z drugiej str to taka kwota jest w pkt5.3 ZP-2 PN. PROSZE O POMOC

2

Odp: ZP-2 jaka wartość

bleja79 napisał/a:

mam problem, druk ZP-2 pkt 2 "wartośc zamówienia ustalona została na kwotę ...." jaka to to być kwota? w poprzednim przetargu nie przeze mnie prowadzonym mam tu kwotę oferty wybranej? czy to jest dobrze> bo mi sie wydaje że to kwota jąką zamawiający zamierza przeznaczyć na ten cel. a z drugiej str to taka kwota jest w pkt5.3 Zp-2 PN. PROSZE O POMOC

1. Szacunkowa wartość zamówienia ustalona przez zamawiającego przed wszczęciem postępowania...
2. W poprzednim przetargu było źle... chyba że zamawiającemu udało się ustalić wartość zamówienia, która to wartość była identyczna jak cena wybranej oferty... wink

3

Jeżeli znasz już cenę oferty, która zostanie wybrana to wpisuj - cenę... Będzie super... wink

4

czyli ZP-2 pkt 2 i ZP-2 PN pkt5.3 kwoty powinny byc takie same? lub ewentualnie ZP-2 pkt. 2 może być troche mniejsza. dobrze rozumuje?

5

bleja79 napisał/a:

lub ewentualnie ZP-2 pkt. 2 może być troche mniejsza. dobrze rozumuje?

Bardzo dobrze... wink

6

no nie wiem? w p.2 wpisujesz kwotę jaka wynika z szacunku dokonanego przed wszczęciem postępowania i nie może to być dowolna kwota (musi byc oszacowana z należytą starannością) w przypadku RB to kwota wynikająca z kosztorysu inwestorskiego i wcale nie musi byc mniejsza niż cena oferty

7 (edytowany przez lolilap 2008-08-22 12:29:33)

oczywiscie ze nie..... szacunkowa wart zam obliczasz zgodnie z wytycznymi w UPZP!!!! w zadnym wypadku nie ma tu dowolnosci!!!

8

Nie mieszajcie bleja79... Chyba nie rozumiecie pytania... Nie posądzem was o brak wiedzyw ym zakresie... wink

bleja79  zadała pytanie: "czyli ZP-2 pkt 2 i ZP-2 PN pkt5.3 kwoty powinny byc takie same? lub ewentualnie ZP-2 pkt. 2 może być troche mniejsza. dobrze rozumuje?"

Odpowiadam po raz drugi (szerzej): bleja79 możesz zrobić tak:

1. Ustalasz szacunkową wartość zamówienia (oczywiście zgodnie z PZP) i wpisujesz ją w ZP-2 pkt 2 - np. 998.000,00
2. Następnie ustalasz kwotę, jaką zamierzasz przeznaczyć na finansowanie zamówienia i wpisujesz ją w ZP-2 pkt 5.3 - np 1.000.000,00.

Czyli kwota w ZP-2 pkt 2 może być mniejsza od kwoty ZP-2 pkt 5.3

9

lolilap napisał/a:

oczywiscie ze nie..... szacunkowa wart zam obliczasz zgodnie z wytycznymi w UPZP!!!! w zadnym wypadku nie ma tu dowolnosci!!!

Co tą są wytyczne w UPZP??? Pewnie chodziło Ci o przepisy UPZP... wink

10

Miras dlaczego chcesz pzeznaczyć na zamówienie 1 mln skoro z należyta starannościa oszacowałeś że może tokosztować 998 tyś. ?

11

NIe "chcę" tylko "zamierzam"... Ja chciałby przeznaczyć nawet mniej niż to oszacowałem... Pytanie brzmiało, czy można tak wpisać... Ja uważam że można... wink

12

a ja uważam że nie można - nie po to dokonuje się szacowania wartości żeby później wpisywać sobie dowole kwoty
a jakie byłoby uzasadnienie dla tej kwoty jaką "zamierzasz" przeznaczyć
to oczywiście tylko moje zdanie ale tak uważam

13

Szacunkowa wartość zamówienia - wynosi: 998.000,00, jednakże wiem że w praktyce może zdarzyć się tak że (po różnych perturbacjach) cena najkorzystniejszej oceny może wynieść nawet 1.002.000,00, dlatego wpisuje sobie 1.000.000,00; kwota - 1.000.000,00 jest bardziej zbliżona do ceny ofety... 

Poza tym kwota (zaokrąglona) 1.000.000,00 ładniej wyglada... wink

I na koniec skoro są to te same kwoty - to po są inaczej nazwane i jest o nich mowa w dwóch różnych miejscach w protokole...??? Odpowiedź jest prosta: każda z tych kwoty służy innym celom... smile

Szanuje Twoje zdanie ale swojego zdania nie zmieniam...

14

zgadzam się z tym że 1.000.000,00 ładniej wygląda
pozdrawiam

15

Pozdrawiam... wink